Hvordan avsløre løgner

Hvordan avsløre løgner i nyheter?

Hvordan avsløre løgner i nyhetene du leser? Tradisjonelt var vi avhengige av nyheter for å gi oss viktig nyhetsdekning for utviklingen i samfunnet. Dette ble gjort med mål om å informere publikum og la dem komme til sine egne konklusjoner. Publikum stolte implisitt på nyhetsreporterne til å formidle sannheten. De var best i stand til å forstå den, og en tenkte aldri over en dårlig intensjon fra deres side.

Dessverre er de dagene langt bak oss. Flere tilfeller av nyheter som bevisst lyver for sitt tillitsvekkende seertall enn det som kan telles, har funnet sted de siste årene. Som et resultat har stadig flere blitt vant til å stille spørsmål ved alt nyheten forteller dem.

Det å spørre er til en viss grad en del av det å leve i et sunt samfunn. Allikevel er det mange som lengter etter å ha minst en nyhetskilde som de kan stole på. Tradisjonelt var nyhetene denne alléen for så mange mennesker. Det hjelper derimot ikke å gråte seg til sengs. I stedet kan det være mer fornuftig for oss å akseptere denne nye virkeligheten og være vår egen dommer av nyhetsverdighet.

Hvordan avsløre løgner i nyheter? Fake News oppstod som et begrep på bakgrunn av denne problemstillingen.
Løgner kan vi finne overalt i nyhetene, og begrepet «fake news» oppstod nettopp grunnet dette.

Hvordan avsløre løgner: Lettere sagt enn gjort!

På overflaten virker løsningen med å sile ut hva som er sant og hva som er usant ganske greit. Det er det, men det er likevel veldig vanskelig. Selv om ingen metode er eller noen gang vil være idiotsikker, er det noen få brede feier som kan gjøres for å øke sannheten om hva som endelig kommer gjennom.

Har de en agenda?

Et virkelig godt filter å bruke når du bestemmer hvor pålitelig en nyhetskilde er å se om de har sponsorer som har en subjektiv agenda bak deres økonomiske støtte. Som hovedregel er store økonomiske tilhengere av nyhetsnettsteder et stort rødt flagg når det gjelder objektiviteten til det de rapporterer. Uten slik støtte ville de ikke kunne trå vann.

En fin måte å hindre denne hindringen på er å besøke et nyhetsutsalg som ikke har noen mulighet for en agenda om den spesifikke saken. Se hva de har å si, og kryss referanser til det med vanlige kilder, og se hvor store avvikene er. Hvis de blir lagt merke til, ville det beste alternativet være å gå med den uten hund i kampen.

Hvordan avsløre løgner? Lag en sjekkliste på hva agendaen til mediet egentlig er.
Er det en agenda bak de som produserer nyhetene? Da ender en ofte opp med å endre litt på faktaene.

Kilder og sitater

Når det gjelder skriftlige medier på nettet, er en god måte å bestemme den intellektuelle kvaliteten på et innhold på, å se hvor godt forfatteren har støttet deres meninger med fakta og bevis. Hvis artikkelen eller meningsstykket er strødd med velrenommerte, objektive informasjonskilder for å sikkerhetskopiere hvert poeng som er gjort, er det en god sjanse for at det kan stole på.

Mange deler av innholdet fortsetter i tusenvis av ord uten en eneste lenke til en ekstern kilde. Noen plasserer riktignok kilder overalt, men kildene er partiske og lett tilbakevist. Til syvende og sist må det aksepteres at ingen eller et sett med metoder vil være i stand til å skille fakta fullstendig fra fiksjon. Men hvis vi har et ønske om å forfølge sannheten, kan eventuelle feil som gjøres lett korrigeres, og den faktiske sannheten vil seire når støvet legger seg helt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *