USA politisk system

USA politisk system: Slik fungerer det

USA politisk system er sannsynligvis det mest kjente og hyppigst observerte politiske systemet i verden. Internasjonale utsalg av alle nasjonaliteter rapporterer rutinemessig om hendelsene som foregår i det amerikanske politiske systemet. Dette gjelder spesielt i valgår som denne.

Spør du deg selv «hvorfor lese nyhetene?«, så kan svaret være å finne ut av hvordan USA sitt politiske system fungerer!

USA politisk system sin mektigste mann er sittende president, Donald Trump.
Donald Trump er regnet som verdens mektigste mann, da han leder USA.

Den overordnede politiske strukturen

USAs politiske system er relativt desentralisert. Dette er en av de viktigste funksjonene i det amerikanske systemet og er en kilde til stolthet for mange amerikanere. Makt er relativt desentralisert, med mange beslutninger som tas på statlig eller lokalt nivå. Dette skyldes i stor grad eksistensen av den tiende endringen i den amerikanske grunnloven, som bekrefter viktigheten av at bestemte beslutninger skal tas på et mest mulig lokalt nivå.

På grunn av USAs enorme landområde og mangfoldige befolkning, har dette resultert i at veldig ulik politikk er implementert i forskjellige deler av landet. For eksempel har visse stater opphevet dødsstraff, mens andre fremdeles holder det som et straffeutmålingsalternativ. I løpet av de siste årene har dette vist seg i forskjellige holdninger statene har tatt til narkotika. Mange har legalisert fritidsmarihuana, mens andre fremdeles behandler det veldig hardt, mens andre har legalisert det bare for medisinske formål.

Et overraskende antall beslutninger tas også på lokalt nivå. Mange lokale myndigheter pålegger vesentlig forskjellige skattebelastninger og henter inntektene fra forskjellige kilder. Noen foretrekker å stole sterkt på omsetningsavgifter, og mens andre foretrekker å stole mer på for eksempel brukeravgift. Ulike fylker kan til og med ha forskjellige lover angående store spørsmål som lovligheten av visse stoffer.

USA politisk system – Føderal regjering

USA har, som de fleste land i Amerika, et presidentsystem. Det er bare presidenten og ingen statsminister. Mens statsministeren vanligvis er regjeringssjef mens presidenten er hovedstat, er presidenten både statsoverhode og regjering.

Det er to hus i den lovgivende grenen til den føderale regjeringen, kalt Kongressen. Underhuset kalles Representantenes hus og overhuset kalles senatet. Medlemmer av underhuset tjenestegjør for to år, mens medlemmer av overhuset tjener seks år.

Slik fungerer valg

Hvert fjerde år blir det presidentvalg for velgerne å velge president så vel som mange andre føderale og lokale kontorer. Mellom presidentvalget avholdes det midtveis, for det meste for verv som har to år. For føderale kontorer vil alle medlemmene i underhuset være oppe til gjenvalg under både midtvalget og presidentvalget. For senatorene er bare omtrent en tredjedel av dem på valg igjen hvert annet år på grunn av deres seksårige periode.

Det avholdes alltid valg andre tirsdag i november. Noen måneder før det blir det også avholdt primærvalg for å avgjøre de nominerte for hvert deltagende politisk parti. Under disse primærvalget kan velgere bare stemme på kandidater til ett politisk parti. Mange statlige og lokale valg er også plassert på stemmeseddelen når det er hensiktsmessig for å effektivisere valgsystemet.

USA politisk system baserer seg på avgjørelser gjort på Capitol Hill i Washington DC.
Capitol Hill er sammen med det hvite hus en av de best kjente bygningene i Washington DC.

USA politisk system og regjering

USA er stolt av å ha en sterk tradisjon for å holde de forskjellige regjeringsgrenene atskilt fra hverandre så mye som mulig. Den viktigste begrunnelsen bak denne innsatsen er å forhindre at en gren har for mye politisk makt.

Hovedforskjellen mellom USAs presidentsystem og et vanlig parlamentarisk system er at presidentskapet er relativt svakt. Dette fordi noen i et presidentvalg ikke får lov til å tjene i kabinettet samtidig. Derimot vil det politiske partiet eller koalisjonen som kontrollerer parlamentet per definisjon kontrollere den utøvende grenen.

Foreløpig er underhuset i Kongressen kontrollert av et annet parti enn senatet og presidentskapet er. Denne situasjonen ble bevisst muliggjort under utformingen av Amerikas politiske system som en annen sjekk og balanse mot noen av gruppene som samlet seg og konsentrerte seg for mye politisk makt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *