Niemann jukset trolig i 100 sjakkpartier – VG

ANklaget SVINDEL: Den amerikanske tenåringen Hans Niemann.

En ny studie fra Chess.com viser at Magnus Carlsens rival Hans Niemann (19) trolig har jukset i 100 sjakkpartier.

Publisere:

The Wall Street Journal of New York har sett en 72-siders rapport fra Chess.com.

Klokken 01.00 onsdag morgen ble rapporten offentliggjort.

Sjakknettstedet kommer med et skarpt funn mot Niemann, og tror at den kontroversielle 19-åringen “sannsynligvis jukset” i 100 online sjakkspill.

Ifølge rapporten skal 19-åringen ha mottatt ulovlig støtte i mer enn 100 nettspill i 2020. Det står at flere premiepenger er inkludert i de antatte 100 sjakkpartiene.

Wall Street Journal rapporterer at Niemann sannsynligvis jukset i 112 sjakkkamper i 11 forskjellige turneringer mellom 7. juli 2015 og 11. august 2020.

– En stor og ny vending i saken, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Sjakkekspert Tarjei Svensens kollega er sikker på at Chess.coms konklusjon er riktig:

– Chess.com sitt anti-juksesystem er veldig sofistikert så vidt jeg vet. Det er noe de har brukt mye ressurser på å utvikle, så det er noe jeg har stor tillit til.

Chess.com vil ikke fastslå at Niemann jukset utenfor nettuniverset, men resultatene var «statistisk ekstraordinære», meldte Wall Street Journal tirsdag ettermiddag.

Rapporten bør også inneholde det Niemann beskrev som uregelmessigheter på veien mot miniatyrsjakk, samt klassisk sjakk, som ikke spilles på nett.

I en melding til VG skrev Magnus Carlsens far og manager Henrik: «Magnus er opptatt med European Team Cup i Østerrike denne uken».

Sjakkekspert Svensen tror de «statistisk eksepsjonelle» resultatene vil føre til ytterligere gransking av Niemanns bordsjakkspill i fremtiden.

– Umiddelbart er det snakk om massiv svindel. Når han ikke er troverdig når det kommer til juks på nett, er det vanskelig å tro når han sier at han aldri ville tenke seg å jukse ansikt til ansikt, sier sjakkekspert Bae, som mener Niemann har mistet all troverdighet.

Tidspunktet for kunngjøringen er også spesiell: Niemann skal delta i det amerikanske sjakkmesterskapet. 20 onsdag Åpningsseremonien er i kveld klokken 00:30 norsk tid.

Den kjente sjakkkommentatoren – og tidligere toppspiller – Susan Polgar skriver på Twitter:

Niemann har fått tilbud om å kommentere saken til Wall Street Journal, men amerikaneren har valgt å ikke svare på dette tidspunktet.

Sjakkekspert Svensen mener at Niemanns taushet neppe vil vare evig:

– Niemann sliter nå, han må gi en forklaring liksom. Vil hun holde seg til historien om at hun bare jukset to ganger, eller vil hun tilstå, det er spørsmålet.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har også satt i gang en etterforskning av Carlsen og Niemann, noe som fremgår av Carlsens første plutselige uttak fra en turnering og deretter hans uttak fra en kamp mot Niemann etter et trekk. I pressemeldingen skrev Fide at de vil samle inn og analysere dataene og bevisene, og at de vil analysere påstandene som er offentliggjort.

Tidligere Fide-visepresident Nigel Short nevner Wall Street Journal-saken på sin Twitter og skriver «dynamitt».

Striden rundt Niemann startet da Magnus Carlsen trakk seg fra Sinquefield Cup forrige måned etter å ha tapt mot amerikaneren.

Nordmannen avslørte i en kryptisk melding på sosiale medier at årsaken var svindel. Senere utdypet han dette og gjorde det klart at han ikke vil spille mot Niemann fordi han mistenker amerikaneren for juks.

VIL IKKE SPILLE MOT NIEMANN: Magnus Carlsen.

Niemann har innrømmet å ha jukset på Chess.com mellom 12 og 16 år, og ble utestengt fra siden igjen etter Sinquefield Cup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *