Alternative fakta

Alternative fakta reflekterer dagens debatt

Alternative fakta er ett av de begrepene som er blitt popularisert som et resultat av den kraftige økningen i politisk debatt. Denne startet for alvor sent i 2015 under presidentvalget i USA. Alternative fakta ble først brukt i begynnelsen av 2017 for å gjøre narr av kjente usannheter. Det blir i økende grad brukt av alle segmenter av samfunnet. De fleste er kjent med det og hva det er ment å symbolisere.

Alternative fakta kan befinne seg i denne bunken med nyhetsaviser.
En bunke med nyhetsaviser kan inneholde flere alternative fakta enn folk flest innser.

Bakgrunnen for alternative fakta

Alternative fakta ble først brukt 22. januar 2017 av Kellyanne Conway i et intervju hun hadde. Under intervjuet ble hun konfrontert av intervjueren som brakte frem uttalelsen fra Sean Spicer samme uke. Han mente at antall mennesker som deltok på president Trumps innsettelsesseremoni var rekordhøyt.

Tilsynelatende sies Sean Spicer å ha foretatt en dramatisk overvurdering av antall tilstedeværende deltagere. Da Conway ble presset på denne tilsynelatende bevisste feilinformasjon fra Spicer sin side, så bestemte Conway seg for å forklare hendelsen bort. Det gjorde hun ved å kalle det Spicer siterte for å være alternative fakta. Følgelig gikk begrepet inn i det politiske leksikonet.

Offentlig reaksjon

Reaksjonen på begrepet alternative fakta fra media var rask og fordømmende. Utallige mediepersonligheter kritiserte begrepet som passelig til George Orwell sitt univers. De stemplet det som helt uakseptabelt for politisk diskusjon. Journalister har skrevet utallige artikler i alle slags publikasjoner angående saken siden.

Støttespillerne til Trump var på sin side ikke veldig opptatt av denne kommentaren. Blant de yngre velgerne ga dette faktisk enda en mulighet til å skape en helt ny meme-sjanger. Alternative fakta ble knyttet til omtrent alt for å indikere det motsatte, i stedet for bare å bruke antonymet.

Mange av presidentens mest ivrige støttespillere børstet tilsynelatende bort denne hendelsen. De mente det var nok et medietriks for å diskreditere presidenten. Dette kom tross alt i kjølvannet av at han trakk av seg en opprørt seier mot Clinton.

Dessverre ser det ut til at mediene har mistet evnen til å endre tankene til millioner av mennesker i kraft av å ha vært så partiske i så mange situasjoner. De blir ikke lenger trodd, uansett hvor sanne de faktisk kan være i presentasjonen av sin informasjon.

Alternative fakta og overvåking er sentrale begrep i George Orwell sin bok 1984.
Overvåking og alternative fakta går igjen som statens virkemidler i romanen 1984 av George Orwell.

Sammenligningene med 1984

Mange har sammenlignet dette uttrykket med den beryktede boka “1984” av George Orwell. Her øker myndighetene i boken å bruke et språk som kaltes “dobbelt tale”. Dette var for å manipulere innbyggerne til underkastelse, uten å måtte bruke mye åpenlys makt.

Dette nye språket forsøkte først å utvanne ordforrådets kompleksitet ved å fjerne mer fargerike versjoner av ord. Deretter la en bare de mest grunnleggende ordene til i ordboken. På toppen av dette brukte myndighetene også språk for å gjøre visse ting for å bli sett på som motsetningene i folket.

For eksempel ville slaveri bli endret til å bety frihet. Det er denne delen av historien som mange mennesker, spesielt i media, har sammenlignet uttrykket til Conway med. Alternative fakta er, uansett om det kan dras paralleller til 1984, et uttrykk som alle ser ut til å ha adoptert på kort tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *