En viktig by kan omringes. Fanger tusenvis av russiske soldater i en tangmanøver.

I Moskva feirer Putin den ulovlige annekteringen av ukrainske provinser. Men i det østlige Ukraina kan soldatene hans lide et smertefullt tap.

En ukrainsk soldat viser tegn til seier i Izium, Kharkiv oblast, 13. september.

Knapt en måned har gått siden ukrainske soldater frigjorde store områder i det nordøstlige Ukraina. De russiske okkupantene flyktet hodestups.

Nå ser det ut til at de ukrainske soldatene nærmer seg nok en viktig seier. Denne gangen er det et viktig jernbanekryss i byen Lyman, Donetsk oblast.

3000 russiske tropper kan være i ferd med å bli tatt til fange i en tangmanøver i Ukraina. Det står sikkert dager, kanskje bare timer.

I flere måneder har Lyman, på nordspissen av Donetsk oblast, vært et viktig jernbaneknutepunkt for russiske styrker i det østlige Ukraina. Lykkes ukrainerne å ta byen, vil det være den viktigste seieren siden ukrainerne tok store deler av Kharkiv fylke i et lynnedslag i begynnelsen av september.

Før den russiske invasjonen hadde byen nesten 30 000 innbyggere. Men da russerne invaderte, ødela bombefly og raketter mye av det.

Pro-russiske opprørere og russiske journalister har bekreftet at situasjonen til russiske soldater er prekær.

Hvis Lyman faller, er Ukraina åpent for å ta tilbake store deler av Luhansk, mener militæreksperter.

– Byen er delvis omringet

Russiske styrker er delvis omringet i Lyman, ifølge en pro-russisk opprørsleder i Donetsk.

Samtidig bekrefter han at ukrainske regjeringsstyrker er i ferd med å gjenvinne kontrollen over byene rundt.

– Lymans meldinger er urovekkende. Akkurat nå er byen delvis omringet, sier Denis Pusjilin på sosiale nettverk.

Putin er leder av Donetsk-regionen. Det tok russiske styrker flere uker å få kontroll over Lyman denne våren.

De nye kampene rundt Lyman kommer mens russiske myndigheter forbereder seg til en seremoni i Moskva der Donetsk og tre andre områder i Ukraina offisielt vil bli erklært russiske.

Pushilin sier at ukrainske styrker prøver å stenge den historiske inngrepet i Russland.

– Folket vårt kjemper, vi tilkaller reservene og vi må holde ut, selv om fienden har plassert store styrker mot oss, sier lederen i Donetsk.

Ukrainske soldater har også lidd store tap i kampene i det østlige Ukraina. Bildet er tatt i Kharkiv oblast 12. september.

– Veldig vanskelig situasjon

Lomma til russiske soldater i Lyman er i ferd med å lukkes, skriver den russiske krigskorrespondenten Semyon Pegov.

– Situasjonen er veldig vanskelig, skrev Pegov ifølge det amerikanske magasinet Forbes.

Det er mulig at 3000 russiske soldater ennå ikke har rømt fra fellen. Men spørsmålet er om de får trekke seg.

– Russerne prøver å forsinke fremrykningen i Ukraina så mye som mulig, slik at de kan bygge og fornye forsvarslinjer mellom Sievjerodonetsk og grensen til Russland, sier Konrad Muzyka Rochanen, direktør for Polens militære konsulentvirksomhet, til Reuters.

Det åpner for ukrainsk aggresjon lenger øst

I løpet av de siste 24 til 48 timene har ukrainske styrker gjort betydelige fremskritt rundt Lyman, sier Karolina Hird, en forsker ved tenketanken Institute for the Study of War.

– Basert på ukrainernes fortsatte fremgang, kan en kollaps av Lyman åpne for mulige offensiver lenger øst, sa han til Reuters.

John Herbst, USAs tidligere ambassadør i Ukraina, sier at dersom Lyman faller, vil det i det minste komplisere den russiske militærposisjonen i det nordøstlige Ukraina.

– Det vil trolig sette deres evne til å holde Luhansk i fare, sa han til Reuters.

Ukrainske soldater smiler nær Kharkiv 12. september.

Herbst mener at Luhansk er det eneste området som Ukraina kan ta igjen i løpet av de neste 4-6 ukene. Militære eksperter har tidligere sagt at Ukraina må prøve å gripe så mye terreng som mulig i de kommende ukene før Russland sender inn 300.000 soldater som Putin mobiliserer.

Det gjenstår å se hvor effektive de nymobiliserte soldatene kan være.

Hvis russerne mister Lyman samtidig som russerne ulovlig annekterer fire nye ukrainske provinser, vil det vise hvor langt ute av kontakt Kreml er med virkeligheten, sier Seth Jones i tenketanken Center for Security and International Studies i Washington. .

– Gjennom falske folkeavstemninger prøver Putin å sikre seg kontroll over områdene han egentlig er i ferd med å miste. Tapet av Lyman vil representere nok et tilbakeslag for Putins mål om å overta hele Donbas, sa han til Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *