Politiske partier i USA

Politiske partier i USA og hva de mener

Politiske partier i USA er ikke som i andre land. USAs politiske system er sannsynligvis et av de mest forseggjorte og omtalte i verden i dag. På grunn av hvor viktig USA er på den globale scenen og hvor særegne det politiske systemet deres er, blir det mye internasjonal oppmerksomhet rettet mot å undersøke det politiske systemet for å forstå det bedre. Dette ser en i pressen med en gang!

Når folk undersøker det politiske systemet i USA, skifter fokus ganske ofte mot å undersøke amerikanske politiske partier. Stort sett har Amerika et to-partis politisk system. Dette betyr ikke at det bare er politiske partier; Det er faktisk en rekke mindre politiske partier. Men når det gjelder valgkonkurranse, har to partier foreløpig duopol på valgresultatet, og det er de demokratiske og republikanske partiene.

Republikanerne, med Donald Trump i spissen, er ett av to politiske partier i USA.
Donald Trump, sittende president, er et tegn på et republikansk parti i stor utvikling.

Politiske partier i USA: Demokratene

Demokratpartiet er i dag opposisjonspartiet på føderalt nivå. Mens de tok kontrollen over underhuset i Kongressen etter valget i Midt på treet i 2018, er ikke overhuset så vel som presidentskapet under deres kontroll.

Demokratpartiet er ideologisk til venstre. Når det gjelder sosialpolitikk og personlige verdier, har demokratiske politikere en tendens til å være veldig liberale og permissive. De støtter veldig lovgivningsinnsats som legalisering av homoseksuell ekteskap nasjonalt. De er generelt også veldig strenge når det gjelder våpenlover, med mange som ønsker å forby halvautomatiske våpen nasjonalt.

Når det gjelder økonomisk politikk, er demokratene for en større og mer aktivistisk regjering. De støtter generelt lovgivningsarbeid for å øke skatten på de velstående og bruke de ekstra inntektene på regjeringsprogrammer, med vekt på overføringsbetaling og velferdsprogrammer.

I kjølvannet av presidentvalget 2016, følte mange i Demokratpartiet, særlig yngre velgere, at de hadde blitt sviktet av lederne for Demokratpartiet og har forsøkt å endre det innenfra. En av de store utbrytergruppene kaller seg justisdemokrater. Deres hovedformål er å spre et mer grundig progressivt budskap i Demokratpartiet i opposisjon i det de ser på som en korporatistelite under kontroll av store givere.

Politiske partier i USA: Republikanere

Det republikanske partiet er det partiet som nå er ved makten på føderalt nivå. Etter valget i 2016 hadde republikanere kontroll over begge kamrene i Kongressen så vel som Det hvite hus. Etter midtidsvalget 2018 mistet republikanere kontrollen over underhuset, men holdt fast på alt annet. De har også fortsatt flere styresett enn Demokratpartiet, til tross for at de tapte seks til dem i 2018.

Det republikanske partiet har en tendens til å være relativt konservativ når det gjelder sosiale spørsmål. Mens mange i ledelsen ikke lenger er imot homoseksuell ekteskap, er mange republikanske velgere fortsatt imot det, hovedsakelig fordi de er bekymret for lovgivningsmessige presedenser som truer kirker med rettslig handling.

Republikanere, både i ledelsen og grasrota, er sterkt imot enhver innsats for å begrense våpenbesittelse, og tror at dette er i strid med den andre endringen av USAs grunnlov. Republikanere er også veldig sterke tilhengere av religionsfrihet, spesielt når det gjelder kristendommen.

Økonomisk støtter republikanere generelt en relativt mindre og mer passiv regjering. De støtter senking av skatter, spesielt inntektsskatt, og er generelt imot bruksøkning på sosiale programmer. Ledelsen gjør imidlertid unntak for militære utgifter med jevne mellomrom.

Det begynner å bli en stund siden Abraham Lincoln jobbet med å forene politiske partier i USA.
Abraham Lincoln er kjent som en av de beste presidentene USA har hatt gjennom historien!

Splid og skille i partiene

Siden Donald Trump kunngjorde sitt bud på formannskapet i juni 2015, har det vært et økende splittelse i det republikanske partiet på lignende måter som Demokratpartiet. Den republikanske partiets moderate etableringsfløy motarbeidet Trumps kandidatur og fikk betydelig pushback fra visse deler av de republikanske grasrotene som støttet Trumps mer populistiske holdninger.

Selv i dag viser det republikanske partiet et tydelig skille mellom såkalte “Never Trumpers” som sent John McCain og Paul Ryan og den “Trumpianske” republikanske fløyen som Jeff Sessions og Steve King. Når valget i 2020 kommer, vil det være interessant å se hvor godt disse to fraksjonene kan samarbeide for å sikre gjenvalg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *