Nå dukker «Black Edderkoppen» opp fra morens skygge. Hva slags konge blir Carlos III?

Den nye kongen av Storbritannia har skapt mange kontroverser og har blitt politisk involvert. Eksperter tror at han fortsatt kan overraske og bli en populær konge.

Dronning Elizabeth døde torsdag. Straks ble sønnen hans, Charles, konge.

“Den svarte edderkoppen”. Svart edderkopp Charles er et kallenavn gitt ham av saksbehandlere i det britiske regjeringsapparatet.

I årevis kom brevene med det gjenkjennelige spiralmanuset, som fikk leserne til å tenke på et edderkoppnett.

Daværende prins Charles henvendte seg direkte til britiske ministre med hans syn på alt fra Irak-krigen til alternativ medisin. Og ikke minst hånet de regjeringen for å ha bedt dem beskytte den patagoniske tannfisken.

Det er ikke bare i form av brev at den britiske kongen kommer til uttrykk politisk. I motsetning til moren har han vært åpent involvert i ulike politiske saker.

– Han begynte å forholde seg til klima- og miljøproblemer. Da så de på ham som en kjeltring. Trond Norén Isaks, historiker, forfatter og ekspert på kongefamilien, sier at han har fått kritikk for å blande seg inn i politiske saker.

Men hva nå? Vil kong Charles III ta en helt annen vei enn sin mor, eller vil han følge de samme trinnene?

– Jeg er ikke så dum

– Tanken på at jeg skal fortsette som før er fullstendig tull. De to situasjonene er helt forskjellige. Jeg kan selvfølgelig ikke gjøre det samme som jeg kan som arving.

Dette sa Charles i en dokumentar på BBC i 2018 i forbindelse med sin 70-årsdag. På direkte spørsmål om offentlig deltakelse i politiske saker vil fortsette, svarte han kort:

– Nei, det blir det ikke. Jeg er ikke så dum.

Forfatter Tor Bomann-Larsen har skrevet åtte bind om kong Haakon VII. Det er sikkert at den nye britiske kongen er klar for jobb.

– Den rollen er så klart definert. Når de setter en krone på hodet hans er han godt forberedt. Da er han konge.

Carlos (til høyre) ble kronprins da han allerede var fire år gammel. Nesten 70 år senere vil hun bli den eldste personen som har blitt kronet i britisk historie. Her sammen med søsteren prinsesse Anne på Balmoral i 1952, fire år gammel.

Kongehuset er kanskje viktigere

Også Isaksen er enig i denne oppfatningen. Men han mener han kan gjøre ting annerledes enn britene er vant til.

– Han ser ut som en «gammel mann», men han kan også være progressiv. Han kan overraske og bli en populær eldre statsmann som kanskje til og med virker litt mer relevant gjennom klima- og miljøengasjement.

– Han byr også på seg selv. Det gjorde ikke Elizabeth. Han danser, tuller og ler. Og smaker av merkelige retter. Det er mye mer tilfeldig enn Elizabeth, sier Isaken.

Det kan komme godt med i fremtiden. I meningsmålinger er Charles mye mer populær enn sin mor. Han har 20 prosentpoeng mindre oppslutning i offentligheten.

– Men folk vil samles rundt ham nå. Du vil ikke stå på barrikadene nå og rope republikk. Nå vil de legge ned rekkene, sier Isaksen.

Jeg tror alder vil være et problem

Prins Charles ble kronprins da han var fire år gammel og har i utgangspunktet ventet 70 år på å ta tronen.

– Den er klar og har vært det lenge, men den begynner å bli gammel, sier Norén Isaksen. Han beskriver prinsen av Wales som en arbeidsom og travel mann med god helse. Men han tror at den nye kongens æra vil bli et tema.

– Her ser vi at en gammel monark blir etterfulgt av en gammel monark. Utfordringen er tross alt hva den tåler og hvor mye vilje og tiltak den har for å reformere og modernisere monarkiet.

Isaksen mener derfor det er viktig for Charles å opprettholde et nært forhold til sønnen prins William fremover.

Den kongelige eksperten påpekte at mange monarker har abdisert i en alder av 80 år, men han tror ikke Carlos vil gjøre det.

Charles blir konge og Camilla blir dronning. Den kongelige eksperten tror at Charles kan overraske og Camilla vil bli stor.

Har stor tro på den nye dronningen

Da dronning Elizabeth døde torsdag kveld, fikk Storbritannia ikke bare en ny konge. De fikk til og med en ny dronning.

I den offisielle uttalelsen ble Camilla omtalt som dronningekonsort, men Isaksen forklarer at dette nok mest ble gjort for å skape et skille mellom den gamle dronningen og den nye.

– Blant folket vil de bli kalt «King-Queen», bekrefter han.

Han har en sterk tro på at dronning Camilla vil bli dronning.

– Camilla er en dame som ikke tar seg selv på alvor. Han har en god sans for humor. Jeg tror hun vil bli en stor dronning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.