– De to beste spissene i verden akkurat nå

Erling Braut Haalands (22) mål fortsetter å øke, men nordmannens målsnitt er ikke det beste i europeiske ligaer.

STORE SCORERE: Robert Lewandowski og Erling Braut Haaland scoret nye mål lørdag.

Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenposten også tilgang til artikler og tjenester laget av VG.

En av de to som ligger like foran er Barcelonas Robert Lewandowski. Polakken scoret ytterligere to mål i Barcelonas 3-0-seier over Elche lørdag. Haaland scoret et mål da City slo Wolverhampton med samme mål.

– De er de to beste spissene i verden akkurat nå. Den ene er 22, den andre 34, sier Jan Åge Fjørtoft om Haaland og Lewandowski.

Den tidligere Bundesliga-duoen kan kreve vanvittige målgjennomsnitt ved starten av sesongen 2022/23:

  • Haaland har 14 mål på 10 kamper. Han har 1,53 90 minutters scoringer.
  • Lewandowski har 11 mål på 8 kamper og 1,57 90 minutters scoringer.

Ser vi på spillere i de fem beste ligaene som har spilt minst fem kamper denne sesongen, er parets målsnitt bare overgått av Udinese-spissen Beto. Portugiseren har scoret fire mål på seks kamper, men siden han har kommet fra benken på fire kamper, kan han snitte 1,58 mål per 90 minutter.

Se statistikken nedenfor.

Dette er spillerne med det beste målsnittet i de store ligaene i England, Spania, Italia, Tyskland og Frankrike.

Poengsnittet er bare en av de mange likhetene mellom Haaland og Lewandowski. Under Citys kamp mot Wolverhampton lørdag kveld presenterte BT Sport en statistikk der de så nærmere på hvor mange berøringer per mål et utvalg stjernespillere har hatt.

Siden Haaland debuterte for Borussia Dortmund i 2020, scoret han for 28. gang han har vært i kontakt med ballen. Bare én annen kan vise til lignende figurer, nemlig Lewandowski, som scoret 33 poeng per berøring.

– Lewandowski har vært en kopi av Marco van Basten i flere år, den beste spissen jeg noen gang har sett. Deretter kommer Erling, som har scoret 100 mål siden han forlot Red Bull Salzburg. Statistikken er helt utrolig. Vi er veldig privilegerte som får leve med to av vår tids beste spisser akkurat nå, sier Fjørtoft. Den tidligere landslagsspissen har fulgt begge spissene tett de siste årene, til og med spilt en nøkkelrolle i Viaplays ferske dokumentar om Haalands valg av klubb.

Se hvor Haaland og Lewandowski scorer mål på banen.

Viaplay-ekspert Lars Tjærnås peker på stabilitet som den mest slående likheten mellom Haaland og Lewandowski.

– Husk at vi analyserer to av de beste spissene i verden. Alle lag og forsvarere vet teoretisk hvordan de skal stoppe alt. Men uke etter uke er det nesten ingen som klarer det, sier Tjærnås til VG.

– Den andre – og litt undervurderte likheten – er mye mer enn bare målskårere. Lewandowski er også en svært intelligent kombinasjonspiss, og spesielt partnerskapet med Bayern Münchens Thomas Müller ga aha-erfaring til hans fotballintelligens. Erling er en spiller som kobler sammen forsvarsspillere og som også gjør en kjempejobb i pressespillet, fortsetter han.

Tjærnås forklarer også at begge har evnen til å score fra ulike vinkler og avstander, med både føtter og hode.

– Den største forskjellen er på kroppen og kroppen. Erling er en fysisk vare, noe som betyr at han vinner enda mer fysisk krevende kamper, og enda bedre når han har forsvarsspillere tett på kroppen. Lewandowski er veldig intelligent, i stand til å finne hull som nesten ingen ser og ser mange trekk foran seg. Tjærnås sier han har en myk touch, mens Erling er en bedre spissspiller borte fra mål.

Se Haalands mål og andre høydepunkter fra Citys 3-0-seier over Wolverhampton.

Lewandowski ble toppscorer i alle Haalands sesonger i Bundesliga. I sesongen 2020/21 brøt han Gerd Müllers 49 år gamle rekord da han scoret 41 mål på 29 seriekamper.

Nå lurer engelske forståsegpåere på om Haaland kan ta Premier League-scoringsrekorden. Alan Shearer og Andy Cole scoret 34 mål i henholdsvis 93/94 og 94/95 sesongen, men da i 42 ligakamper. Liverpool-stjernen Mohamed Salah har rekorden for flest mål på 38 ligakamper. Egypteren scoret 32 ​​mål i sin debutsesong i 17/18.

– Han er på rett vei, mitt råd er 35 mål. Han har muligheten til å sette rekorder, fordi han er i et lag som dominerer totalen. Han får minst én sjanse hver tur. Gode ​​alternativer, ikke halve alternativer. Han er en fantastisk fotballspiller, men den viktigste faktoren er at han har sulten og lysten til det, sier Rio Ferdinand BT Sports studio.

– Han har vist at han kan score på forskjellige måter. Jeg tror ikke det er en forsvarer der ute i dag som kan stoppe alt han kommer med. Jeg tror det eksisterte da Andy Cole og Alan Shearer spilte, sier tidligere Manchester City-spiller Joleon Lescott.

Haaland var ikke helt fornøyd med kameramannen på vei inn i pausen mot Wolverhampton.

Shearer er også den beste målscoreren i Premier Leagues historie med totalt 260 mål. Eksperter lurer på om Haaland kan slå den rekorden.

– Det er for tidlig å si. Jeg vet ikke om han blir her lenge nok til å bryte det merket, men jeg tror han vil sette ny målrekord denne sesongen, sier Lescott.

Leave a Reply

Your email address will not be published.