Tyrkia tror ikke på sanksjoner mot Russland

Vi innretter vår posisjon med genuin støtte til Ukrainas territorielle integritet, suverenitet og uavhengighet og dialog med begge sider, skrev den tyrkiske ambassadøren.

De skader folket og ikke myndighetene og får dem til å miste presset de kunne ha mot domfelte.

Dette er et diskusjonsinnlegg. Enhver mening uttrykt i teksten er forfatterens ansvar. Vil du være med i debatten kan du lese hvordan her.

Da jeg så overskriften «Aftenposten sier: Tyrkia må presse Russland hardt» 17. oktober, forventet jeg en lederartikkel som forsøkte å oppmuntre Tyrkia til å fortsette innsatsen for å oppnå fred i Ukraina. I stedet finner jeg en annen artikkel som baktaler Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Aftenposten har kalt ham en «internasjonal provokatør» og sier han ser etter den rollen. Jeg utfordrer redaksjonen til å sitere en sak som viser at den vekker mer enn respons.

Artikkelen anklager Tyrkia for ikke å delta i sanksjoner mot Russland og øke eksporten. Som et prinsipp godtar vi ikke straff. Vi tror de ikke fungerer, som vi har sett gang på gang. De skader folket og ikke myndighetene og får dem til å miste presset de kunne ha mot domfelte. Vi innretter vår posisjon med genuin støtte til Ukrainas territorielle integritet, suverenitet og uavhengighet og dialog med begge sider. Dette er styrken og effektiviteten til vårt diplomati. Når det gjelder tyrkisk eksport til Russland, bør du sjekke Norges handel med Russland først.

Noen forsøk på tyrkisk mekling nevnes som «positive aspekter», men la oss legge til at vi la til rette for en større fangeutveksling, og lanserte den ukrainske korvetten «Hetman Ivan Mazepa» i Istanbul sammen med førstedame Olena Zelenska.

Tyrkia vil holde kanaler åpne til begge sider. Det har vist seg gang på gang at denne tilnærmingen, ikke straff, gir konkrete resultater.

Hvis redaksjonen er enig i det og vil oppmuntre oss, bør de slutte å fornærme oss.

Fazli Corman, tyrkisk ambassadør i Norge

Oversatt fra engelsk av Bjørg Hellum.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *