Ørkenluftballongen har provosert i årevis. Nå gir de Nord-Korea skylden for koronaviruset.

Den nordkoreanske avhopperen Park Sang-hak står overfor et attentatforsøk på luftballongen sin. Søndag sendte han nye ballonger til sin gamle hjemby.

I 2012 ble Park Sang-ha nektet å sende brosjyrer kritiske til det nordkoreanske regimet over grensen.

I årevis har Sang-hak sendt ballongene sine fra forskjellige byer langs den sørlige grensen til Nord-Korea. Med ballonger har han sendt løpesedler i store og små med hard kritikk av Nord-Koreas leder Kim Jong-un og hans støttespillere.

I 2011 arresterte sørkoreanske myndigheter en agent som forsøkte å drepe Sang-hak med en giftpenn. Og ved flere anledninger har handlingene hans stoppet opp på sørkoreansk side.

I fjor vedtok Sør-Korea en lov som forbyr handlingene deres selv på grensen. Men Sang-hak har ikke latt boten på ti tusen norske kroner stoppe seg.

Søndag sendte han ballonger fra en ikke navngitt by med koronarelatert utstyr og medisiner.

Det er denne typen luftballonger det nordkoreanske regimet har reagert på. I 2020 havnet en av ballongene i en elv i Sør-Korea.

Han er anklaget for koronasmitte

I april i år kunngjorde Nord-Korea for første gang at det var et tilfelle av koronasmitte i landet.

Men i august erklærte Kim Jong-un at landet hadde beseiret viruset. Vi vet ikke om dette faktisk er tilfelle.

I samme uke sa Kim Jong-uns mektige søster Kim Yo-jung at viruset ble fraktet fra Sør-Korea til Nord-Korea med luftballonger sendt av Sang-hak, skriver nyhetsbyrået AP.

Han er ikke overbevist om at Nord-Korea har eliminert viruset, og har sendt medisinsk utstyr over grensen ved flere anledninger. Søndag ble det sendt 20.000 masker og tusenvis av paracettabletter.

De sendte også opp en ballong med et stort skilt som sa: «La oss utrydde Kim Jong-un og Kim Yo-jung», sammen med et bilde av dem.

Denne plakaten, sammen med medisinsk utstyr, ble sendt over grensen til Nord-Korea søndag. Bildet ble gitt ut til AP av “Fighters for a Free North Korea”.

Det kommer med nye trusler

Sang-haks «Fighters for a Free North Korea»-organisasjons utsendelser de siste månedene har nok en gang gjort Nordens ledere sinte.

Kim Yo-jung har advart Sør-Korea om at hun vil svare med å «utrydde sørkoreanske myndigheter» dersom «søppel» fortsetter å fly fra sør.

Noen dager etter uttalelsene ble Sang-ha angrepet igjen, denne gangen ved en demonstrasjon i Seoul, av en mann med stålrør. Sang-ha brakk armen i angrepet.

Han mener det var et angrep bestilt fra Nord-Korea, men dette er ikke offisielt bekreftet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.