Russere flykter fra Putins plan:

Strømmen av russere som flykter fra Russlands annonserte mobilisering fortsetter å øke.

Dagen etter at president Vladimir Putin sa at han ville verneplikte 300 000 russere til krigen i Ukraina, rapporterte nabolandene om en økning i russere på flukt fra hjemlandet.

Russisk etterretning anslo søndag at mer enn 260.000 russere hadde forlatt landet etter mobiliseringsordre.

– Reaksjonen til folk flest er at de ikke vil være med i krigen, sier Inna Sangadzhieva, sjefsrådgiver i Helsingforskomiteen, til TV 2.

– For mange er krig nå blitt en realitet, for ofte leter folk bare etter informasjon som er relevant for dem selv. De har også fått beskjed om at russiske myndigheter driver en spesiell aksjon og at de har kontroll på å holde folk i ro, fortsetter han.

REISE: Russere krysser grensen til Georgia mandag.  Det er lange køer for å komme inn i landet.  Foto: IRAKLI GEDENIDZE / Reuters / NTB

REISE: Russere krysser grensen til Georgia mandag. Det er lange køer for å komme inn i landet. Foto: IRAKLI GEDENIDZE / Reuters / NTB

Aktivistgrupper har også begynt å dele tips til folk som ønsker å gjemme seg for myndighetene, i håp om å ikke bli sendt til fronten.

– Folk er som zombier

Da Putin annonserte mobiliseringen, var det også protester i ulike deler av Russland.

Sangadzhieva opplyser at det at folk fortsatt stikker av har rørt dem mye.

INGEN PLAN: Inna Sangadzhieva, sjefrådgiver for Helsingforskomiteen, mener Russland ikke har noen plan for mobilisering – og hvis det finnes en plan, har den ikke blitt delt offentlig.  .  Foto: Frode Sunde / TV 2

INGEN PLAN: Inna Sangadzhieva, sjefrådgiver for Helsingforskomiteen, mener Russland ikke har noen plan for mobilisering – og hvis det finnes en plan, har den ikke blitt delt offentlig. . Foto: Frode Sunde / TV 2

– Folk skjønner nå hva konsekvensene blir, sier han.

Russerne som flyttet til Finland fortalte den offentlige kanalen Yle at de forlot hjemlandet fordi det var sannsynlig at de ville ha en stafett.

– Mobilisering innebar å ta min side. Dessuten har jeg slektninger i Ukraina. Jeg vil ikke gå til krig mot brødrene mine, sier Matvei Gatenjan fra St. Petersburg.

Han sier til Yle at russerne ikke forstår hva som foregår i Ukraina.

– Folk er som zombier. Mange av mine bekjente vil gå til fronten og kjempe der, selv om jeg ikke skjønner hvorfor, sier han.

Lange køer

Bare i løpet av helgen krysset 17.000 russere den finske grensen. Mange flere har krysset grensen til Georgia og Kasakhstan, visumfri for russere.

Norske myndigheter har også rapportert om en økning i antall russere, bare i mindre skala. Mandag meldte Finnmarkspolitiet om en liten økning i antall russiske menn med Schengen-visum som krysser grensen. Politiet forventer økt trafikk.

TAP AV KONTROLL: Vladimir Putin som nå stenger grensene tyder på at han mister kontrollen, ifølge en russisk ekspert.  Foto: SPUTNIK / NTB

TAP AV KONTROLL: Vladimir Putin som nå stenger grensene tyder på at han mister kontrollen, ifølge en russisk ekspert. Foto: SPUTNIK / NTB

I Georgia meldes det om svært lange køer. Ved ett kryss måtte linjen være 20 kilometer lang, og det vil ta 3-4 dager å krysse grensen. For å redusere køene er det tillatt å krysse grensen til fots. Noen bruker til og med sykler og mopeder for å komme seg ut av Russland så raskt som mulig.

– Jeg vil ikke dø i krigen, sier den russiske studenten Fedor til Reuters.

– Jeg vil ikke drepe det ukrainske folket. Den 22 år gamle Max sier at situasjonen er en katastrofe.

– Folk flykter fra Putins regime. – Jeg kommer tilbake til Russland når krigen er over og Putin-regimet er over, når Russland er et demokratisk europeisk land med menneskerettigheter, en fri presse og et skikkelig demokratisk system, fortsetter han.

Ifølge nettavisen Meduza har Kasakhstan tatt inn flest russere. Siden torsdag i forrige uke har antallet russere som krysser grensen til Kasakhstan økt 2-3 ganger fra de vanlige 9-12.000 per dag.

Kort tid etter at Putin annonserte mobiliseringen, ble også fly ut av Russland utsolgt eller billettprisene gikk opp. Dette gjelder spesielt visumfrie land.

KONTROLLER BILER: Finske myndigheter sjekker biler og personer som krysser grensen fra Russland.  Foto: JUSSI NUKARI / AFP / NTB

KONTROLLER BILER: Finske myndigheter sjekker biler og personer som krysser grensen fra Russland. Foto: JUSSI NUKARI / AFP / NTB

– Det kommer ikke ut

Søndag meldte den russiske nettavisen Meduza at Russland vil stenge sin grense for alle menn i yrkesaktiv alder.

Ifølge avisen skal FSB sende et pansret kjøretøy til et av sjekkpunktene på georgisk side, som kun skal brukes «hvis reservistene ønsker å passere sjekkpunktet».

At Russland nå kan ta det drastiske skrittet å stenge sine grenser for de som er forpliktet viser hvor regimet er på vei, sier Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen.

Ifølge ham begynte Russland å ta på seg totalitære egenskaper i 2020 da president Putin endret grunnloven, og åpnet for muligheten for å være president til 2036.

– I slike regimer, som blir mer og mer totalitære, vil de også få mer og mer kontroll over innbyggerne, sier Sangadzhieva.

Han forklarte at til nå har forfølgelsen av folket vært målrettet: mot journalister, regimekritikere og aktivister. Under pandemien ble det satt i gang grensekontroller for å kontrollere spredningen av viruset. Men folk kunne reise, for grensen ble åpnet, men nå kan den stenges igjen.

– Russland ser ut til å miste kontrollen. Selve angrepet på Ukraina, som ikke gikk etter planen, er én ting, men selve styringen av krigen går ikke etter planen. Mobiliseringen var nok ikke ment å begeistre så mye, sier han.

LANGE KØER: Køer på opptil 20 kilometer registreres fra Russland til Georgia.  Foto: MAXAR TECHNOLOGIES / Reuters / NTB

LANGE KØER: Køer på opptil 20 kilometer registreres fra Russland til Georgia. Foto: MAXAR TECHNOLOGIES / Reuters / NTB

gjemme seg

Russere som forblir i hjemlandet får imidlertid råd av menneskerettighetsaktivister som for tiden er aktive på sosiale medier om hvordan de skal gå under radaren, det vil si holde seg skjult for å unngå å bli sendt til krig, ifølge Sangadzhieva.

– Folk blir bedt om å ikke skrive under på stevningen og gjemme seg hos slektninger, bestemødre og venner, sier den russiskoppvokste seniorrådgiveren.

– Dette tipset sprer seg raskt. Det forstår myndighetene, derfor vil de stenge grensene, sier han.

Nettstedet Zona Media har blant annet skrevet en lang artikkel for å hindre innsending.

«Prøv å søke om tjenestenekt», «Ikke si», «Er det mulig å være med venner på landsbygda eller en annen by? Det er verdt et forsøk» og «Det går an å bevise at du er uegnet for helse grunner» er blant punktene i artikkelen.

GJUL: Russiske aktivister forteller folk hvordan de skal fly under Putins radar.  Foto: DAMIEN MEYER / AFP / NTB

GJUL: Russiske aktivister forteller folk hvordan de skal fly under Putins radar. Foto: DAMIEN MEYER / AFP / NTB

Aktivistsiden Cherta Media forteller folk hvordan den dekker sine digitale fotavtrykk.

– Mange kan ikke forlate Russland. Det er ikke så mange alternativer: flytte til en annen by, region, landsby eller landsby. Men hvis myndighetene har moderne metoder for å spore folk, er det kanskje ikke nok alene, skriver de.

Rådene nettsidene gir er å få et nytt mobilnummer og bruke en gammel mobil som ikke sporer hvor du befinner deg. De anbefaler også å bruke VPN-sider på Internett for å forhindre at du spores og kommuniserer gjennom sikre apper som Whatsapp og Telegram.

De anbefaler også å betale kontant. Og hvis du skal tjene penger: Ikke gjør det i byen der du bor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *