Minst 76 mennesker skal ha omkommet

Demonstrasjonene i Iran gikk inn på deres 11. dag mandag. Hundrevis av demonstranter skal ha blitt arrestert nord i landet.

Flere demonstranter har reagert på Aminis død ved å fjerne hijabene deres, brenne dem på bålet og klippe håret i protest mot regjeringens behandling av kvinner.

– Ingen vester, ingen turbaner, men frihet og likhet!, roper og roper demonstrantene i Teherans gater.

Scener fra de iranske demonstrasjonene har sirkulert verden rundt den siste uken. Kvinner tar sjalene av hodet. Sinne som klipper håret. Brennende hijabs.

Minst 76 demonstranter har mistet livet, ifølge nye data fra den Oslo-baserte menneskerettighetsgruppen Iran Human Rights (IRH) mandag kveld.

Bakgrunnen for protestene er døden til 22 år gamle Mahsa Amini. Han døde i varetekt etter å ha blitt arrestert av moralpolitiet. Årsaken til pågripelsen skal være feilaktig bruk av hijab. Iransk politi tror han døde av et hjerteinfarkt.

Aminis død har utløst voldelig sinne og voldsomme protester mot det iranske regimet. Demonstranter mener at sedelighetspolitiet drepte Amini.

Mandag gikk protestene inn på deres 11. dag.

41 må dø

Siden Aminis død har det vært protester i mer enn 50 byer. Iranske myndigheter blokkerte på sin side Internett, møtte protestene med vold og arrestasjoner.

Myndighetene har blokkert tilgangen til blant annet Instagram og Whatsapp. Begge applikasjonene er de mest brukte i Iran. Myndighetene har blokkert tilgangen til Facebook, Twitter, Telegram, YouTube og Tiktok de siste årene.

Målet er å begrense digital kontakt mellom demonstranter. Sist gang Iran blokkerte internettilgang var i november 2019.

Det var også knyttet til store protester i flere byer på grunn av de store økningene i bensinprisene på den tiden. Deretter ble nettverket svart i seks dager.

Iran har blitt rystet av voldelige protester etter at såkalt «moralpoliti» drepte en ung kvinne i varetekt.

Mandag ble 41 offiserer drept, de fleste av dem var demonstranter, men også medlemmer av sikkerhetsstyrkene. Minst fire barn skal være blant de døde, ifølge Amnesty International.

Men det faktiske dødstallet kan være mye høyere, ifølge IRH.

Det er anslått at minst 76 demonstranter mistet livet mandag. Samtidig påpekte de at det har vært vanskelig å verifisere antall døde, fordi tilgangen til internett er blokkert.

Store arrestasjoner

I forrige uke lovet lederen av Irans rettsvesen, Gholam-Hussein Mohseni-Edjahi, hard behandling av det han beskriver som «profesjonelle demonstranter». Landets president, Ebrahim Raisi, sier de pågående demonstrasjonene er uakseptable kaoshandlinger, ifølge Reuters.

De siste dagene har minst 450 personer blitt arrestert i Mazandaran, den nordlige provinsen i Iran. Det skriver The Guardian. I provinsen Guilan er minst 700 demonstranter arrestert, inkludert 60 kvinner.

Kurdiske kvinner holder portretter av avdøde Mahsa Amini under protester i Beirut forrige onsdag.

Protestene har vært spesielt intense i det nordvestlige Iran. Det er der mange av landets kurdere bor, omtrent. 10 prosent av Irans befolkning.

Landet har allerede fått internasjonal kritikk for sin behandling av demonstranter.

– Irans styrke mot ikke-voldelige demonstranter er uberettiget og uakseptabel, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell søndag ettermiddag.

Bilder og videoer av demonstrasjonene i Iran den siste uken har sirkulert verden rundt.

Sammenstøt i demonstrasjoner i London og Paris

Folk utenfor Irans grenser har også de siste dagene demonstrert til støtte for det iranske folket. Demonstrasjoner ble holdt søndag foran de iranske ambassadene i både Paris og London.

Demonstranter i Paris ble stoppet av tunge politistyrker da de marsjerte gjennom byen til den iranske ambassaden, ifølge NTB. Rundt 4000 mennesker skal ha deltatt i demonstrasjonen.

Politiet bekreftet at de brukte tåregass mot demonstrantene og sa at demonstrantene ved flere anledninger forsøkte å bryte veisperringene som var satt opp i nærheten av ambassaden.

Søndag var det også vanskelig i London. Politiet opplyser at tolv personer er arrestert og fem tjenestemenn er skadet.

Også i Oslo møtte hundrevis av mennesker opp foran Stortinget lørdag for å støtte den iranske kampen. Mange eks-iranere ble sagt å være blant de tilstedeværende. Flere hijab og det iranske flagget ble brent, ifølge NTB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *