Ekspert på den nye italienske statsministeren:

Fredag ​​ble det klart at Giorgia Meloni hadde sagt ja til å danne regjering etter anmodning fra Italias statsminister Sergio Mattarella.

Meloni er leder for partiet Fratelli d’Italia, som betyr italienske brødre på norsk. Det var klare valgvinnere i Italias nyvalg i høst.

15 år gammel ble han med i ungdomsbevegelsen til det nyfascistiske partiet Social Movement of Italy (MSI), og i en alder av 31 ble Meloni valgt til ungdomsminister i Berlusconis fjerde og siste regjering, i 2012. -Grunnet Italias brødre.

Og nå er han statsminister for ytre høyre siden diktatoren Benito Mussolini styrte Italia mellom 1922 og 1943. Dette har han oppnådd ved å inngå en koalisjon med Matteo Salvinis ytre høyreparti, League, og Silvio Berlusconis konservative Aurrera. Italia

TV 2 snakket med to italienske eksperter om hvem han er og hva slags politikk han kan komme med.

Venter på motstand

Elisabetta Cassina Wolff er historiker ved Universitetet i Oslo, med spesialisering i Italia. Han har tidligere uttalt til Aftenposten at det er helt riktig å definere Melonis parti som høyreekstreme. Han sammenligner partiets politikk med politikken til president Viktor Orbán i Ungarn.

– Så langt har han beveget seg godt i det politiske landskapet. Representerer en politisk linje som ikke støttes av flertallet av Italia, sa han og uttalte at Melonis koalisjon har omtrent førti prosent støtte, men nesten seksti prosent av parlamentsplassene på grunn av landets valglov.

– Men det er et flertall av italienere som ikke tenker som ham, spesielt når det kommer til kvinnepolitikk, garantier for minoriteter og innvandring, la Wolff til.

– Noen som kan splitte italienerne

Historikeren mener Meloni må være forberedt på å møte en tydelig motstand i parlamentet, men også i form av mulige demonstrasjoner og streiker blant de italienske borgerne.

KOALISJON: Ligaleder Matteo Salvini (TV), den italienske spissen Silvio Berlusconi Italienske brødre Giorgia Meloni.  Foto: REUTERS/Yara Nardi TPX DAGENS BILDER

KOALISJON: Ligaleder Matteo Salvini (TV), den italienske spissen Silvio Berlusconi Italienske brødre Giorgia Meloni. Foto: REUTERS/Yara Nardi TPX DAGENS BILDER

Da TV 2 snakker med samfunnsøkonom og førsteamanuensis Roberto Iacono Ved NTNU fredag ​​kveld understreket han at kvinners rettigheter er noe verdt å drive med i Melonis politikk.

– Han har ved flere anledninger sagt at han ikke er klar til å kjempe blant annet for retten til abort. Abortdebatten her er ikke som den er i USA, men vi vet at han ikke ville vært en forkjemper for abort hvis det var en debatt om det.

Han forteller at Meloni også flere ganger har kommet med kritiske uttalelser om LHBT-rettigheter.

– I disse områdene er han nok en som kan splitte italienere fremfor å forene dem.

Jeg tror EU-forholdet vil være det viktigste

Det som virkelig kan utfordre Melonis regjering er Italias forhold til EU og Russland, ifølge Iacono, gitt omfanget av Berlusconis vennskap med Russlands president Vladimir Putin, medlem av koalisjonen.

Han mener fortsatt at selv om han er veldig langt til høyre, har han ikke helt antydet hvordan han vil posisjonere seg overfor EU og Russland.

– Jeg tror ikke Meloni er som Orbán eller Berlusconi, men det er vanskelig å spå hvor radikal han blir.

Orbán er en alliert av Putin, og har lagt opp en rekke hindringer for EU, blant annet sanksjoner mot Russland knyttet til landets angrepskrig i Ukraina.

VENNER: Russlands president Vladimir Putin (TV) og Forward Italy-lederen Silvio Berlusconi avbildet her på et møte i 2019.  Foto: Sputnik/Alexey Druzhinin/Kremlin via REUTERS

VENNER: Russlands president Vladimir Putin (TV) og Forward Italy-lederen Silvio Berlusconi avbildet her på et møte i 2019. Foto: Sputnik/Alexey Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Wolff, historiker ved Universitetet i Oslo, mener på sin side at Meloni tydelig har posisjonert seg i Vesten og i alliansene med NATO, USA og EU.

– Når det gjelder utenrikssaker, forventer jeg ingen store overraskelser eller endringer fra den forrige regjeringen til Mario Draghi.

Lørdag gratulerte to toppledere i EU, som Ursula von der Leyen fra EU-kommisjonen, og USAs president Joe Biden, Meloni som ny statsminister og uttrykte sin iver etter å samarbeide med ham.

Han mener regjeringen er tøff

Et annet aspekt som Iacono trekker frem er at Italia har inngått en låneavtale med EU for å fokusere landets økonomi. Men denne avtalen krever at Italia oppfyller flere kriterier, inkludert offentlig infrastruktur, sysselsetting i skoler, juridiske reformer.

– Italienerne ønsker det og EU låner dem penger. Ingen er imot å ta imot disse pengene, alle parter vil ha lånet. Men det gjenstår å se om Meloni klarer å følge Draghis linje mot EU, sier han.

Italia har så langt klart å oppfylle vilkårene satt av EU, la Iacono til. Han mener at dette kan brytes nå, for etter hans mening sprekker koalisjonen før denne regjeringen kan begynne skikkelig.

– Vil de klare å føre en god økonomisk politikk? Akkurat nå kan ikke Italia risikere å miste det lånet. Det vil de sannsynligvis ikke, men selv EU vil ikke gi ut lån uten å oppfylle forespørslene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *