– Det vanskeligste jeg har vært med på

GREFSENKOLLEN, OSLO (VG) Ragnhild Haga (31) har lagt om treningen. Ingebrigts henter inspirasjon fra løpebrødrene sine.

SKADE: Ragnhild Haga sliter med en hoftestrekk men trener som vikar bare to måneder før sesongstart. Her i Grefsenkollen i Oslo, torsdag 22. september.

Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenposten også tilgang til artikler og tjenester laget av VG.

Det er fire og et halvt år siden Haag nådde pallen i verdenscuppen, da han klokket nest raskeste tid på 10 km-løpet i Falun. Etter å ha blitt droppet fra landslaget i forkant av de kinesiske OL, er han nå tilbake.

– Jeg trener mer enn før, sier Ha.

I fjor var det nesten 850 timer, nå blir det 900 timer. Den olympiske mesteren 2018 har sett til friidretten og medløperne Ingebrigtsen for inspirasjon til en ny sesong, og prøver ting hun aldri har gjort før.

– Doble terskeløkter. To harde økter om dagen, sier Haga til VG.

Det er under to måneder igjen til sesongstart i Ruka. Han er spent. Han møtte VG på toppen av Grefsenkoll en kveld i slutten av september. Den første økten ble avsluttet.

– Første økt er stort sett rulleski, utendørs eller i en mølle på Olympiatopen i 45 minutter. Intensitetssone 3, kontrollert hardøkt. Det er litt hardt. Det er vanskelig å komme over pukkelen, sier Haga om de to øktdagene i mellom.

– Den andre går ofte på tredemøllen hjemme i en halvtime. Jeg tar laktatet og har kontroll, sier Ha.

– Hvor ofte gjør du disse øktene?

– To-tre ganger i måneden, svarer Ha.

Han insisterer på at den harde treningen ikke har noe med Marit Bjørgens tidligere volktrening å gjøre. Bjørgen gjorde for eksempel 18 mellomøkter på 14 dager. Hennes personlige trener Erik Bråthen var den som startet treningsideen med inspirasjon fra Ingebrigts.

– Jeg føler at jeg virkelig skal jobbe på de dagene. Så er det søkelyset, sier Haga og ler.

Dagen etter må han ta hensyn til mellomøktene.

– Da kan jeg ikke spille i fem timer, men generelt har det blitt lettere å trene mer, sier Ha.

I EGET FIRMA: Ragnhild Haga.

Han har slitt med en lettere skade i hoften. Avstand oppnådd i ett løp i et rally i Livigno. Nå blir det sykling, rulleski, styrke og alternativ trening, men han føler han er i rute til sesongstart.

De har ikke hatt en krone

Fjoråret var mye tyngre. Ruinene av landslaget og korona-pandemien ødela det. Han presterte under forventningene fra sesongstart og ble reserve til OL. I et møte før OL reiste Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå, Corona og Haag til Beijing.

– Jeg trives ganske godt i selskapet, men vinteren med kronen er noe av det hardeste jeg har vært med på. All usikkerheten. Jeg ble mer kjent med psyken min. I før-olympisk leir spiste vi alle måltidene alene og så på veggen i rommet, sier Haga, som ennå ikke har tatt på seg en krone.

KORONAFRYKK: Utviklingen av de olympiske leker i Beijing var OL-forurensning i laget og var lenge alene, før hun møtte den tre kilometer lange Ragnhild Haga (TV)-pressen sammen med Therese Johaug.

Det slutter

– Man kan ikke leve så strengt. Ikke jeg heller. Noen ganger lurte jeg på om det var verdt det. Sport skal også være morsomt og litt underholdende. Det kan ikke være alvorlig hele tiden. Selv om jeg mener alvor, må jeg le litt. Jeg trenger.

“En liten sport”

Og ved OL i Beijing ble det bråk. Kvinnene tok ikke en eneste medalje, bortsett fra Therese Johaug. Det var en kamp for å komme i form, mangel på høydetrening og tilbaketrekning. Ting var veldig varmt på en frossen stadion i fjellene noen titalls kilometer fra Beijing. Haga gikk fra OL-reserven for å forankre kvinnen i stafetten.

– Under de olympiske leker var det litt forvirret, men nå må vi se fremover, sier Ha.

KVINNELIG ANKER: Norge ligger på femteplass bak Russland, Tyskland, Sverige og Finland. Ragnhild Haga har gått siste etappe.

31-åringen er nygift etter å ha sagt ja til Øyvind Gløersen i sommer, og blir en av lagets veteraner denne sesongen. Han mener at de har lært flere viktige ting av OL-sesongen. Noe av det viktigste er å ha godt lagsammenhold i treningssesongen.

eksplosjoner

– I kåringen er de som velger ut løperne avhengig av tilliten til laget. Jeg tror vinterprosessen blir lettere hvis sommergrunnlaget er godt i laget, sier Ha.

Han har noen tanker om hvilke utbrudd som bør bli i gruppen, og hva som kan komme ut av det for alle.

– Hver idrettsutøver skal få snakke for seg selv, men det er vanskelig å trekke en grense. Men det er viktig for enhver idrettsutøver å være litt fordomsfri. Da er det en tid og et sted, sier Ha.

De to trenerne for kvinnelandslaget la opp etter OL-sesongen. Med Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad, Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen. Therese Johaug og Maiken Caspersen Falla har også gått.

Personlig utvikling

– Siden våren har vi forberedt oss mentalt på livet uten dem sammen med støtteapparatet, og til og med 5. eller 10. plass kan være bra. Jeg håper også at media vil se mer på personlig utvikling og ikke bare pallplasseringer, sier Haga.

Hun er spesielt spent på verdenscupen i Davos og den nye 20 km-distansen for kvinner, som hun tror vil passe henne godt. I februar er det en allmenning i Planika. Og selv om det er god stemning med den nye treneren, synes han det er naivt å tro at det ikke blir noen utfordringer.

– Så får vi se hva som skjer i vinter, sier Ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *