Topp 5 amerikanske presidenter

Topp 5 amerikanske presidenter

Formannskapets kontor bærer mye ansvar. Presidenten er sjef for den utøvende grenen av den amerikanske føderale regjeringen. Presidenten er også kommandør og sjef for de væpnede styrkene i USA, som er det desidert mektigste militære apparatet i menneskehetens historie.

På grunn av dette er det fornuftig at presidenten må være av høyest mulig kaliber. Dette er ikke bare når det gjelder intellektuell skarphet. Presidenten bør ideelt sett også ha utmerket karakterdommer for å velge riktig team som hjelper til med administrasjonen. Presidenten bør også ideelt sett ha utmerket moralsk dygdighet og langsiktig visjon for å la utøvende gren være i god stand for den neste presidenten.

Men siden mennesker ikke er perfekte, har hver president lyktes med disse beregningene i ulik grad. På grunn av dette har mange publisert lister over hvem de mener var de beste presidentene i amerikansk historie. Men utfordringen her er at disse listene risikerer å være basert på subjektive prioriteringer.

For å løse dette, kan det være best å se på de mest minneverdige presidentene i USAs historie. Dette er sannsynligvis mer objektivt enn de fleste andre tiltak, noe som også vil redusere rommet for fiendtlige argumenter betydelig.

George Washington

George Washington er den mest kjente av grunnleggerne, hovedsakelig fordi han også fungerte som den første presidenten. George Washington er også kjent for sin innsats i den amerikanske revolusjonskrigen. Hans innsats er markert i det historiske maleriet som viser ham i spissen for en robåt fylt med soldater som løper over Delaware-elven.

George Washington var også en av underskriverne av uavhengighetserklæringen. Spesielt spesielt er han også kjent for å ha nektet et tredje valgperiode. Hans begrunnelse var at han ønsket å unngå alt som eksternt likner et monarki, som i utgangspunktet var en av de viktigste motivasjonene bak kjemperen for revolusjon. Han nektet også samtaler for å bli kronet til konge av Amerika.

George Washington ble født i en velopptatt familie i Virginia og er den eneste presidenten som ikke levde inn på 1800-tallet. Han var godt kjent med historie og geografi, og forsto fordelene og ulempene ved ulike former for politisk organisering. Han utnyttet denne kunnskapen godt da USAs grunnlov ble utarbeidet.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln er hovedsakelig kjent for sin innsats under den amerikanske borgerkrigen. Lincoln var president gjennom hele krigens varighet og ble myrdet kort tid etter å ha vunnet gjenvalg. Lincoln vokste opp Illinois før det til og med ble erklært en stat og mistet sin mor da han var veldig ung.

Lincoln blir av mange sett på som en av de store foreningsfigurene i amerikansk historie. På grunn av dette har han blitt minnesmerke i form av Lincoln Memorial. Dette minnesmerket ligger med tanke på Washington-monumentet. Lincoln er også en av de fire figurene i bakken på Mount Rushmore.

I visse deler av landet blir Lincoln fremdeles sett i et negativt lys. Mange i de tidligere konfødererte statene i Amerika ser ham fortsatt som en historisk aggressor i sør og deres livsførsel. Selv etter å ha akseptert slaveriets ondheter, så mange i Sør ham som en trussel mot den opprinnelige tolkningen av statens rettigheter. Dette er en debatt som har gjort Lincoln enda mer fremtredende i amerikanske kollektive minner.

Andrew Jackson

Andrew Jackson var den første presidenten som ble født i en tømmerhytte. De seks foregående presidentene som kom foran ham, stammet fra velstående familier med mye penger. Jackson var den første som var helt selvlaget. Jackson er mest kjent for to politikker under presidentskapet.

Det første presidentskapet hans er kjent for var å avslutte USAs nasjonale bank og bringe nasjonalgjelden til ingenting. Han var veldig skeptisk til sentralbanker og gjorde det klart i løpet av sin embetsperiode. En annen politikk som han er kjent for var å flytte amerikanske indianere til reservasjoner langt borte fra der de var på den tiden.

Den mest kjente av disse flyttingene var Trail of Tears. Cherokee-stammen ble laget for å flytte til territoriet i Oklahoma, som var en indisk reservasjon på den tiden. Mange tusen har blitt sagt å ha døde under denne vandringen. Denne hendelsen er nesten universelt dekket i amerikanske historiebøker.

Franklin Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt, også kjent av sine initialer FDR, er den lengst fungerende presidenten i amerikansk historie. Og så lenge loven som begrenser presidenten til to fulle valgperioder, vil denne rekorden forbli hans. FDR er mest kjent som å ha vært president både under det meste av den store depresjonen så vel som andre verdenskrig.

FDR tok fatt på flere store offentlige prosjekter i depresjonsårene i et forsøk på å øke økonomien. Hvorvidt dette faktisk var nyttig diskuteres fortsatt om dette i dag, men det som gjorde FDR til en så populær president, var måten han brukte media og moderne kommunikasjon for å bringe landet sammen.

Hver uke ville FDR ha det som senere ble kalt fir-chats. Disse ble designet for å informere amerikanere om hva som er gjort og hva administrasjonen planla å gjøre. FDR sendte også disse samtalene i en stil og tone som handlet for å berolige folks bekymringer den gangen.

John F. Kennedy

John Fitzgerald Kennedy, eller JFK, var den siste presidenten som ble myrdet. JFK var kjent for å ha en glamorøs kone som ble et moteikon. Kjent for sitt gode utseende etter en president, ble JFK ansett som veldig populær blant yngre kvinner. JFK ryktes også at han hadde hatt en affære med den kjente skuespillerinnen Marylin Monroe.

JFK var også presidenten som ledet den kubanske missilkrisen i 1962. Dette var en periode på to uker i løpet av oktober da Amerika og Sovjetunionen forhandlet om vilkår for plassering av sovjetiske atommissiler på Cuba. Heldigvis ble denne krisen avverget fredelig, og mange mennesker krediterer JFK for mye av den suksessen.

JFK var også kjent for å sette i gang borgerrettighetsloven fra 1964. Selv om han ikke levde for å se dagen da den ble signert i lov, spilte JFK likevel en sentral rolle i å introdusere den i den nasjonale samtalen. Foruten borgerrettighetsloven ble JFK også betraktet som den første presidenten som hadde en finér av kjendis omringet sitt presidentskap, mest på grunn av sin kones status som moteikon.

Hva gjør en president god?

Spørsmålet om hva som utgjør en stor president eller begivenhetene som kjennetegner et stort presidentskap, er gjenstand for den pågående debatten. Noen vil kanskje legge vekt på personlige egenskaper, mens andre understreker presidentens konkrete prestasjoner i løpet av sin funksjonstid.

Materielle prestasjoner

Materielle prestasjoner her refererer hovedsakelig til de konkrete prestasjonene som skjer under en spesifikk presidents administrasjon. Disse handlingene må av nok mennesker bli sett på som presidentens ansvar for at den prestasjonen blir tildelt den aktuelle presidenten. Dette er når en konkret prestasjon offisielt blir kreditert presidenten i den kollektive historien til Amerika.

Noen ganger kan dette være veldig greit og entydig. Det største eksemplet vil være måten historiebøkene enstemmig har gitt en president æren for en bestemt begivenhet, sannsynligvis vil være JFK og Apollo-oppdragene til Månen. Den viktigste rollen president JFK spilte i Apollo-oppdragene er ved å tilby den nasjonale moralen for å sette en mann på månen i løpet av tiåret.

Et annet eksempel er FDR i sin rolle som ledet landet gjennom andre verdenskrig. Mens noen diskuterer det praktiske med å inngå den krigen til i dag, er de fleste enige om at FDRs ledelse var sentral i hvordan det viste seg.

Personlige kvaliteter

Mange ser de personlige egenskapene som en president må være like viktige og enda viktigere enn de spesifikke prestasjonene de oppnår i løpet av sin funksjonstid. Dette er fordi mange ser presidenten ikke bare den øverste offentlige tjenestemannen, men også som en åpenbar dygd. Mange tror at presidenten antas å være et av de mest dydige medlemmene i det amerikanske samfunnet og tjene som et eksempel for andre.

Dette var grunnen til at mange ble sjokkert over de avslørte handlingene til Bill Clinton da han var president. Det ble sett på som et enormt brudd fra presidentens tradisjonelle sosiale rolle som et godt moralsk eksempel. Noen anså faktisk hans utroskap alene som legitime moralske grunnlag for tilholdsregler allerede før hans andre lovbrudd.

Hvor viktig begge kategoriene er for presidentskapets kontor, avhenger sterkt av personen du spør. Med nasjonal enighet om disse spørsmålene avtar, vil debatten om hva som gjør en stor president fortsette å rasere. Bare tiden vil vise når og hvordan denne debatten kan avsluttes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *