Går det mot en ny «jappetid» eller «.com» krise?

Går det mot en ny «jappetid» eller «.com» krise?

Det siste året har vært veldig interessant når det kommer økonomi. Når COVID-19 ble en realitet for alle så var det mange som dannet et dystert bilde over verdens økonomien. Flere spådde et børskrakk som kunne vare over år og i det minste ut 2020. Selv om arbeidsledigheten er rekordhøy i Norge og ikke minst i land som USA så ser det mørkt ut. Likevel så har vi sett at aksjemarkedet går så det griner og veldig mange har tjent veldig mye penger.

Aldri før har man sett så mange private investorer på børsene. Nordnet som er en norsk tilbyder av aksjehandel til privatinvestorer har hatt rekordår og har nå selv bestemt seg for å gå på børs. Vi ser at selskaper strømmer til Oslo Børs sin «leke kasse» som heter Merkur. Her kan selskaper som ikke møter Oslo Børs sine krav listes på ganske kort tid. Det har aldri vært så mange børsnoteringer på Merkur som i år. Dette har gjort sitt til at det har plutselig blitt en tilgang på selskaper som har høy risiko, lav inntekt og som er høy risiko.

Hvor blir det av inkassobølgen?

Hvis man har levd noen år så husker nok veldig mange jappetiden og ennå flere har norsk .com bobla i mente. Dette er to kriser som førte veldig mange nordmenn inn i økonomiske problemer. Når COVID-19 slo til så var inkassoselskapene raske med å spå en økning i antall saker. Nå har faktisk det motsatte skjedd og det er en nedgang i antall inkasso-saker. Samtidig så ser vi at antallet banker som tilbyr refinansiering med betalingsanmerkninger har økt og det er en større aktivitet i dette markedet. Det betyr at antall nordmenn med økonomiske problemer har økt men at det blir færre inkasso-saker. Da er det 2 muligheter her:

  1. Folk får hjelp før de kommer til inkasso
  2. Selskaper har roet ned sin pengeinnkreving for å kunne

Hvis man leser artiklene i media så blir man ikke særlig klok på dette og det gjenstår å se hvordan dette ender. I pressen så ser vi at inkasso-selskapene melder om at det kommer en bølge med inkasso i 2021, men vi skal heller ikke stole blindt på dette.

Så hva vil skje i den neste krisen?

Det er ingenting som vokser inn i skyene og nå vil mange hevde at vi faktisk er langt forbi skyene. Det er et lite gap mellom det som faktisk er dagens situasjon og hva vi ser i økonomien. Om det kommer en større økonomisk krise eller om det kommer et børskrakk er det vel ingen som vet.

Uansett så vet vi at tyngdekraften gjelder, alt som går opp skal komme ned på et eller annet tidspunkt. Det kan skje i 2021, 2022 eller om 10 år. Om det blir som jappetiden, .com eller om dette blir en ny krise med nye dimensjoner vites ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *