Dronning Elizabeths kiste i Edinburgh

Kisten står hos dronning Elizabeth i Edinburgh, etter en seks timer lang reise gjennom de skotske byene som har spilt en spesiell rolle i dronningens liv.

Gatene i Edinburgh var fulle av mennesker søndag kveld da kortegen som bar dronning Elizabeths kiste ankom den skotske hovedstaden.

(Se bildene nedenfor for saken)

En kortesje med syv svarte biler kjørte ut av Balmorals hovedport søndag morgen. Han kjørte bilen som inneholdt dronning Elizabeths kiste.

Eikekisten var dekket med et skotsk våpenskjold, toppet med en blomsterbukett.

Kortejeruten gikk først gjennom den lille byen Ballater nær Balmoral. Beboerne her har lenge vært vant til å ha kongefamilien som nære naboer. Slottet har vært i familien siden dronning Victorias mann, prins Albert, kjøpte det i 1852, så familien har lenge hatt nære bånd til byen.

Innbyggerne stoppet på veien da kortegen passerte, og kastet flere blomster mot bilene.

– Det betydde mye for folket i dette området. Folk gråt, det var fint å se, sier Victoria Pacheco, som driver et vertshus i byen.

Han har gått «down memory lane».

I hver by og landsby som kortegen gikk gjennom, var det en stillhet preget av dyp respekt blant de flere tusen tilstedeværende.

Den seks timer lange reisen gikk gjennom blant annet Aberdeen og Dundee. Ruten var nøye planlagt med steder som har vært betydningsfulle i Dronningens 96 leveår.

Mot slutten krysset han Queensferry Bridge utenfor Edinburgh, en enorm bro åpnet av dronningen for fem år siden.

Gatene i Edinburgh var stappfulle til randen da kortegen søndag kveld sakte tok seg vei gjennom de grå brosteinsbelagte gatene. Da bilene kom inn portene til Holyrood Castle, brøt publikum ut i applaus.

Kisten ble båret inn i slottet, mens dronningens tre barn, Anne, Andrew og Edward, sto vakt.

Mens Balmoral var dronningens sommerresidens, er Holyrood Castle familiens offisielle residens i Skottland. Dronningen var her sist i slutten av juni. Her vil den kongelige staben ta et siste farvel og ta farvel med ham.

til London på tirsdag

Mandag reiser kong Charles og dronning Camilla til Edinburgh for å delta i kisteprosesjonen til St Giles Cathedral. Publikum vil da kunne gå inn i katedralen for å vise respekt for dronningen, før kongen og medlemmer av kongefamilien deltar på seremonien senere samme kveld.

Tirsdag blir kisten ført til London, nærmere bestemt til Buckingham Palace, hvor de ansatte vil ta farvel og hedre dronningen.

Dronningens offisielle begravelsesseremoni finner sted i Westminster Abbey mandag 19. september. Der ventes verdensledere og konger fra hele verden.

Dette vil bli etterfulgt av en privat seremoni i St George’s Chapel på Windsor Castle. Her skal kisten senkes ned i det kongelige kammeret i kapellet, som også inneholder restene av 25 andre kongelige, inkludert dronningens ektemann, prins Philip.

Leave a Reply

Your email address will not be published.