Stadig flere russiske menn krysser grensen til Norge via Storskog

Trafikken over Storskog grensekontroll har økt noe de siste dagene. Men trafikken er fortsatt lav, og under pre-pandeminivåer, understreket politiet mandag.

Siden 15. juli i år, da Russland opphevet reiserestriksjoner knyttet til pandemien, har trafikken gradvis økt gjennom Storskogs grensekontroll.

Mandag krysset rundt 40 russiske menn grensen, ifølge Norsk Kringkasting (NRK). Mange av dem flykter fra landet for å unngå å bli tvunget inn i krigen i Ukraina.

«Jeg er imot krig, og jeg vil ikke risikere å bli sendt til krig. Jeg er lei av all propagandaen», sa en av dem til kanalen.

Samme trend i andre land

Søndag kom totalt 243 personer inn i Norge via Storskog, og 91 personer reiste fra Norge. Av de som kom inn hadde 167 Schengen-visum.

«Vi har sett på tallene for de siste dagene og vi har sett at antallet russiske menn som kommer på Schengen-visum har økt og at dette er den største økningen den siste uken.

– Politiet i Finnmark ser med andre ord samme trend som andre land som grenser til Russland, men i mye mindre skala, sier Sølve Solheim, leder for operativ utlendingskontroll ved Finnmark politidistrikt.

I løpet av helgen krysset 17.000 russere den finske grensen, ifølge finsk grensekontroll.

Trafikken forventes å øke

Solheim viste til at Schengen-visum utstedes av andre land enn Norge. Norge suspenderte visumavtalen med Russland dagen etter at Vladimir Putin annonserte en delvis mobilisering.

Russere har også med seg kontanter for å kunne oppholde seg i Schengen-perioden, i likhet med kravene til Schengen-visum.

«Vi forventer at trafikken vil øke denne uken også. Selv om antallet russere som reiser med visum nå øker, er ikke det totale antallet reisende gjennom Storskog høyere enn vi forventet etter pandemien, la Solheim til.

Kilde: © NTB Scanpix / #NorwayToday / #NorwayTodayNews

Har du et tips til Norge i dag? Vi ønsker å høre. Ta kontakt info@norwaytoday.no


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *