Berør og hold fast

MANCHESTER (VG) To ting skiller seg ut hvis du graver dypere i målene Erling Braut Haaland (22) scoret som Manchester City-spiller.

Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenposten også tilgang til artikler og tjenester laget av VG.

– Det han driver med for tiden er klasse, man kan ikke bruke nok superlativer, sier Morten Gamst Pedersen, med 83 landskamper og 260 Premier League-kamper for VG.

I Manchester Citys 6-3-derbyseier over Manchester United stjal Haaland showet med et hat-trick for tredje påfølgende hjemmekamp – den første av en Premier League-spiller.

Haaland scoret ett med hodet og to med venstrefoten. Alt i første omgang har det vært kjennetegnet på 22-åringens mål for City-drakten.

I alle konkurranser har Haaland scoret 17 mål på 11 kamper. Kun ett av målene var straffe.

  • 10 av 16 mål (unntatt straffer) har kommet innen fem meter. Det er bare ett mål utenfor 16-meteren.
  • 14 av 16 mål (i tillegg til straff) har de kommet slutten av første berøring.

Hos Dortmund scoret Haaland 86 mål på 89 kamper. Elleve av målene kom på straffe.

  • 21 av 75 mål (minus straffer) kom i Dortmund innen fem meter.
  • 48 av 75 mål (unntatt straffer) kommer slutten av første berøring.

På landslaget står Haaland med 21 mål på 23 kamper. Tre av dem på straffer.

  • 2 av 18 mål (i tillegg til straffer) har kommet innen fem meter.
  • 11 av 18 mål (i tillegg til straffer) har kommet med effekten av første berøring.

Det er for tidlig å konkludere, men den nåværende trenden er at Haaland scorer flere mål med én touch for City enn Dortmund og landslaget. Han scorer også betydelig flere mål innenfor femmetersområdet.

ESTASIA: Erling Braut Haaland har forbløffet Manchester City etter overgangen fra Borussia Dortmund.

– Haaland har alt, det er utrolig. Jeg tror han er den beste spissen i verden akkurat nå. De beste spissene scorer med sin første touch, og ofte fra kloss hold, sier Sigurd Rushfeldt, 172 Eliteserie-målscorer og pensjonert spiss-trener.

Rushfeldt har et poeng: Med syv mål er Tottenhams Harry Kane nærmest Haalands 14 mål i Premier League. Kane scoret fra straffemerket. Fem av de andre seks er innenfor fem yards og fem innenfor en touch.

– Det overrasker meg ikke at Haaland scoret så mange mål. Han har veldig gode spillere rundt seg og han er giftig. Det har gått over all forventning, sier Rushfeldt.

Tidligere landslagsspiss Thorstein Helstad og toppscorer Brann Haaland har pekt på den glimrende støtten til Phil Foden og Kevin De Bruyne.

– Koblingen mellom De Bruyne og Haaland er utrolig. Det er gøy når du får de passene, det er godt å bevege seg og finne plass. De er ikke engang fullscoret. Effektiviteten er enorm, alle ord er oppbrukt, sier Helstad.

– Han scorer med høyre, venstre og hodet. Du ser også assistene hans mot United, han har gått videre i den delen av spillet. Det er nesten komplett, fortsetter Helstad.

Haaland ga to utmerkede målgivende pasninger til Foden mot byrivalene. Morten Gamst Pedersen ser stor utvikling i Haaland.

– Jeg synes det er artig at han har flere assist og scorer flere mål med hodet. Den er ferdig utviklet. Du kan også se ansiktet hans, han er veldig sulten. Motstanderne frykter ham, sier spiller Åsane.

– Hvordan stopper du Haaland?

– Du må nesten forlate banen… Jeg husker jeg møtte ham da jeg var 17 år. Jeg tenkte umiddelbart «Steike, for en spiller». Siden har det blitt mye bedre, svarer Gamst.

Så tenker han på 2017 Haaland ble Moldes matchvinner Mot Tromsø, og var fortsatt kjent som «Alfies sønn» i VG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *