Falske nyheter

Falske nyheter preger en hel mediebransje

I løpet av de siste årene har begrepet falske nyheter fått ganske mye oppmerksomhet. Det har blitt forvandlet fra et sjelden brukt nedsettende begrep for å beskrive nyhetssider som er mistenkt for å forlate sin journalistiske integritet, til et emne som har trengt gjennom kulturen på internett. Mangel på kildekritikk er ofte et stort problem.

Falske nyheter blir brukt ganske ofte for å kritisere nyhetskilder som er svært mistenksomme med tanke på deres informasjon. Mange har gjort dette med den hensikt å holde nyhetssider i sjakk for å bevare den journalistiske integriteten for resten av samfunnet.

Generelt refererer falske nyheter til et nyhetsside, en journalist, eller til og med en enkelt artikkel hvis opplysningsinformasjon blir sett på som betydelig kompromittert. Falske nyheter kan brukes i en rekke sammenhenger, fra formelle nyheter, helt til uformelle sosiale sammenkomster. Da kan noen som er kjent for å vri sannheten beskyldes for falske nyheter.

Det kan også for eksempel eksistere en person som er beryktet for å ikke fortelle sannheten i en vennegjeng. Da kan gruppen noen ganger velge å påpeke det når de lyver. Dette gjør de ved å kalle historien for falske nyheter. Faktisk har denne bruken av begrepet blitt så inngrodd over dette korte tidsrommet at mange anser det som et permanent tillegg til vårt kollektive ordforråd!

Falske nyheter er noe vi raskt møter på når vi surfer over nett.
Internett er fullt av eksempler på falske nyheter.

Hvor kom begrepet falske nyheter fra?

Falske nyheter ble popularisert under det amerikanske presidentvalget i 2016 av vinneren, og nåværende president, Donald Trump. Han brukte dette uttrykket som en måte å kritisere massemedia på. Det var fordi han så på dem som ikke subjektive i deres dekning av kampanjen og velgerne hans.

Uansett hvor gyldig denne beskyldningen var, så var det ubestridelige resultatet at dette konseptet med falske nyheter er intimt forbundet med Trump. Det var ganske enkelt en av hjørnesteinene i kampanjen hans. Ved å diskreditere massemediene, så mottok Trump stor hyllest fra mange som så problemet med tvilsomme nyheter.

Trumps primære mål for bruken av begrepet falske nyheter ser ut til å ha vært CNN. Nyhetskilden ble sett av ham og kampanjen som den primære manipulatoren av opinionen mot kampanjeplattformen. Som sådan prøvde han å motvirke deres innsats ved å prøve å diskreditere dem med uttrykket falske nyheter.

Uansett hvor vellykket eller ødeleggende det kan ha vært, så skjedde det som Trump ønsket da han startet denne konflikten. Han skulle nemlig overraskende ende opp med å vinne presidentvalget. I mellomtiden har CNN har truffet nye bunnivåer. Antallet seere på CNN har falt betydelig siden merkelappen falske nyheter ble kastet etter mediegiganten.

Donald Trump har av mange blitt kalt faren av begrepet falske nyheter.
Var det Trump som populariserte begrepet falske nyheter?

Hvordan skjedde dette?

Økningen i populariteten til begrepet falske nyheter, sammen med den økende mistilliten i media, er et symptom på et mye dypere problem. Roten til problemet ligger i forverringen av journalistiske standarder. Der mange tenker at Trump sin kampanje er grunnlaget, så må en grave langt dypere enn som så.

Tradisjonelt var det journalistiske yrket et edelt kall for de som var forpliktet til å søke sannhetssøkende virksomhet. Journalister ville dra dit historiene kalte på dem. De søkte vidt og bredt etter spennende historier og risikerte alt for å få sannheten fram i lyset. Folk ville se opp til journalister som pionerer av sannheten, og de respekterte dem. Yrket deres ble positivt sett på som å være en offentlig tjeneste.

Falske nyheter har ført til et tap av respekt over tid

Dessverre er det alt i fortiden nå. Uansett hvor gyldig Donald Trump sin kritikk av media har vært, så er det som ikke kan benektes at journalister og nyhetssider ikke lenger blir respektert. Dette har i stor grad vært på grunn av mangelen på journalistiske standarder.

Journalister søker ikke lenger sannheten. I stedet ser de etter historien som vil fremme den mest interessante overskriften. Og hvis de ikke finner en slik historie, så vil de ganske enkelt finne opp en, uavhengig av hvem de vil skade i prosessen.

Da dette først startet, ble det ikke merket så veldig lett. Delvis er det grunnen til at ingen virkelig kan finne ut når folk begynte å mistro media og journalister. Men etterhvert som tiden gikk, så ble uærligheten mer tydelig, og flere kunne se forbi løgnene. De falske nyheter var født.

Hva kan vi gjøre med falske nyheter?

Mange har uttrykt et ønske om å gjenopplive medienes integritet til sin tidligere prakt. Deres viktigste årsak er at media ideelt sett har den sosiale forpliktelsen til å bringe sannheten til folket. Selv om de har mistet denne posisjonen de siste årene, så er det fremdeles et viktig ideal å strebe mot.

Det som må gjøres for at denne vekkelsen skal være mulig er at media vinner tilbake tilliten til folket. De kan kun gjøre dette ved å gjenopprette sin journalistiske integritet. De er ganske enkelt nødt til å bevise seg verdige til å bli klarert igjen av mannen i gata. Dessverre kan dette bety at de største synderne for løgn og offentlig manipulasjon vil måtte falle. Dette kan bli mange store mediegiganter.

Noen medier som har vært de største som har fremvist falske nyheter, kan meget vel trenge å mislykkes. Dette vil la nye utsalgssteder som har vist sin ærlighet overta. Det innebærer at det må planlegges en stor omstrukturering av bransjen for fremtiden. Siden enkelte av mediehusene nærmest har monopol, så kan dette vise seg veldig vanskelig.

CNN, som har blitt kalt falske nyheter, er blant verdens best kjent.
CNN er blant verdens best kjente, men også mest diskuterte, mediehus i dagens bransje.

De gamle mediehusene vil før eller siden falle

Den gamle medieordenen vil derimot uansett til slutt kollapse. Bransjen slik den er i dag er ganske enkelt ikke i stand til å opprettholde seg selv. Med synkende seertall, og med inntektene i stupende kurve, så vil ikke mediene som har vært i bransjen lenge kunne holde på makten for alltid.

Gitt tilstanden for nyheter og journalistikk, så er dette sannsynligvis til det beste. Til syvende og sist må noe endre seg i denne bransjen, før samfunnet begynner å ta det på alvor. Forhåpentligvis en gang i fremtiden kan journalistikken og nyhetsmediene nok en gang la oss stole på at de skal gi oss sannheten.

Journalister bør en dag igjen holde hodet oppe med stolthet og forkynne verden sannheten. Det at vi i det hele tatt har et begrep slik som falske nyheter i sirkulasjon er en skam for bransjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *