Seksualundervisning media

Seksualundervisning i media

Seksualundervisning blir mer og mer vanlig – både gjennom tradisjonell undervisning i skolen, men også via media. Ungdommer benytter seg mye av sosiale medier og det meste av underholdningen de konsumerer, kommer gjennom smarttelefoner, nettbrett og bærbare PC-er. Særlig unge benytter seg av strømmetjenester når de ønsker å se på serier eller filmer.

Vi skal ikke mange år tilbake i tid, før det nesten ikke fantes noen serier og filmer som fokuserte på å lære unge om sex, kropp og pubertet. Nå derimot, blir det lagd mange serier som omhandler disse temaene og som tar for seg alt som kommer med sex. Også her i Norge blir det skapt nettserier som lærer barn og unge om viktigheten med samtykke og hvordan en skal forholde seg til sex når alkohol er i bildet.

Baby, Gutt, Barn, Barndom, Datamaskin, Konsept

Kjønnssykdommer

Før i tiden var seksualundervisning mest konsentrert rundt pubertet og samleie. Nå derimot finnes det serier og filmer som viser frem alle sidene med sex – blant annet graviditet, seksualitet og kjønnssykdommer. For den mest vanlig kjønnssykdommen, Klamydia, finnes det for eksempel en spesifikk klamydiatest som få unge kjenner til. Mange unge er gjerne ikke klar over hvor lett det er å bli smittet av en kjønnssykdom og at en som regel må teste seg for ulike sykdommer på ulike måter.

Gjennom media kan unge lære viktigheten i å teste seg selv hyppig og gjerne etter hver ny partner. Selv om det blir brukt beskyttelse og prevensjon, er det ikke alle unge som er klare over hvordan ulike sykdommer smitter. Her finnes det nå mange gode nettserier, både på norsk og engelsk, som lærer unge hvordan de beskytter seg mot sykdommer og hvilke risikoer som finnes.

Kvinne, Bibliotek, Bøker, Biblioteket, Studien, Les

Graviditet

Noen voksne tenker at så lenge ungdommen ikke har tilgang til prevensjon, så vil de avstå fra å være seksuelt aktive. Dette stemmer sjeldent, og som regel vil det være mer fordelaktig om foreldre for eksempel hjelper ungdommen med å starte på prevensjon som p-stav eller p-piller. Om uhellet først er ute kan det føles skremmende å gå på apoteket for å kjøpe en graviditetstest når en er ung.

Gjennom media kan unge lære at det faktisk er mulig å både kjøpe graviditetstester og tester for kjønnssykdommer på nett. Dette vil gjøre det mer tilgjengelig for mange unge, og det kan også resultere i at flere tester seg og avdekker en eventuell graviditet så tidlig som mulig. Seksualundervisning og hjelpemidler som tester, er blitt mye mer tilgjengelig for unge nå enn det var for bare noen få år siden. Dette er mye takket være media.

Nå finnes det mange og informative serier som tar for seg alle deler ved sex. Her får de unge lært om kroppen sin, samtykke, seksualitet og hvordan de beskytter seg – og det på deres egne premisser. Slik serier blir skapt for å fenge målgruppen og befinner seg ofte på plattformene som de unge benytter seg av. Slik kan media sørge for at de unge får et sunt forhold til sin egen kropp og gjøre dem forberedt på sex.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *