Forskjellen på skribent og journalist

Skribent vs. Journalist

Linjene mellom nyheter og markedsføring har de siste årene tatt en ventet vending. I bakgrunnen av nyhetene vokste nemlig kommersialisering sterkt frem. I dag baserer tross alt ikke mediene seg lenger på solgte papirkopier. Det er i stedet annonser og betalt innhold som regjerer. Sistnevnte, med innholdsmarkedsføring i spissen, har ført til store endringer.

En av de store endringene er hvordan vi ser på personen bak innholdet. Det er her forskjellen på skribent og journalist ligger i dag. For øvrig er tekstforfatter også et begrep som ofte blandes inn her, men vi skal ikke diskutere det denne gang. I denne artikkelen skal vi heller se nærmere på forskjellen mellom skribent og journalist.

Forskjellen på skribent og journalist er i det store og det hele blitt visket bort til en viss grad.
Både skribenter og journalister jobber med det samme: Å formidle et budskap til sine lesere.

Skribenter og journalister kan være det samme

Hva er egentlig skribenter og journalister? En kort definisjon er at de kommuniserer noe gjennom språket, som helst skal treffe så mange som overhodet mulig. De kan i mange tilfeller være det samme. Det er nettopp derfor så mange journalister velger å etter hvert bli skribenter.

Men forskjellene er der, det er bare utfordrende å se dem i den kommersialiserte tidsalderen. Journalister har nemlig et samfunnsansvar, der skribenter mer eller mindre styres av det kommersielle. En skribent kunne like så godt jobbet for et magasin eller som tekstforfatter i reklamebyrå.

Til motsetning må en journalist først og fremst dekke sannheten så langt det lar seg gjøre. Det er lettere sagt enn gjort dersom det kommersielle presset står på. Der en skribent nok hadde styrt unna å skrive om et konsern med simpel korrupsjon, fordi det donerte penger til avisa, så ville en journalist helt fryktløst skrevet om dette.

En skribent får ofte veiledning fra kommersielle interesser når de skriver.
Som skribent er det ikke alltid din stemme som blir hørt, da det helst er kommersielle interesser bak som styrer.

Finnes det ekte journalister lenger?

Skal du bli journalist i 2020, så finnes det fortsatt en rekke studier for dette. Allikevel er det et interessant spørsmål om det i det hele tatt finnes ekte journalister lenger. For mens linjene mellom nyheter og det kommersielle skusles vekk i stor grad, så er det ikke enkelt å besvare. Vi har jo tross alt ikke evnen til å se forskjellen mellom betalt innhold og nyheter lenger.

I mange norske medier dekkes betalt innhold nesten på samme måte som nyheter. Forskjellen er i grunn bare et lite merke som sier ifra om at dette er betalt for. Det er på mange måter slik forskjellen mellom en skribent og en journalist også kan ses på. Forskjellen er nok ikke så tydelig for folk flest, men til syvende og sist er den veldig viktig.

Dersom ekte nyheter skal kunne overleve i tiden fremover, så er det viktig at skillet forblir. Vi trenger skribenter til underholdende og godt innhold for salg. Enda mer trenger vi derimot en journalist til å levere sannheten. Medier trenger å finansieres uten kommersielle interesser bak. Dette er den eneste måten vi kan få tilbake det tydelige skillet som bør være der!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *