Erling Lorentz sitt barndomshjem ble solgt for 38 millioner til en luksusbilforhandler – E24

Luksusbilforhandler Olav Medhus har kjøpt barndomshjemmet til Erling Lorentz, skipsreder, industrimann og enke etter prinsesse Ragnhild.

Smestad-villaen der Erling Lorentzen vokste opp har en bruksflate på 838 kvadratmeter og en tomt på drøye to meter. Huset trenger en større oppussing.
Publisere: Publisere:

Barndomshjemmet til skipsrederen, industrimannen og enken etter kong Haralds søster Ragnhild Erling Lorentz er solgt for 38 millioner kroner.

Lorentzen hadde sitt kontor her til han døde, 98 år gammel, 9. mars 2021.

Smestad slott i Oslo, tegnet av arkitekt Magnus Poulsson, har vært eid av familien Lorentzen siden 1918 da de bygde en villa for skipsreder Øivind Lorentzen.

I mai ble murvillaene lagt ut for salg, med en prisantydning på bare 38 millioner kroner.

Erling Lorentzen tok bildet ved dåpen av livbåten «Prinsesse Ragnhild» i Bygdøy i 2019. Det var Lorentzen som skaffet pengene til den nye livbåten.

Skal brukes som bolig

Eiendomsmegler Camilla Sem, advokat, megler og partner i Sem & Johnsen, bekrefter at eiendommen er solgt.

– Det er en stor eiendom som nå har skiftet eier. Vedkommende må bruke villaen som bosted for seg selv og familien, som de nærmeste naboene, sier Sem til E24.

Kjøper er luksusbilforhandler Olav Medhus. 52-åringen var med på å lansere Autostrada for 15 år siden.

I dag er Medhus største eier av Bymedhus, en luksusbilforretning i Asker som selger biler som Ferrari, Lamborghini og Porsche. Bilforhandleren ble stiftet for to år siden, og hadde i 2021 et resultat før skatt på 10,1 millioner kroner.

Medhus har foreløpig ikke svart på E24s spørsmål.

Den ærverdige murvillaen «Ragnarin» ble oppkalt etter Erling Lorentzens mor og kona til skipsreder Øivind Lorentzen, Ragna.

Han etterlot seg milliarder i formue

Erling Lorentzen giftet seg i 1953 med prinsesse Ragnhild, kong Haralds søster. Ekteparet fikk tre barn, Haakon, Ingeborg og Ragnhild Alexandra.

Etter bryllupet bosatte paret seg i Brasil, der Lorentzens far, Øivind Lorentzen, drev Nopal-linjen, som fraktet blant annet gass importert fra USA. Senere kjøpte Lorentz-familien Essos gassinteresser i Brasil. Takket være dette ble det senere opprettet et selskap kalt Supergasbrás, med Erling Lorentz som leder. Dette selskapet ble solgt i 1972.

Takket være salget ble Lorentzens Aracruz Celulose-prosjekt opprettet. Selskapet produserte cellulose, og i 2008 solgte det for 1,7 milliarder dollar.

Erling Lorentzen etterlot seg en formue på over fire milliarder kroner da han døde i 2021.

I dag er det sønnen hans, Haakon Lorentz, som forvalter familiens formue gjennom investeringsselskapet Lorinvest med base i Brasil. Sønnen er den 45. rikeste i Norge, med en formue på 7,4 milliarder kroner, ifølge Capitals liste over landets 400 rikeste.

Les den på E24+

Beste råd: Len fulgte drømmen sin: han solgte alt og flyttet til utlandet

Les den på E24+

Røkkes ekskone fikk hus til rundt 100 millioner kroner

Tyskerne krevde det under krigen

Lorentzen gjorde seg også bemerket som motstandsmann under krigen. Da samarbeidet han blant annet med Gunnar Sønsteby i kampen mot den tyske okkupasjonsmakten.

Han var livvakt i kongefamilien da de kom tilbake til Oslo 7. juni 1945, og det var slik han møtte prinsesse Ragnhild, som senere skulle bli hans kone.

Under andre verdenskrig ble murvillaen på Husebyveien rekvirert av tyskerne og brukt som offiserskompleks for offiserer på Smestadleiren – en av Tysklands største militærleirer, ifølge Oslo Byleksikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *