– Hva er dette her?

BERGEN (VG) Brann har passert årets Obos-liga og forbereder seg allerede til å møte elitelag. Men før jubelsesongen og snuoperasjonen fikk laget et tilbakeslag og en lærdom.

PROFIL: Bård Finn har scoret 15 mål på 27 kamper i Obos-ligaen denne sesongen.

Det er vinter og ild Forbereder seg til ligaen 2022. Året for Nachspiel-skandalen er lagt bak seg og nedrykk til Eliteserien. Klubben gjennomførte en kraftig intern rensing av kulturen på og utenfor banen.

Angriper Bård Finne (27) kom tilbake til klubben etter å ha spilt for Tyskland, Danmark og Våler. Sivert Heltne Nilsen (31) kom hjem med erfaring fra Danmark, Sverige og Belgia. De klarte ikke å redde klubben fra nedrykk, men sammen med talentene til David Møller Wolfe, Niklas Jensen Wassberg og Aune Heggebø ble de med laget ned et nivå for å klatre opp igjen i klubben.

– Hvis dette er nivået, så vinner vi enkelt OBOS-ligaen, sa Birger Grevstad, tidligere president i Brann, etter nedrykket.

Det gjør Finn også Helt sikkert at de kunne gå opp.

Men i februar begynte tankene å svirre.

Hør «All hater Brann»-podcasten

Starten gikk i motsatt halvdel. Et Obosliga-lag. Sesongens kommende motstander. Kristiansandslaget startet og tok ledelsen 2-0 etter fire minutter på tavla.

Noen uker senere var cupen i ferd med å starte igjen. De slo ut 1. divisjonslaget KFUM i Oslo i årets første betydningsfulle kamp. Nok et tilbakeslag på Intility Arena, hvor kvalifiseringsdramaet mot Jerv utspant seg noen måneder tidligere.

– “Hva er dette?” Jeg tenkte, sier Bård Finn om sine opplevelser før sesongen.

– Røyking var også veldig dårlig for KFUM, selvfølgelig.

De klarte å sette en liten rynke i pannen både på banen og i benken.

– Da vi røk der var det litt bråk, det er klart. Og vi åpnet sesongen forsiktig, innrømmer Brann-trener Eirik Horneland, som ellers beskriver Branns sesong som «problemfri».

Det er akkurat det det er til slutt. For det gikk ned i klubben til Harmonia Bergar, sammenlignet med i fjor. To seire og to uavgjorte i mai ble til en seiersrekke på 12 kamper fra mai til juni og 10. juli spilte Stabæk uavgjort 1-1 på Brann Stadion. Siden den gang har de vunnet alle oppsatte kamper bortsett fra høstmøtet med en fiende i Mjøndalen (laget som rykket ned Brann sist de rykket ned i 2014).

HYLLES: Eirik Horneland har fått skryt for sitt arbeid med kulturen til Brann det siste året.

Foran lørdagens siste runde har Brann scoret over 90 mål og imponert publikum med sin glitrende fotball. De har i gjennomsnitt over 10.000 oppmøte til hjemmekamper i andredivisjon, og TV-seere og tilskuere har sett tribuner over hele landet fylle ut rødt og hvitt når Brann-lagene er på besøk.

Finne mener det viser kraften i klubben.

– Det gikk over all forventning. Jeg har ikke sett den før. Og det gjelder også Eliteserien. Det har vært en fantastisk mobilisering og jeg må si det har vært gøy å være med.

– Det er ikke bare å lande på Gardermoen og nå Raufoss.

Etter å ha rykket ned i 2014, slo Brann sølv i Eliteserien 2016. Bæret av selvtilliten, og etter å ha sett Lillestrøm og Viking komme seg etter en krasj, satser de på å unngå bunnstriden neste år.

– Vi kommer ikke til å lage en liste som vil skape kaos neste år. Vi må opprettholde og videreutvikle den kulturen vi har skapt det siste året. Det er tydelig at vi nå har et godt grunnlag. Brann ønsker å være det beste fotballaget i Norge, så vi får se om noen år om vi klarer å bli det, sier Knudsen-forsvarer Fredrik Pallesen.

JUBELVANT: Brann har scoret over 90 mål i 2022.

– Du skal aldri undervurdere drivkraften du trenger, men å bli et godt lag i eliteserien kommer ikke gratis. Vi har mye tillit i laget nå, så det får se om vi har et par gir for å komme inn i sporten, la Finn til.

– Vi trenge Ha en vinter hvor vi bygger mer tempo, sier Brann-trener Horneland, som har sett elitekamper i helgene hele sesongen og er imponert over kvaliteten.
– Jeg tror farten er høyere enn på mange år. Jeg er overrasket. Derfor er jeg spent på hvordan vi takler det fysisk. Har vi makten? Hastighet? Tankespill? Vi vil prøve det på det.

Brann har dominert brorparten av kampene i 2022 og har kjørt dypt inn på motstanderens halvdel i hver kamp. En situasjon Bård Finn mener Brann har håndtert «veldig bra». Nå må de utvikle andre deler av spillet når motstanderne heter Bodø/Glimt, Molde og Rosenborg.

Bestill Brann Magasin 1972–2022 her:

Brann

– Vi må jobbe med omstillingsspill begge veier. Vi må trene i 1-mot-1-kamper i angrep og forsvar, for neste år blir kampene mye mer åpne.

– Neste år blir vi ikke et topplag slik det er nå, sa Horneland, for han er ikke pessimistisk på noen måte, men han prøver å tegne et realistisk bilde av situasjonen til føroptimistene i Bergen by.

Keepere med dype lønnslommer og stjernespisser som Daouda Bamba har kommet til klubben de siste sesongene, men økonomien er nå en utfordring for vestlendingene.

– Vi ser etter kvalitet. Får du inn én kvalitetsspiller og to andre, er det et stort steg opp. Vi må ha folk i laget som utfordrer de overordnede.

Rettelse: I første versjon av denne artikkelen, samt den trykte avisen, sto det at Brann også tapte 1-5 mot Strømsgodset i en treningskamp før sesongen. Noe presentert som et resultat på klubbens hjemmeside. Denne kampen har imidlertid aldri blitt spilt

– Jeg prøvde å slette denne kampen fra listen, men hver gang jeg gjør det, dukker den opp igjen ved midnatt, Branns mediesjef Thomas Brakstad sa til BT: blandet med humor og frustrasjon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *