Sju vikingsverd er utstilt på Gardermoen lufthavn i Oslo

Sju vikingsverd ble installert i en ny utstilling på Gardermoen lufthavn i Oslo i begynnelsen av september.

Alle sverd er laget av jern. De er rundt 1200 år gamle og er funnet i vikinggraver over hele Norge; I Flå, Gjøvik, Nome, Nord-Aurdal, Rendalen og Åmot.

Fra september er Seven Swords-hytta å se på Gardermoen lufthavn i Oslo.

– Det er første gang vi har gjort noe slikt. Det blir veldig spennende, sier Hanne Lovise Aanestad, arkeolog ved Oslo Historiske Museum, til NRK.

Utstillingen er et samarbeid mellom Oslo Lufthavn og Historisk museum.

«Hvert sverd er merket med et nummer, og informasjon om hvert sverd vises på glasset som følger med. Det er også en QR-kode på museets hjemmeside hvor folk kan se andre vikingtidsutstillinger vi har på Historisk museum, legger Aanestad til.

En unik mulighet

Rundt 4 millioner passasjerer forventes å passere utstillingen i løpet av et år. Flyplassen håper utstillingen skal fremme norske kulturopplevelser, ifølge The Viking Herald.

«Mange turister fra USA og Asia reiser gjennom denne flyplassen. Norge er kjent for vikingtiden og (Edvard) Munch. Så nå har vi disse to tingene her», sa Westby lufthavnsdirektør Stine Ramstad, og la merke til at utstillingen som viser Munchs arbeider også er i gang.

Noen av de første reisende som så vikingsverdutstillingen delte sine inntrykk med NRK-journalister.

“Det ser fint ut. Jeg vil gjerne se noen (sverd) fra Ringerike der jeg bor. Vi har også mange vikingfunn der, sa en passasjer.

«Du møter dem med en gang du forlater flyet. «Dette er Norge». Dette har vi historiemessig. Veldig hyggelig», sa en annen passasjer.

Så neste gang du reiser til eller fra Oslo, hold øye med spesielle vikingsverd!

Kilde: The Viking Herald / #NorwayToday / #NorwayTodayNews

Har du et tips til Norge i dag? Vi ønsker å høre. Ta kontakt info@norwaytoday.no


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *