– Jeg følte meg revet – VG

SAVN Å SE OG HØRE: Durek Verrett.

Faglig presseutvalg fastslo at Se og Hør ikke brøt presseregler da de skrev om Verretts helsetilstand. Nå forteller han hvordan han opplevde å bli oppsøkt av bladet om saken.

Postet av:

Pressens profesjonsnemnd (PFU) behandlet onsdag en klage Durek Verrett har fremsatt mot Se og Hør, der han beskyldte ukebladet for å ha kjørt en stor reportasje om nyresykdommen hans under overskriften «Durek er alvorlig syk».

PFU fastslo at Se og Hør ikke brøt god presseskikk, men insisterte på at saken var «borderline».

Onsdag kveld tar Durek Verret bladet ut av munnen og skriver følgende til VG:

– Jeg er overrasket over dommen fra Pressens Faglige Utvalg. Jeg mener at hver person har rett til sin egen sykehistorie. Dette er sensitiv informasjon som enhver person, etter min mening, har rett til å dele når de er klare til å gjøre det. Når den personens tid er inne.

– Pressen ble angrepet

Han legger til:

– Jeg følte meg revet den dagen. Og jeg var tydelig på at jeg ikke ville ha det i pressen til rett tid, skrev Verrett da Se og Hør henvendte seg til ham i Los Angeles for å kommentere helsetilstanden hans.

– Alle som har vært i dialyse vet at det er veldig hardt for kroppen. Du føler deg kvalm og svimmel etter en økt. Å angripe pressen i en sårbar situasjon er svært utfordrende, ifølge ham.

– Da de skrev om nyresvikten min, traff det ikke bare det norske markedet, men hele verden.

I klagen mente Verrett at Se og Hør hadde brutt Vær Varsom-plakaten i punkt 3.9 om å utvise varsomhet i journalistisk arbeid, 4.1 om saklighet og omtanke og 4.3 om stigmatisert dekning. Han mente også at straffeloven var brutt.

– Hvordan vil du ha din sensitive og personlige sykehistorie publisert i pressen, helt utenfor din kontroll, skriver han til VG.

Verrett uttaler at enhver person skal ha rett til privatliv angående helsestatus, uavhengig av om de er forelsket.

– For meg skal naturligvis alle mennesker ha den retten, uavhengig av hvem de er og hvem de forelsker seg i.

I begynnelsen av sommeren ble det kjent at han var forlovet med prinsesse Märtha Louise.

– Interessante og viktige nyheter

I sitt klagesvar skrev Se og Hør at Verret aldri motsatte seg omtalen av nyresykdom.

– Shaman Durek tilbyr tjenester til mennesker i sårbare situasjoner. Derfor er det viktig og interessant å slå fast at han ikke kan helbrede seg selv, skrev Se og Hør i sitt tilsvar.

På behandlingsmøtet understreket Aftenpostens PFU-medlem Gunnar Kagge det samme:

– Folk som leter etter reklame trenger en form for beskyttelse. Han sa at dersom det hadde vært en politiker, influencer eller idrettsutøver som utmerket seg på et helt annet felt, ville det vært fordømmelse.

– Utvalget mener det bør være en høy terskel for publisering av privat informasjon, sa PFU-leder Anne Weider fra Aasen TV 2.

PFU-lederen ønsket også at vedtaket skulle vise at han «tviler» på måten kommisjonen vil avgjøre.

– Vi er glade for at PFU så at vi ikke brøt god presseskikk, det er vi veldig stolte av, sa Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen til VG etter at vedtaket var klart.

– PFU verifiserer ikke fakta

– I denne saken har PFU konkludert med at det er greit å publisere sykehistorien min fordi jeg sier at jeg helbreder meg selv, og jeg skrev om det i boken min, men faktum er at jeg aldri sa at de kurerte nyresvikten min, skriver Verrett.

– Egentlig ga søsteren min meg en nyre så jeg hadde den åpen. Det er den medisinske verden som har helbredet meg i denne saken. Og det er det jeg skrev i boken min og det jeg sier når jeg blir spurt.

Han kommer også med denne jabben på Press Career Board:

– Mangelen på data er overraskende og trist at media kan skrive hva de vil. PFU faktasjekker ikke ved vedtak.

PFU-leder Anne Weider Aasen skriver i en tekstmelding til VG at hun forstår at Verrett fant publikasjonen tunghendt:

– I denne saken har hensynet til hans privatliv motsagt hans betydning for offentligheten. PFU mener det generelt bør være en høy terskel for å publisere sensitive og personlige saker, skrev han.

– I denne helt spesielle saken mener imidlertid PFU at sykdommen er i allmenn interesse, fordi Verret offentlig hevder å kunne helbrede seg selv, og dette har sammenheng med hans kommersielle virksomhet. Han har også bidratt til offentligheten om nyresykdom i sin bok siden 2019, la Aasen til.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *