Hvordan sjekker du nyhetenes troverdighet i 2021?

Hvordan sjekker du nyhetenes troverdighet i 2021?

Nyheter engasjerer, og de fleste av oss finner stor nytte i å engasjere oss i samfunnet både lokalt og internasjonalt. Men de senere årene har stadig flere nyhetsmedier dukket opp, og der nyhetene i tidligere tider var ment å være objektive, kan det i dag se ut mange nyhetskanaler blir både subjektive og partiske. Det gir rom for nyheter som ikke er helt troverdige, der personlige meninger stilles foran den faktiske sannheten. Så hvordan unngår du denne typen nyheter?

Konkurranse om å levere beste nyheter

I dag skjer det meste gjennom telefonen. Vi spiller på mobil casino, ser TV-serier og hører på musikk – og vi leser nyheter. Faktisk leser vi helt ekstreme mengder nyheter, og vi får varsler på telefonene våre når nye nyhetssaker publiseres.

På grunn av etterspørselen, dukker stadig nye medieaktører opp. Noen dekker spesifikke temaer, mens andre følger med på alt som skjer og forsøker å være de første til å skrive om det. Å komme med gode nyheter har blitt en konkurranse, og konkurransen blir stadig større. Derfor har målet for mange blitt å komme med fengende nyheter heller enn sanne nyheter.

Fake News

Begrepet «Fake News» fikk sin oppstandelse fra president Trump, som virker å bruke det som unnskyldning i alle saker han ikke er enig i. Men når det er sagt, er det ikke alle nyheter som er helt sanne. I hvert fall er de overdrevne.

For å unngå å bli påvirket av usannhetene fra disse aktørene, lønner det seg å gjøre litt forarbeid. Ved å lese deg opp på de forskjellige nyhetskanalene får du raskt en pekepinn på hvordan de stiller seg politisk så vel som hva som defineres måten deres å drive virksomheten på. Du får et innsyn i om de fremstår venstre- eller høyrevridde, eller om de holder seg et sted midt på treet. Er sistnevnte et faktum, er det størst sannsynlighet for at nyhetene som leveres faktisk er troverdige.

Sammenlign nyheter fra flere aktører

De samme nyhetene kan fremstilles forskjellige hos ulike mediehus – det er det ingen tvil om. Noen er eksperter på å overdrive for å vekke følelser i leserne, men andre lar personlige meninger overdøve den faktiske nyheten.

Derfor gjør du lurt i å sjekke nyhetene hos flere aktører før du går ut fra at du har fått servert sannheten. Les gjerne samme nyhet fra flere medier både lokalt og internasjonalt, så ser du raskt hvilken informasjon som går igjen hos alle aktørene og hvilken informasjon som er overdreven hos de ulike mediehusene for å vekke interessen din og gi dem flere klikk på sakene sine.

Oppsøk informasjon selv

Det viktigste du kan gjøre, er å være aktiv i samfunnsdebatten og i det som skjer i verden. Les ikke bare nyheter og ta det for god fisk – oppsøk selv informasjon fra relevante kilder. La oss ta presidentvalget i USA som eksempel. Sjeldent har det florert med så mange nyheter, på tvers av hverandre, og selv de mest kunnskapsrike blant oss ble forvirret. Ved å selv ta initiativ til å lese deg opp på det amerikanske valgsystemet ved bruk av flere kilder – ikke bare nyheter – stiller du sterkere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *