Populær kryptobørs imploderte – søker konkursbeskyttelseKryptobørs FTX skal ha brukt kundenes penger til risikable spill. Selskapet søker nå konkursbeskyttelse.

FTX er en av de største kryptobørsene i verden, og inntil nylig virket selskapet som et trygt sted å legge sparepengene dine.

Det endret seg plutselig da CoinDesk, et medienettsted fokusert på kryptoindustrien, rapporterte om utvisking av linjer mellom kryptobørsen FTX og investeringsselskapet Alameda Research. Begge selskapene kontrolleres av Sam Bankman-Fried.

Usikkerheten førte til at kundene tok ut penger fra FTX. Med det var kryptobørsen i krise, men det frie fallet startet først da en av deres største konkurrenter, Binance, annonserte at de ville avvikle alle FTX sine kryptovalutaer.

I løpet av 72 timer ble cirka 60 milliarder kroner trukket ut av FTX, ifølge interne meldinger som Reuters har sett.

Kjøpet mislyktes

Det så ut som bunnen var nådd da Binance åpnet FTX for kjøp. Et salg ville sikre utestående kundemidler og roe resten av kryptomarkedet. Kort tid etter valgte Binance å trekke seg fra prosessen.

Det kjente investeringsselskapet Sequoia har en liten eierandel i FTX. Det ble offentliggjort torsdag At investeringen på 1,5 milliarder kroner trolig var verdiløs.

Samme dag i en lang twittertråd FTX-gründer Sam Bankman-Fried innrømmet at han gjorde noen alvorlige feil og at Alameda Research gradvis vil trekke seg fra investeringene hans.

– Beklager, gjentok Bankman-Fried totalt fire ganger.

FTX rapporterte fredag at de søker konkursbeskyttelse og at Bankman-Fried har trukket seg.

Den siste i serien

FTXs problemer er spesielt overraskende etter at det ble markedsført som en trygg havn i et ellers urolig kryptomarked. I løpet av det siste året har flere store kryptoprosjekter kollapset eller blitt utsatt for spektakulære tyverier.

MEH: Larry David tror ikke på noen oppfinnelser, ikke engang lyspæren. Eller kryptografi. Foto: FTX

FTXs fall kommer samme år som komikeren Larry David spilte hovedrollen i en “Super Bowl”-reklame. I den spilte David en gammel gnier som gjentatte ganger ble hindret av viktige oppfinnelser som hjul og elektrisitet. Sprangen fortsatte helt til David ble spurt om å investere i FTX, som ifølge annonsen er «en enkel og trygg måte å komme i gang med krypto».


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *