Republikanerne tar kontroll over Representantenes hus

Republikanerne har vunnet 218 seter og dermed flertallet i Representantenes hus, meldte amerikanske medier. President Joe Biden gratulerte motstanderen.

Republikanerne har vunnet flertallet i Representantenes hus til USAs kongress.

Partiet trengte minst 218 seter i forsamlingen for å fravriste demokratene kontrollen i sammensetningen av kongressen fra det nye året.

Resultatet av det amerikanske mellomvalget var ventet, men flertallet var mye mindre enn republikanerne tidligere hadde forventet.

Så langt har demokratene knapt flertall i Representantenes hus, med 220 seter til republikanernes 212 seter.

Lørdag ble det klart at demokratene har vunnet flertallet i Senatet. Dermed er det sannsynlig at kongressen blir delt mellom de to partiene.

Gratulerer til Biden

Biden gratulerte republikanerne med valgseieren.

– Ønsket til amerikanerne er å gjøre ting for dem. Og jeg vil jobbe med hvem som helst, republikaner eller demokrat, som er villige til å jobbe med meg for å levere resultater for folket», sa presidenten i en uttalelse.

Husets republikanske leder Kevin McCarthy sier resultatene viser at amerikanere er «klare for en ny retning».

Veteran gjenvalgt

I mellomtiden ble veteranen Mitch McConnell gjenvalgt som Senatets republikanske leder onsdag. Han slo Florida-senator Rick Scott 37 til 10. Så McConnell er sannsynligvis den senatlederen som har sittet lengst når den nye kongressen samles på nyåret.

– Jeg skal ingen steder, sa McConnell etter det nesten fire timer lange møtet. Han sa at han er «ganske stolt» over resultatet, men innrømmet at det er flere oppgaver.

Håper på rød bølge

Nyheten kom en dag etter at tidligere president Donald Trump, som brukte mye tid og krefter på kampanje for å støtte republikanerne foran midtveisvalget, kunngjorde at han ville stille som presidentkandidat i 2024.

I forkant av mellomvalget håpet republikanerne og Trump at en rød bølge ville skyte over landet og gi partiet kontroll over begge kongresshusene. Dermed ville president Biden kunne møte tøff motstand gjennom hele presidentperioden.

Men slik ble det ikke.

Georgia gjenstår

Bidens parti vant et stort senatsete etter valget i Pennsylvania, og sikret seg to senatorplasser i svingstatene Arizona og Nevada. Slik fikk de 50 av de 100 senatorene i Senatet, som faktisk er flertall fordi visepresident Kamala Harris har den uavgjorte stemmen.

Bare resultatet av staten Georgia gjenstår før den fulle sammensetningen av senatet er kjent. Det blir en ny valgomgang 6. desember, fordi ingen av de to kandidatene, den demokratiske senatoren Raphael Warnock og utfordreren Herschel Walker, har fått mer enn 50 prosent.

Dersom demokratene vinner i Georgia, vil partiet få 51 seter i Senatet. Hvis republikanerne skulle vinne setet i Georgia, ville demokratene fortsatt ha flertall med støtte fra Harris’ stemme.

– Fremgang

Den svenske USA-eksperten Dag Blanc sa søndag, da det ble klart at demokratene hadde reddet flertallet deres i Senatet, var det en viktig seier for Biden. Han får lettere godkjent politikken, sa Blanck.

– Det er veldig viktig. Det gir demokratene helt andre muligheter til å påvirke amerikansk lovgivning, sa Blanck, professor i nordamerikanske studier ved Uppsala universitet, til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Dersom Representantenes hus ønsker å godkjenne en lov som demokratene er imot, vil den bli sendt til Senatet for godkjenning. Da kan senatet stemme eller ignorere det, sa han.

dommerne

En annen viktig sak for Biden er muligheten til å nominere dommere og bli bekreftet av Senatet.

Tidligere i år nominerte Biden 51 år gamle Ketanji Brown Jackson som høyesterettsdommer, og har også utnevnt en rekke dommere på lavere nivå innen det føderale rettsvesenet.

– Det er minst like viktig, om ikke viktigere, at de fleste sakene avgjøres på lavere nivå, sa Blanc til TT søndag.

Ledervalg i januar

Demokratene og Biden generelt har kommet seg godt i mellomvalget, der resultatet gikk mot alle spådommer om en stor republikansk bølge, ifølge Blanck.

– De store taperne er republikanerne, og ikke minst Donald Trump, som har vært veldig aktiv og støttet flere kandidater. Mange av dem har tapt, sa Blanck søndag.

I mellomtiden er McCarthy klar til å ta over som Speaker of the House, og erstatte demokraten Nancy Pelosi.

Den 57 år gamle republikaneren fra California vant rollen som partileder tirsdag i en hemmelig avstemning i Representantenes hus, der han slo utfordreren Andy Biggs, en innflytelsesrik høyreekstreme politiker.

Etter det kan potensielle avhopp fra den høyreekstreme republikanske fløyen komplisere McCarthys vei til toppen når et fullt kammer stemmer for stillingen.

De 435 nyvalgte representantene til kongressen – demokrater og republikanere – møtes 3. januar for å velge den nye lederen av kammeret, den tredje viktigste politiske posisjonen i amerikansk politikk etter presidenten og visepresidenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *