Presseetikk

Presseetikk er blitt viktigere å diskutere

Presseetikk er et veldig viktig begrep i journalistikkbransjen. Tradisjonelt har journalistikk blitt sett på som et edelt yrke. Det ble sett på som et yrke som utførte en offentlig tjeneste for samfunnet. Journalister ville se etter sannheten med stor risiko for seg selv. De ville deretter prøve å spre denne informasjonen til så mange mennesker som mulig.

I generasjoner var aviser den viktigste måten publikum mottok informasjonen fra. På begynnelsen av det tjuende århundre fikk dette sammen radio og TV. Publikum ville sitte i stuen enten for å lese dagsavisene sine eller for å høre på radio eller se hva som var på TV.

Presseetikk har dalt med årene, og mange medier har for eksempel vært positivt rettet mot diktatorer som Vladimir Putin.
Vladimir Putin er av mange regnet som en av verdens mektigste menn, og pressen kneler ofte foran ham.

Hva har skjedd nylig?

Dessverre er pressens etiske standarder blitt stilt spørsmål ved de siste årene. I løpet av de siste tiårene har mange forlag blitt bevisst produsert medieinnhold som var designet for å villede publikum. Mange medieledere har til og med blitt fanget i hemmelige innspillinger som innrømmer at de prøvde å manipulere opinionen.

Tradisjonelt ble mediene pålitelig for å rapportere nyhetene objektivt uten noen større politisk eller ideologisk skjevhet. Det forventes at media overholdt meget høye standarder for presseetikk og medieintegritet. Pressen ble klarert av det meste av publikum for å sette sannheten i historien over alt annet.

I dag er denne tilliten for det meste borte. Offentligheten har ikke lenger det samme tillitsnivået som det pleide å ha i pressen. Dette tap av tillit har forårsaket en betydelig nedgang i publikumstatistikken til mainstream-pressen. Mange under 40 år har helt forlatt presseutsalg fra mainstream, og favoriserer alternative medieutsalg på internett.

Mange alternative pressesider på internett får betydelig følge, hovedsakelig fordi de oppfattes å ha mer troverdighet enn mainstream-pressen. Alternative medier som ikke har noen historie med skandale eller prøver å villede offentligheten, har fått et stort og lojal publikum fra folk som pleide å stole på mainstream press for å få informasjon.

Journalister sitter og jobber i New York Times helt tilbake i 1942.
Journalister har vært med i gamet så lenge den nåværende generasjonen kan huske. Men hva skjer fremover?

Viktige regler for presseetikk

For å få tilbake tillit fra publikum, trenger mainstream presse og media å etablere de høye standardene for presseetikk som gjorde dem så pålitelige i utgangspunktet. Det er noen viktige prinsipper som hvert pressetak bør følge. Den første er å fokusere på sannheten. Det er best hvis presseutsalg setter sannhetssøkende sin topp prioritet. Så lenge sannheten anses som den viktigste, kan alle anstrengelser og planer endres for å nå dette målet.

Tradisjonell presseetikk må gjenoppdages og brukes moderne medier. Å fokusere på å få innholdet i en historie så nøyaktig og sannferdig som mulig, bør være journalistenes mål når de skal ut i feltet for å få en god historie. Det er også jobben for presseredaktører og utgivere å sørge for at innholdet de publiserer blir gjort til å være interessant. De må imidlertid ikke bukke under for å endre den faktiske historien for å få flere til å lese eller stille inn.

Alt dette krever stor grad av integritet og moralske standarder. Pressetikk må praktiseres hver dag for å gjøre disse høye moralske standardene til en vane blant journalister og redaktører. Hvis god presseetikk blir vaner igjen, vil publikum snart se dette skiftet og kanskje komme tilbake til mainstream-pressen for å få sin daglige dose nyheter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *