Qatars Beckham-press: hold kjeft om en milliardavtale

DOHA (VG) David Beckham (47) nikket og smilte, men forble taus på den harde kritikken som ble rettet mot ham da han strålte i Qatar i dag.

MUNTER: Beckham så ut til å være ved godt mot da han smilte til VGs kamera. Men han ville ikke svare på spørsmålene.

Det var like etter klokken 15.00 norsk tid den tidligere fotballspilleren gikk ut av en svart bil lørdag ved Dohas havnepromenade.

VG og britiske ITV var de eneste mediene. Men Beckham var ikke klar til å svare på noen spørsmål da han smilte til VGs kamera og vinket farvel til et par storøyde turister i WC City.

– Angrer du på samarbeidet med Qatar?

Beckham unngikk ikke å svare, men gikk målbevisst mot den engelske paviljongen satt opp i vannkanten. Der måtte han svare på noen høflige spørsmål om å spille i Premier League og blant annet måtte han møte den amerikanske ambassadøren i Doha.

– Hvordan har du det i Qatar?

Den 47 år gamle londoneren, som spilte for Manchester United, Real Madrid, LA Galaxy, Milan og PSG, svarte heller ikke på det – før han forsvant bak en viss engelsk sikkerhet og ute av syne.

GLISTEN: På åpningsdagen var det glød av supportere på Dohas havnepromenade. Men noen ville bli fotografert med en stor walisisk hatt.

Stilikonet får angivelig 1,7 milliarder kroner (150 millioner pund) for å promotere Qatar over ti år.

Menneskerettighetsaktivister har ikke klart seg godt. Det har også vært en reaksjon i hjemlandet England: Beckham har blitt sett på av mange som et ikon og forkjemper for homofiles rettigheter.

I Qatar er homofili imidlertid forbudt ved lov. Beckham promoterer Gulf-staten, inkludert:

– Vi er ekstremt skuffet over at LHBTQ+-miljøet har hatt David Beckham som en god alliert. Og så er han en ambassadør for verdensmesterskapet, noe som er utrolig skuffende, sa Di Cunningham, grunnleggeren av fotballaget, nylig, ifølge britiske medier.

Men ikke alle ser ut til å bry seg. Engelske Kevin fikk øye på Beckham utenfor den britiske paviljongen i Doha lørdag.

– Beckham har gjort det bra etter karrieren. Men han er bare ute etter pengene, sier han og ler.

– Men er det ikke problematisk å ta imot penger for å fremme diktaturet som forbyr homofili?

– Du kan ikke klage på en fyr som vil tjene litt penger. Så her er alle TV-ekspertene! Hvis de er så opptatt av slike spørsmål, bør de holde seg unna Commons. Jeg bryr meg ikke, sier Newcastle-supporteren til VG.

BRYR IKKE: Storbritannias Kevin har ikke noe imot at Beckham blir betalt av Qatar.

Organisasjonsrapport I oktober i år forteller Human Rights Watch hvordan Qatars sikkerhetsstyrker arresterer og forfølger homofile i landet. De siste dokumenterte tilfellene skal ifølge HRW ha skjedd i september.

Tidligere Manchester United-lagkamerat Gary Neville er blant dem som har forsvart Beckham:

– For å være ærlig har han vært i kontakt med Qatar gjennom sin rolle i PSG. Og arbeidet han har gjort for å fremme landet vårt har ingen like de siste fem til ti årene, sa Neville.

Gary Neville er en vanlig TV-ekspert i England. Under VM godtok han imidlertid tildelingen av den Qatar-baserte TV-kanalen BeIn.

ARBEIDERE: Dagen før VG er det fortsatt stor byggeaktivitet i Doha. En migrantarbeider fra Bangladesh jobber her.

Noen engelske medier har denne uken skrevet at Beckham har brutt tausheten om den kontroversielle avtalen med Qatar. Det skjedde imidlertid ikke gjennom et vanlig intervju, men i form av en video forhåndsinnspilt av VM-arrangøren.

Videoen ble spilt av på Generation Amazin ungdomsfestival i Doha denne uken.

– VM vil bli en plattform for utvikling, sa Beckham i videoen og så på kameraet.

– Drømmer kan bli virkelig. Det er derfor du er her. Du kan dele Generation Amazings doble forpliktelse til fotball og å gjøre verden til et mer tolerant og inkluderende sted, fortsatte den allerede sterke 47-åringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *