Kildekritikk

Kildekritikk er essensielt i dagens nyhetsbilde

Historisk sett involverte journalistikkfeltet først og fremst en svimlende mengde etterforskningsarbeid. Journalister ville risikere sitt rykte, sin personlige sikkerhet, og noen ganger til og med livet bare for å få sannheten. Deretter ville de dele den med hele verden. Journalistikk var en veldig edel jobb som var dedikert til å få sannheten ut til folket, og kildekritikk sto her sentralt.

Journalister ville før i tiden inneha de høyeste standardene for kildekritikk. Hver kilde som dukket opp på pultene deres ble nøye undersøkt. Det var for å sikre at det var sant og kunne bevises. De brydde seg ikke hvem dette ville utsette. Alt de brydde seg om var å tjene folket som en pålitelig kilde til informasjon som alle kunne stole på.

Kildekritikk har etterhvert blitt et stort problem blant mange journalister.
Få ting er bedre enn en nypresset avis – så lenge den er på riktig språk selvfølgelig!

Dagens triste tilstand for kildekritikk

Dessverre, for det meste, er de ovennevnte dagene kokt bort i kålen. Journalister har forvandlet seg fra å være pionerer av sannheten og kildekritikk, til bare nikkedukker av dem som sponser deres arbeid. I dag søker journalister etter historier uten å utføre kildekritikk. I stedet er nyhetene rettet mot å fremme forutinntatte forestillinger de allerede hadde før de så på noen av bevisene.

Journalister tjener ikke lenger som uavhengige borgere. De tjener altså ikke sine medmennesker ved å samle de beste informasjonskildene og utføre kildekritikk på dem for å finne sannheten. Dermed mistes effekten av medmenneskene skal bli bedre informert og opplyst.

I stedet plukker de informasjonskildene sine med subjektivt syn. De redigerer også deler som de ikke er komfortable med eller som ikke er i samsvar med deres verdensbilde. Dette gjør de fordi de forfølger en agenda som ikke har allmennhetens interesse.

Viktig for ethvert lag i samfunnet

Kildekritikk er en integrert del av enhver form for sannhetssøking. Uansett om du er journalist som leter etter et skup, eller hvis du er professor som forsker for neste publikasjon, er det viktig. Selv når du prøver å vinne en debatt på sosiale medier, så kan ikke viktigheten av kildekritikk fremheves nok. Å sørge for at det du har å presentere for folket stemmer med sannheten har blitt tatt for gitt.

I dagens verden vil journalister gjøre alt for å komme med en sensasjonell overskrift. De vet at så lenge forsiden viser en hakesleppende situasjon med opprørende overskrift, så vil publikum bli hektet. Journalister er opptatt av å utnytte samfunnets behov for dramatikk og konflikt.

Hvordan mistet vi kildekritikk i journalistikken?

Mange har sagt at denne forsvinningen i journalistisk etikk bare er et symptom på problemet. Det underliggende problemet er samfunnets definisjon av prinsippet om kildekritikk. Siden i det minste opplysningstiden, så har samfunnet vært fokusert på hva sannheten er, uten å ta hensyn til hvem det krenker.

Dette prinsippet var delvis ansvarlig for utviklingen av den vitenskapelige revolusjonen og de utallige oppfinnelser som gjorde den moderne verden mulig. Kildekritikk var så inngrodd i kulturen at folk ganske enkelt kunne ta andre på sitt ord. Men et sted underveis mistet vi dette prinsippet. Dette er grunnen bak de uheldige resultatene vi ser i dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *