Troverdige påstander om at ukrainske barn ble tvangsført til Russland.

FN mener at påstander om at ukrainske barn blir tvangsført til Russland og tatt til russiske par er troverdige.

FNs menneskerettighetssekretær Ilze Brands Kehris (TV) og Ukrainas kommissær Oleksandra Drik orienterte FNs sikkerhetsråd om Russlands filtreringsrammer.

– Vi er bekymret for at russiske myndigheter har implementert en forenklet prosedyre for å gi russisk statsborgerskap til enslige barn, og at disse barna blir adoptert av russiske familier, sa Ilze Brands Kheris, leder av FNs menneskerettighetskontor i New York. FNs sikkerhetsråd onsdag kveld.

– Det har vært troverdige påstander om tvangsflyttinger til områder okkupert av russerne eller til Russland selv, la han til.

Tvangsflyttingen av barn regnes som en del av en større russisk operasjon der ukrainere blir deportert og tvangsflyttet til russisk-okkuperte områder i Ukraina eller til Russland.

Ifølge Kheris står også russiske styrker bak infiltrasjonsoperasjonene, der ukrainere i de okkuperte områdene blir utsatt for systematiske sikkerhetskontroller som er preget av mange menneskerettighetsbrudd.

– Kledd naken

– I saker som er dokumentert av vårt kontor, har russiske væpnede styrker og tilknyttede væpnede grupper ransaket personer, noen ganger tvangsstripe-ransaket, og gjort detaljerte henvendelser om personlig historie, familiebånd, politiske synspunkter og gruppemedlemskap, sa Kheris.

Det er også vanlig at folks mobiltelefoner skannes, fotograferes og tas fingeravtrykk.

Ukrainere som antas å ha bånd til den ukrainske regjeringen eller militæret har blitt torturert og tvangssendt til fengsler i Russland og andre fengsler, ifølge FN-toppmøtet.

– Vi er spesielt bekymret for at kvinner og jenter står i fare for seksuelle overgrep under screeningsprosedyrene, la han til.

En svært bekymringsfull situasjon

Norges FN-ambassadør Mona Juul sier Norge er dypt bekymret over rapporter om at ukrainske sivile blir tvangsført til Russland og russisk-okkuperte områder.

– Det er rapporter om svært urovekkende situasjoner i russiske interneringsleirer, der ukrainske sivile ser ut til å bli holdt mot deres vilje. Det kommer stadig mer informasjon som tyder på at det foregår alvorlige brudd og brudd på menneskerettighetene i slike leire, sier han i en epost til NTB.

I Norges presentasjon til Sikkerhetsrådet onsdag kveld oppfordret den på nytt Russland til å avslutte krigen, samt å iverksette tiltak for å returnere alle ukrainske sivile det har tvangsfordrevet til sine hjem.

Norges FN-ambassadør Mona Juul sier Norge er dypt bekymret.

Leave a Reply

Your email address will not be published.