Gry Hege (51) mangler armer og ben – handikapparkering nektet – VG

FIRE PROTESTER: Gry Hege Henriksen (51) måtte amputere både ben og armer i 2016 etter blodforgiftning.

Gry Hege Henriksen (51) reagerer på at Oslo bystyres Miljødirektorat nekter ham en handikapparkeringsbot – noe som pålegger ham å løpe ærend til andre tider av døgnet.

Publisere:

Da ingeniøren og læreren fant ut at deres handikapparkeringstillatelse (HC-kortet) var utløpt, håpet de at det skulle være enkelt å få en ny.

Spesielt siden han for fire år siden takket nei, klaget og til slutt fikk HC-kort av Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Denne gangen fikk han svaret fra kommunen:

“Hvis det er vanskelig i et apotek, en butikk eller et bestemt kjøpesenter, kan du velge et annet med bedre parkeringsforhold. I prinsippet er det også mulig å legge en handlerunde til en time med mindre trafikk, og dermed gjøre det enklere å parkere i nærheten av destinasjonen», sier VG, som har sett de negative

Ifølge Henriksen er det samme tekst som han fikk i rådets førsteavslag for fire år siden. VG viser også kopi av klagen som han har sett.

Responsen fikk tenåringsmoren til å rødme.

I et Facebook-innlegg som har gått viralt, tar Henriksen et sterkt standpunkt:

ÅRSAKER DEBATT: Gry Hege Henriksen (51) har opplevd den reneste reaksjonsstormen etter å ha lagt ut et Facebook-innlegg om å nekte HC-kortet hans.

– Diskriminerende

– SERIØST – det er ikke diskriminerende at jeg, fordi jeg har stive benprotese, ikke kan gå på shopping, gå på kafé med venner eller gjøre andre ting som dere som leser dette og bymiljøarbeidere tar for gitt. hvor og når jeg vil? Bør jeg slutte på jobb eller handle sent på kvelden, kanskje kjøre et sted langt unna? spør Henriksen i meldingen.

Facebook-innlegget hadde blitt delt 4900 ganger mandag ettermiddag og har 642 kommentarer.

– Jeg blir sint. Å ikke kunne parkere der jeg vil er irriterende. Men denne saken er større enn meg, understreker Henriksen i et telefonintervju med VG.

– Det er mange som sender meg meldinger som er mye verre enn meg. Det hjelper ikke om jeg får HC-kortet hvis bystyret i Oslo fortsetter å sende sine diskriminerende brev.

VG har kontaktet Bymiljøetaten i Oslo kommune, som har opplyst at de ikke kan kommentere enkeltsaker, men at det gjøres en generell vurdering om søkeren har et spesielt parkeringsbehov, og om parkeringstillatelse vil løse dette. Problemet er på de stedene søkeren har angitt, for eksempel der det kreves parkeringstillatelse.

Se hele svaret nederst i saken.

HAN FØLER SEG DISKRIMINERT: Gry Hege Henriksen (51) kan gå fra 0 til 500 meter. – 500 er bare på en god dag. Jeg får ofte blåmerker og skraper som gir smerter og gjør at jeg må holde meg hjemme, sier hun.

De måtte amputeres flere ganger

For seks år siden var Henriksens mor frisk og rask med en ingeniørjobb i oljebransjen. Han slet litt med lungebetennelse, men mest hostet han. Frem til jul 2016.

– En søndag måtte jeg holde foreldrene mine på ribbeina, jeg våknet og var i dårlig humør. Jeg trodde jeg hadde influensa og det ble stadig verre. Da foreldrene mine dro hjem, la jeg meg, sier Henriksen.

Samboeren kommenterer at leppene hennes er blå og at hun ser dårlig ut. Han velger å ringe ambulanse. Det siste Henriksen husker er å bli eskortert ut av døråpningen av ambulansemannskapet. Så blir alt svart.

– Fire uker senere våknet jeg på Ullevål sykehus.

SUPERHUNDE-EIERE: Gry Hege Henriksen (51) var med i første sesong av NRK-serien «Superhundene». Siden den gang har Kia (7), en schæferhund, vært en konstant hjelper og følgesvenn.

Meldingen er brutal: Henriksen har hatt lungebetennelse som gikk i blodet. Kombinasjonen av blodforgiftning og strepinfeksjon betyr at leger må amputere armer og ben.

– Først trodde jeg det var en spøk. Dårlig stemning, minnes Henriksen.

– Hendene måtte amputeres én gang, men bena måtte amputeres flere ganger, fordi sårene ikke grodde.

Den trenger plass til å snu

Etter rehabilitering og trening ved Sunnaas sykehus, vendte han tilbake til hverdagen. I dag jobber Henriksen fortsatt som ingeniør i oljebransjen, men holder også motivasjonsforedrag og malekurs gjennom firmaet sitt. Som ingeniør og gründer reiser han mye til kunder.

– Jeg kommer ikke inn og ut av bilen uten å åpne bildøren helt. Jeg kan ikke komme meg ut! Jeg har ingen bevegelse i ankelen og jeg må svinge fra bilen og senke bena, forklarer Henriksen.

INGEN VISJON FOR FORBEDRING: – Jeg kan ikke få nye armer og bein, fastslo Gry Hege Henriksen med galgenhumor om avslaget på HC-parkeringsboten.

– Jeg har ved flere anledninger vært på parkeringsplassen til et kjøpesenter og ventet på at eieren av bilen ved siden av meg skulle komme slik at jeg kunne sette meg inn i bilen min.

Han mener at avslaget fra Bymiljøetaten i Oslo kommune denne gangen trolig skyldes at han ikke har lagt ved uttalelse fra arbeidsgiver, han har kun en legeerklæring og en forklaring på at han trenger en handikapparkeringsplass. å utføre butikkeierens arbeid.

Kritisk til dokumentasjonskrav

51-åringen svarer også på forespørsler om å dokumentere legebesøk og sende inn kvitteringer.

– Jeg ga dem forrige gang, men jeg nekter å legge ved slike kvitteringer denne gangen. Endelig reagerte jeg også. Det er et privat sted hvor jeg reiser.

– Det er også frekt å be om å utsette handlerunden til et annet tidspunkt på døgnet. Si at jeg skal på en foreldrekonferanse på skolen til sønnen min. Hvis det ikke er en ledig ende til å åpne døren bredt nok, kan jeg ikke komme meg ut.

– Hvilke reaksjoner har du fått?

– Mange takker for at jeg tok opp kampen. Mange er helt fortvilet og skriver at de ikke kan ta kampen selv, de orker ikke. Jeg har mottatt meldinger fra dusinvis av mennesker med lignende historier.

VG har sett en melding 51-åringen fikk fra Oslo-legen, som skrev at han «altfor ofte» opplever at pasienter må bekrefte og dokumentere livslange diagnoser.

Oslo kommune: – Generell vurdering

Susanne Lyng, leder for juridisk avdeling i Bymiljøetaten, svarte VG på epost gjennom kommunikasjonsavdelingen i Oslo kommune. Her er hans svar på VGs spørsmål:

– Hvordan kan Oslo kommune vurdere en kvinne som mangler både armer og ben og er avhengig av ikke mindre enn fire proteser, fordi hun ikke er ufør nok til å utstede HC-parkeringsbot?

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker. Generelt informerer vi om at etter forskrift om parkeringstillatelse for bevegelseshemmede må søkere oppfylle to vilkår for å få parkeringstillatelse; nedsatt gangevne og spesielt behov for parkeringsavlastning, skriver Lyng i svar til VG.

– Først vurderer søkerens lege om søkeren har nedsatt evne til å gå. For å oppfylle betingelsen om begrenset evne til å gå, er utgangspunktet ikke å kunne gå, eller ha store problemer med å gå bare noen få meter. Det foretas deretter en generell vurdering av om søker har spesielle parkeringsbehov, og om parkeringstillatelse vil løse problemet på de stedene som er angitt som steder søkeren trenger parkeringstillatelse.

– Begrunnelsen er at Henriksen kan parkere et annet sted hvis han ikke kommer nærme nok, men problemet hans er at når det kommer til å gå inn og ut av bilen, er han avhengig av mye plass, noe han ofte gjør. ikke ønsker. på vanlige parkeringsplasser. Hva skal til for at bystyret i Oslo mener den er funksjonshemmet nok?

– Retningslinjene for utstedelse av HC-kort er nasjonale forskrifter, ikke en vurdering gjort av kommunen. Søkere som mener kommunen fattet feil vedtak kan klage på saken, og vil få en uavhengig vurdering av saken, svarte Lyng.

– Facebook-innlegget har gått viralt. Hva vil Oslo bystyre si og gjøre for å gjenopprette Henriksens og andre funksjonshemmedes tillit til deres evne til å vurdere råd?

– Vi har en klagenemnd som sørger for at vi er forutsigbare og ikke tar feil avgjørelser. Vi forventer at søker benytter klageprosedyren dersom han mener at vurderingene som er gjort er feil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.