USA ville forsvare Taiwan mot kinesisk invasjon

President Joe Biden har svart ja på spørsmål om hvorvidt USA ville sende tropper til Taiwan dersom den autonome øya ble invadert av Kina, som de anser som sitt territorium.

USAs president Joe Biden har sagt at USA vil sende styrker til Taiwan i tilfelle en mulig kinesisk invasjon.

Uttalelsen kommer i et intervju med CBS som ble sendt på søndag. Det har vakt internasjonal oppmerksomhet.

På spørsmål om hva Kinas president Xi Jinping burde vite om Bidens forpliktelser overfor Taiwan, sa Biden at USA står bak «ett Kina»-politikken, men Taiwan tar sine egne beslutninger om uavhengighet.

– Vi gjorde ingenting. Vi oppfordrer dem ikke til å bli uavhengige. Det gjør vi ikke, det er deres valg, sier Biden.

– Men ville de amerikanske styrkene forsvare øya, spør programlederen.

– Ja, det ville de virkelig, hvis det var et uprovosert angrep, svarte Biden.

– Så, i motsetning til Ukraina, og for å være helt tydelig: Amerikanske styrker, amerikanske menn og kvinner ville forsvare Taiwan mot en mulig kinesisk invasjon?

– Ja, svarer Biden.

Etter intervjuet sa Det hvite hus til kanalen at USAs politikk på Taiwan ikke har endret seg. Offisielt er amerikanerne ambivalente til om de ønsker å forsvare Taiwan av strategiske grunner, men de er bundet av loven til å hjelpe Taiwan med utstyr for å hjelpe det med å forsvare seg selv. Derfor annonserte det amerikanske utenriksdepartementet i begynnelsen av september at de vil gi Taiwan en våpenpakke verdt 1,1 milliarder dollar.

Kina og Taiwan har vært adskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og tok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I 1979 anerkjente USA øya som en del av «One China», representert av Beijing-regjeringen.

Det gjør også Norge og de fleste land i verden, samt FN. Den siste tiden har flere politikere fra USAs kongress besøkt Taiwan, noe som har utløst harme i Kina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.