AUF skal kjempe om omstridt oljefelt

Det legges til rette for en oljekamp mellom Arbeiderpartiet og ungdomsorganisasjonen AUF.

Mange AUF-ere hadde spørsmål om det omstridte Wisting-området da Jonas Gahr Støre besøkte AUF-landsmøtet forrige uke.

300 kilometer nord for Finnmarkskysten ønsker Equinor å bygge ut det nordligste oljefeltet i verden.

Wisting-feltet ligger utenfor iskantsonen i det sårbare Arktis. Oljeboring her vil utgjøre en enorm trussel mot naturen rundt, som allerede er hardt rammet av klimaendringene, ifølge AUF-leder Astrid Hoem.

– Utbyggingen av området vil ikke være lønnsomt på sikt. Mens Europa omfavner det grønne skiftet, går oljeindustrien en usikker fremtid i møte, Hoemek Aftenposten.

Sist fredag ​​talte Jonas Gahr Støre på AUF-landsmøtet. Wisting-området var et av de gjennomgående temaene blant AUF-erne i diskusjonen som fulgte.

Budskapet var umiskjennelig: partiets ungdomsorganisasjon oppfordrer til ingen oljeboring. Støre kunne ikke gi dem det løftet de ba om, men i sitt svar sa statsministeren:

– Vi vil ikke gi grønt lys til et prosjekt som truer natur og miljø. Vi har ennå ikke behandlet en bestilling. Vi må se hva selskaper legger på bordet vårt.

AUF-leder Astrid Hoem ønsker Støre velkommen til AUFs landsmøte.

– Allerede strenge krav

Marianne Næss er stortingsrepresentant for Finnmark Arbeiderparti og leder av Stortingets energi- og miljøkomité.

På spørsmål om hvordan utviklingen av Wisting-området er forenlig med Arbeiderpartiets ønske om å gjøre en grønn endring, svarte han at partiet ønsker å videreutvikle olje- og gassnæringen, ikke avvikle den.

– Da må vi implementere strenge miljø- og klimakrav i alle beslutninger. Det er allerede strenge krav til miljøkonsekvensutredninger, inkludert kulturminner og kulturmiljø, naturressurser og samfunn, sier Næss til Aftenposten.

– Krever ikke de strenge miljø- og klimakravene at du setter foten ned i utviklingen av Wisting-området?

– Nei. Det er forskjell på å stille krav og å sette ned foten, svarer Ape-politikeren.

Marianne Næss fotograferte Goliat-plattformen under en oppdragstur i september.

– Klimabombe

I 2020 skrinla Equinor planene om å bygge ut Wisting-feltet fordi det ikke var lønnsomt nok.

Men det året kom også en gunstig skattepakke for oljeindustrien. Alle selskaper som søker om å utvikle prosjekter innen utgangen av året og som er godkjent i løpet av 2023 vil bli inkludert i denne pakken. Dette har ført til en økning i forespørsler.

Ifølge SV er det enkleste grepet for regjeringen nå å endre eller vrake oljeskattepakken.

– Spesielt nå som oljeselskapene tjener penger som gress er det helt galskap med skattelette, sa Birgit Oline Kjerstad, som sitter i SVs energi- og miljøutvalg, til Aftenposten denne måneden.

Synnøve Kronen Snyen, leder i SU, sier at både de og hovedpartiene håper på seier for oljen i statsbudsjettforhandlingene i november.

– Vi tror området er en klimabombe. Ikke bare ville et potensielt oljeutslipp i Arktis være katastrofalt, men utviklingen av området vil bidra til å forlenge oljealderen, sier Snyen.

Også leder for Natur og Ungdom, Gina Gylver, slår alarm om utviklingen i Wisting.

– Området vil være et stort drag på veien mot å nå klimamålet, sier Gylver til Aftenposten.

Og Europa jeg energikrise

Det siste året har vist oss hvor mye energimangel kan påvirke mennesker.

Olje- og gassproduksjon på norsk sokkel har aldri vært viktigere for global energisikkerhet, sier Aps Marianne Næss.

– Vi kan ikke akseptere å havne i en lignende energikrise i fremtiden, med de alvorlige konsekvensene det kan få for mennesker over hele verden, sier han og legger til:

– Energiomstillingen vi opplever må gjøres på en rettferdig og trygg måte for mennesker, bedrifter og industri.

Snøhvit og Goliat er foreløpig de eneste aktive feltene i Barentshavet. Wisting blir tredje. Goliat-feltet (bildet) startet produksjonen i 2016.

Ikke noe nytt arbeid

Da Equinor tidligere i år gjennomgikk utviklingen og driften av Wisting-området, utarbeidet de en ringvirkningsanalyse som anslo at siden vil skape 28.000 arbeidsplasser nasjonalt og cirka 1.000 lokalt.

AUF-lederen mener han satser på feil bransje.

Utvikling kan føre til at det skapes mange nye arbeidsplasser. Hvordan vurderer du dette med klimaproblemet?

– Norge vil de neste årene gjennomgå en grønn omstilling. Derfor må vi skape arbeidsplasser i den grønne industrien, og gradvis bli uavhengige av olje- og gassinntekter, sier Hoem.

Han viser også til analysen som ble utført av Vista Analyse i april i år, som viser til ikke-Equinor-funn. Ifølge analysebyrået vil utviklingen av området ta sju år.

I løpet av disse sju årene skal det skapes cirka 1000 lokale arbeidsplasser. 140 arbeidsplasser i året. Disse dataene betyr ikke at det blir flere arbeidsplasser i landet eller lokalt, skriver de.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *