– Da skal jeg hjem – VG

FORTELLER: Mellom møtene med statsledere holder Jens Stoltenberg også møter med norsk og internasjonal presse. Han er her i uken i et av rommene i suiten i New York.

NEW YORK (VG) Maratontreffet i USA er over for Jens Stoltenberg. Den kinesiske utenriksministeren fikk ikke noe løfte, og det er bestemt at han skal fullføre jobben om et år.

Publisere:

Neste uke skulle Jens Stoltenberg ta over som sentralbanksjef.

Slik ble det ikke.

NATOs medlemsland, ledet av president Joe Biden, ønsket at han skulle begynne på sitt niende år som generalsekretær.

Han har tilbrakt denne uken i New York i møte med verdensledere i FNs generalforsamling mens han kjemper for å samle støtte til Ukraina og isolere Russland.

– Hva tror du dagens rentevedtak?

Han ler.

Men du vet selvfølgelig bedre enn å svare på spørsmålet.

KINA: Wang Yi er utenriksminister i Kina. Det er her i lokalene til landets FN-representasjon i New York.

– Meningsløs krig

Når VG får tildelt noen minutter i suiten hans på Manhattan, kommer han fra et møte med Kinas utenriksminister Wang Yi.

Kinas innflytelse på Putin og Russland – økonomisk, militær og politisk – er av en størrelse som kan ha en betydelig innvirkning på krigen i Ukraina.

– Snakket du russisk?

– Det viktigste budskapet i dag var at Kina må bruke sin innflytelse med Russland for å få slutt på Russlands blodige og meningsløse krig i Ukraina, svarte Stoltenberg.

– Jeg tok også opp skuffelsen over at Kina ikke lyktes i å fordømme invasjonen. De var blant landene som ikke stemte for FN-resolusjonen, fortsetter han.

– Ingen løfter

– Hvordan tolker du hvor Kina er i dag i forhold til Russland?

– Dessverre har de ennå ikke tatt tydelig avstand fra konflikten. På møtet fikk jeg ikke at Russland ville bruke sin store innflytelse for å få slutt på krigen, svarte Stoltenberg.

Oppsummerer Kinas posisjon: Våpenhvile, forhandlinger.

– Problemet er at det er så stor avstand, fordi Russland fortsatt ønsker å få kontroll over Ukraina og ta over store landområder. Det vil i så fall være helt uakseptabelt for Ukraina, sier Stoltenberg.

KONGE: Jens Stoltenberg under et av sine møter med dronning Elizabeth før hans død 8. september. Boris Johnson, tidligere statsminister i Storbritannia til høyre.

– USA tar ansvaret igjen

Etter å ha deltatt i dronning Elizabeths begravelse mandag, dro han til New York for møter med statsoverhoder fra ulike land, inkludert Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.

– Hva vil du ta med deg herfra til Europa?

Overraskende nok tar det to eller tre sekunder å begynne å svare.

– Dessverre hender det at Russland og Kina, som de to største autoritære regimene i verden, ikke kan bidra til en fredelig løsning i Ukraina og vi ser at vi lever i en farlig verden, begynte han, før. tar et skritt tilbake.

– Når det er sagt, vil jeg gjerne svare på en litt annen måte:

– Noe av det positive som skjedde her – det viktigere budskapet – er at vi så amerikansk lederskap. USA tar ansvaret igjen, sa han, uten å nevne president Joe Bidens forgjenger, Donald Trump.

– Bidens tale handler om Ukraina, klima og fred. Å leve igjen i FN, slik vi gjorde denne uken, er betryggende, det er viktig, sier Stoltenberg.

SAMARBEID: Ingen i NATO-alliansen rangerer ved siden av eller over USA. Dette bildet er fra NATO-toppmøtet i Brussel i juni i fjor.

– Veldig sjelden

– Har noe konkret flyttet på nåla denne uken?

– Det er svært sjelden at dette skjer i FNs generalforsamling. Det som skjer der er at mange politiske ledere med ulike meninger kommer sammen. Det er hjelpsomt. Da utveksler man kunnskap og erfaringer og forstår hverandre bedre, sier Stoltenberg.

Han har vært her i FNs generalforsamling omtrent hvert år siden 2000.

– Det var her vi la grunnlaget for integrering av verdens barn, viktige klimaavtaler og fredsforhandlinger. Forhåpentligvis finner vi eksempler på dette etter denne uken, men tiden vil vise, sier generalsekretæren.

INNVINING: Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg med Norges FN-ambassadør Mona Juul, til høyre, og Siri Storstein Hytten, statssekretær i statsministerens kontor, til venstre, ved åpningen av den såkalte FN-generaldebatten. senior uke

– Forhandlingsbord

Etter det dramatiske gjennombruddet i Ukraina tidligere i september, har Russland tatt flere dramatiske grep.

Russland har forsøkt å svare på den militære kollapsen ved å kunngjøre folkeavstemninger i de okkuperte områdene – og dermed tillate NATO-land å øke sine angrep på territoriet utpekt av Russland.

Onsdag holdt Putin en tale der han nevnte atomvåpen og kunngjorde at 300.000 russere vil bli mobilisert til krig.

– Kan Ukraina vinne dette forhandlingsbordet?

– Denne krigen, som alle kriger, vil trolig ende ved et forhandlingsbord. Spørsmålet er hvilken løsning forhandlingene vil kunne gi. Det vi vet er at Russland i dag fortsatt har som mål å ødelegge Ukraina. Derfor er det foreløpig vanskelig å forutse en forhandlingsløsning, svarte han.

Ved å hjelpe Ukraina nå, kan deres posisjon i enhver forhandling være sterk nok til å akseptere utfallet.

– Det som skjer ved forhandlingsbordet er helt knyttet til posisjonen på slagmarken, sier Stoltenberg.

PORTRETT: Jens Stoltenberg på hotellet sitt i New York torsdag morgen, noen kvartaler fra FNs hovedkvarter.

– Da skal jeg hjem

Da Stoltenberg sa ja til å fortsette som NATOs generalsekretær i mars, var det med ett års forlengelse, til september neste år.

Spørsmålet er hvordan verden ser ut neste år, om NATOs medlemsland klarer å finne en ny leder til å tre inn i rollen, eller om de vil be ham bli enda lenger.

Stoltenberg trekker opp for noen kjappe portretter med VGs fotograf.

– Så det er 1. oktober neste år?

– Ja det er det. Da skal jeg hjem, sier han.

– Ja, tror du?

– Ja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.