Politisk spill klimatiltak

Høyt politisk spill om støtteordninger rundt klimatiltak i hele verden

Akkurat nå sitter det folkesamlinger, regjeringer og myndigheter rundt om i hele verden som skal bli enige om støttetiltak til næringslivet som skal veie opp for tap etter COVID19 og legge til rette for rask økonomisk vekst når «krisen» er over. Politikken som blir bestemt av politikerne nå vil være med å forme verden over de neste 10 årene. Dette har ført til en enorm lobbyvirksomhet i energi-sektoren for å sikre seg de beste støtteordningene.

Før COVID19 så var verden godt på vei inn i en grønnere hverdag. Nettsiden Solcellepaneler.com meldte om en vekst på 200% innenfor solenergi i Norge og de siste 10 årene så har det vært en vekst på 8x bare i Norge. Dette er samtidig som det stadig kommer flere vindmølleparker i Norge og ellers i verden. Dette samtidig som oljeprisen har rast ned i pris. Man kan derfor på mange måter si at før COVID19 så var verden på god vei mot å nå Paris-avtalen.

Kan grønn energi stagnere?

Nå frykter flere bedrifter innenfor grønn energi, miljøbeviste poltikere og interesseorganisasjoner at utviklingen innenfor grønn energi skal stagnere på grunn av COVID19. Fossil energi har nesten aldri vært billigere og det er stor frykt for at nettopp dette skal føre til at investeringer i grønn energi vil gå ned og at den raske utviklingen vi har hatt i grønn energi vil avta.

Dette har ført til et høyt politisk spill i flere land når penger skal deles ut. Så langt er det EU som har tatt en av de største avgjørelsene. EU har dedikert 10 billioner norske kroner over de neste 10 årene til grønne tiltak som en del av stimuleringen av økonomien etter COVID19.

I Norge derimot så har vi ennå ikke sett noe grønn pakke. Så langt har tiltakene i Norge økonomi vært mer overordnet og dekket bredt. I dag så kom Regjeringen med et forslag til en grønn krisepakke på 3,6 milliarder kroner. Denne er mest rettet mot industri og til omstilling. En del skal gå til Innovasjon Norge og en del av denne pakken skal gå til ENOVA. Til sammenligning så fikk oljebranjen en støttepakke som kan beløpe seg opp til 100 milliarder kroner. Det ligger derfor ann til en aldri så liten politisk kamp i Norge samtidig.

En spennende fremtid i møte

Det finnes ikke noe fasit for hva som er riktig men om verden skal nå Paris-målet så er man helt avhengig av at verden investerer i grønn energi. Oljen kommer mest sannsynlig ikke til å forsvinne men hvis man ønsker å beholde isbjørner og isbreer så må det investeringer til. Hvem vil vinne kampen videre? Antimedia.no kommer til å følge med videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *