– Han skal ikke gå bare én meter – VG

FORELDRE: Ida Haug Petersen og Carl Fredrik Arntzen opplevde onsdag morgen at datteren ble dratt inn i en bil ved Jar-skolen i Bærum.

Hun fortalte datteren hva hun skulle gjøre hvis noen prøvde å tiltrekke henne: – Jeg er veldig glad for det nå, sier Ida Haug Petersen.

Publisere:

Fire barn skal ha blitt lokket inn i biler i østre Bærum de siste dagene.

Budstikka omtalte temaet først.

  • Torsdag 17. november skal en elev fra Stabekk skole ha blitt lokket inn i en svart varebil.
  • Lørdag 19. november skjedde det samme med to barn i nærheten av Jar skole.
  • Onsdag 23. november skal en jente som skulle på Jar skole ha blitt lokket inn i en bil.

Oslo politidistrikt bekrefter overfor Budstikka at de kjenner til saken og har fått en beskrivelse av en liten svart varebil med tonede ruter.

Den siste jenta nevnt ovenfor er datteren til Ida Haug Petersen og Carl Fredrik Arntz.

– Han gikk med andre barn på vei til skolen, men han møtte en dame med hund, noe som skapte spenninger i gruppen, sier Arntzen til VG.

Det ti år gamle barnet gikk alene en liten stund, da en svart bil stoppet ved siden av ham, sa han.

– En mann kastet ned vinduet og sa «Jeg har avtalt med moren din at jeg tar deg med på skolen» sa Ida Haug Petersen.

Mannen så ut til å snakke på ren orientalsk dialekt.

– Kunne ikke svare

Jenta spurte om mannen hadde morens telefonnummer, som hun visste. Det kunne ikke mannen svare på.

10-åringen løp inn i nærmeste hage og gjemte seg bak en bil.

Så satte mannen raskt i gang.

– Vi snakket mye om hvordan vi skal håndtere slike situasjoner etter det som skjedde på Stabekk forrige uke. Jeg er veldig glad nå på grunn av det, sier moren.

SKOLE: Jar skole i Bærum har 550 elever fra 1. til 7. trinn.

Etterpå løp datteren Jar til skolen og fortalte en venn hva som hadde skjedd, som informerte en lærer.

Arrangementet har skapt stor interesse i nærmiljøet, og foreldre har meldt om god polititilstedeværelse i området.

– Kjøring til og fra skolen blir nå på et høyt nivå. Barn skal ikke bare gå en meter, sier Ida Haug Petersen, som også har en sønn i skolealder.

– Snakk med barna

Rektor ved Jar skole sendte onsdag en SMS til foreldrene og opplyste at de to hendelsene med barna deres var politianmeldt.

Rektor Kathrine Selvikvåg Malme skriver at lærere har blitt informert og oppfordret til å snakke med elevene om hva de bør gjøre i en lignende situasjon.

– Vi oppfordrer også foreldre til å snakke med barna om hva de skal gjøre hvis noen følger dem eller prøver å tiltrekke dem, sier Malm til VG.

Kommunikasjonen med vokterne er basert på beredskapsanalyser og er utformet i samarbeid med politiet og kommunikasjonsenheten i Bærum kommune.

– Rømningsråd

– Vi holder det nøkternt for ikke å skape mer frykt. Ingen tjener på det. Vi skal ikke tolke eller spekulere, men holde oss til det vi vet.

– Har foreldrene noen grunn til bekymring?

– Det er ikke rart om de blir det, selv om jeg håper dette tar slutt raskt, slik at folk kan slutte å bekymre seg. Jeg skulle ønske jeg var foruten slike episoder.

– Hvilke råd gir du til studentene?

– Lærerne råder elevene til å stikke av og ikke svare, hvis fremmede prøver å tiltrekke dem, sier direktør ved skolen, Jar.

Han ønsker å informere og kommunisere tett med foreldre og naboskoler og la politiet håndtere etterforskningen.

– Jeg føler dypt med ofrene

Leder for Jar skoles Foreldrearbeidsutvalg (FAU) er i samtale med skoleledelsen og er trygg på at politiet og skoleledelsen samarbeider.

– I likhet med andre foreldre gjør noe slikt som skjer i nabolaget vårt meg glad. Man føler sterkt med ofrene, sier Jan Axel Syberg, leder av FAU, til VG.

Det oppmuntrer foreldre til å snakke med barna sine.

– Vi må holde oss til fakta og jobbe for at barna ikke skal bli redde. Vi må sørge for at barna opplever at skoleveien er trygg, sier Jar, leder for FAU-skolen.

– Kidnappingsforsøk

Etter den første kjente saken sist torsdag, informerte rektor Anne-Marie Skjerve i Stabekk barneskole til foreldrene i et brev sitert i lokalavisa Budstikka:

– Stabekk forsøkte å bortføre en skoleelev utenom skolen og utenom skoletiden. Eleven var på besøk hos en kamerat da en stor svart varebil stoppet ham i Tjernsrudveien.

Rektor skrev også at eleven stakk fra stedet og ble fulgt av en mann. Han snudde seg mens jenta gikk inn på venninnens vei.

I det andre tilfellet lørdag ble to elever ved Jar skole snakket med fra bil. Det var etter skoletid, men det skjedde i skolens nærmiljø, ifølge rektor Malme.

Publisere:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *