Sveriges valg: – Sveriges tid for å våkne

STOCKHOLM (Avis): – Sverigedemokraterna var de eneste som turte å understreke de åpenbare problemene, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Sveriges valgkamp trer i bakgrunnen. Søndag må svenske velgere bestemme seg, i det som har blitt en folkeavstemning om det kontroversielle partiet Sverigedemokraterna (SD).

På de siste målingene er partiet nå det nest største partiet, bak kun statsminister Magdalena Anderssons sosialdemokrater, og det største opposisjonspartiet.

På vei mot høstens valg: – Veldig seriøst

På vei mot høstens valg: – Veldig seriøstIgjen har debatten om gjengkriminalitet i innvandrermiljøer blitt et stort tema i valgkampen. Men siden forrige valg har sosialdemokratene (S) skjerpet tonen, og høyrepartiene er åpne for samarbeid med SD.

– Absolutt nødvendig

Frp-leder Sylvi Listhaug sier det er interessant å se hvordan den svenske debatten har utviklet seg de siste årene.

– I Sverige har man lenge trodd at problemene forsvinner hvis ingen snakker om dem, og man har møtt sterk motstand dersom man har våget å si noe kritisk om den feilslåtte innvandrings- og integreringspolitikken til påfølgende regjeringer. Denne holdningen har ført til en fullstendig uansvarlig innvandringspolitikk, og nå betaler svenskene dyrt, sier Listhaug.

VALG I SVERIGE: 11. september 2022 er det valg i Sverige. Kommentator Sondre Hansmark sier at høyreekstreme krefter har styrket seg i landet. Video/Reporter: Vegard Krüger.
havutsikt

Frp-lederen mener svenskene har endret debatten til å være takknemlige for at de har Sverigedemokraterna.

– Endelig har flere svensker fått øynene opp og andre partier har også begynt å snakke om innvandring. Det var helt nødvendig at noen tok opp den kampen i Sverige.

– Uendelig trist

Listhaug besøkte i 2017 innvandrerbydelen Rinkeby utenfor Stockholm, den gang som innvandrings- og integreringsminister.

Kilder: ønsker å kopiere

Kilder: ønsker å kopiereMålet var å lære av politi, politikere og forskere. Det hele endte med et mediesirkus og han avlyste møtene.

– Det skapte et snøskred av fornektelse og fordømmelse fordi svenske politikere ikke ønsket å bli minnet om hva som skulle skje i landet deres. Etter dette har mer enn bare Sverigedemokrater våknet og sakte men sikkert har lov og orden blitt den viktigste saken. Det er på tide! sier Listhaug.

I år er blant annet byen Eskilstuna et symbol på debatten om økningen i gjengkriminalitet, der et fire år gammelt barn nylig ble skutt.

– Det er veldig trist at det har gått så langt og at uskyldige borgere i Sverige hele tiden begår grove og hensynsløse forbrytelser. Disse problemene er svært vanskelige å rette opp når de først har gått galt, så vi må aldri tillate oss å stikke av fra de vanskelige spørsmålene om innvandring og integrering, sier Listhaug.

– Jeg ble syk da jeg var 15

– Jeg ble syk da jeg var 15Han påpeker at det er store forskjeller mellom Sverigedemokraterna og hans eget parti.

– Sverigedemokraterna har en helt annen politikk enn Fremskrittspartiet på mange områder. Mens FrP er et liberalt folkparti opptatt av å redusere skatter og avgifter og ønsker mer frihet for den enkelte, anser Sverigedemokraterna seg som et sosialkonservativt parti.

Listhaug innrømmer imidlertid at de er enig i ønsket om en strengere innvandringspolitikk.

Unge Høre: – Viktig å forstå

Unge Høyres leder Ola Svenneby mener vi må forstå at Sverigedemokraterna heller mot korte valg.

– Jeg ønsker selvfølgelig at ikke noe annet enn Høyres søsterparti skal gjøre det bedre, og jeg vil helst se flere SD- og S-velgere. Samtidig tror jeg det er viktig å forstå hvorfor SD er så gode som det er, sier Svenneby.

Den konservative ungdomslederen er stort sett enig i Listhaugs analyse.

FORSTÅ: Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby mener det er viktig å forstå hvorfor Sverigedemokraterna har vokst.  Foto: Terje Pedersen / NTB

FORSTÅ: Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby mener det er viktig å forstå hvorfor Sverigedemokraterna har vokst. Foto: Terje Pedersen / NTB
havutsikt

– I følge noen er vektleggingen av SD et skremmende trekk ved det svenske samfunnet, og tidligere statsminister Löfven kalte SD et høyreekstreme parti. Det er jeg ikke enig i. Jeg tror ikke at SD har vært partiet som har beskrevet samfunnet og de sosiale problemene som mange i Sverige kjenner seg igjen i, sier Svenneby.

– Saker knyttet til innvandring og integrering, samt saker knyttet til kriminalitet og straff. De andre partiene har ikke kunnet delta i de samme debattene, og har heller ikke hatt lyst – før i år. Da er det kanskje ikke så rart at SD gjør det så bra, når organisert kriminalitet er den viktigste politiske saken ved årets valg.

– Han nekter å tro

Svenneby sier han er glad for at Høyres venner i de svenske Moderaterna nå er åpne for å samarbeide med Sverigedemokraterna, selv om de ikke sitter i regjering.

Etter naziskandalen: Putin krever svar

Etter naziskandalen: Putin krever svar– Nå som andre partier ønsker å knytte seg til SD, og ​​det er derfor mange svenske velgere, tror jeg det er lurt. De har blitt ignorert i mer enn ti år. Og det var nettopp det som gjorde at de kunne ha en stor fest.

Sverigedemokraterna blir stadig beskyldt for å være høyreekstreme. Under valgkampen trakk sosialdemokratene frem partiets nynazistiske røtter.

Svenneby tror fortsatt ikke han kan lokke svenske velgere til partiet.

– Jeg er bekymret for alle kreftene som ønsker å ta samfunnet vårt i en antidemokratisk retning. Samtidig nekter jeg å tro at over 20 prosent av svenskene er antidemokratiske eller rasistiske, sier lederen for ungdomspartiet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.