– Jeg tok imot Aron igjen

VALLE (VG)-trener Dag-Eilev Fagermo (55) har pekt på to konkrete grep som har styrket Vålers tro, økt løpemeter og forbedret laget. Men det er ikke det at Aron Dønnum og Vidar Örn Kjartansson forlot klubben.

HELT PÅ TOPPEN: Dag-Eilev Fagermo og Odin Thiago Holm møter Lillestrøm etter åtte kampers ubeseiret løp etter en svak vårsesong.

Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenposten også tilgang til artikler og tjenester laget av VG.

– Analysen er for enkel, svarte Fagermo – til tross for lagets sju seire, to uavgjorte og kun ett tap på de ti kampene som har gått siden tostjerneangrepet stoppet Vålerengas kamper.

Mens Vidar Örn Kjartansson fikk suspendert kontrakten sin, returnerte Aron Dønnum til belgiske Standard Liège etter å ha fullført en tre måneders låneavtale med sin gamle klubb Oslo Øst. Så begynte han å gå inn i Våler to ganger til og har vunnet nesten hver gang.

Oppdagelsesekspert Christian Gauseth var blant dem som mente transformasjonen var åpenbar, og uttalte at Kjartansson og Dønnum ikke hadde nok arbeid til laget.

– Du trenger bare å se på forventet antall mål (kalt xG-statistikk/avansert sjansetelling). Det er det beste argumentet mot det. Hadde vi vært lavere der, kunne det vært et poeng. Det handlet om bruk av scoringsmuligheter. Vi kan ikke være i et tomt mål og skyte, slik Henrik Udahl gjorde mot Strømsgodset. Vi hadde 10-1 i scoringssjanser og tapte 0-1 hjemme for Odd. Da spiller det ingen rolle om du ikke løper. Det er mer komplekst, mener Fagermo foran søndagens utsolgte, Max-sendte derby på Lillestrøms Intility Arena.

Der kan Fagermo ta revansj for det som trolig er hans tøffeste uke etter to og et halvt år i Vålerenga: en tapt mulighet i 2-3-tap mot Strømsgodset, mot rivalene Årås (0-2). ) og til slutt, nederlaget hjemme mot Rosenborg om åtte dager.

Det var siste gang Dønnum og Kjartansson var i startelleveren, og i løpet av de drøyt tre månedene siden derbyet mot Lillestrøm i mai har flere falt fra og blitt med på Dag-Eilev Fagermos side. Med Henrik Bjørdalen skadet, om Amor Layouni og Jacob Dicko Eng kommer til søndagens kamp, ​​og Vegar Eggen i Hedenstads karantene, er det ikke lett å fastslå hvordan hjemmelaget vil prestere mot Lillestrøm.

Men det kan snart bare være nasjonskaptein Jonatan Tollås blant de utvalgte elleve som spiller på samme plassering i det som har blitt kalt «Europas jevneste derby» i forrige kamp:

Derfor har VG utfordret Fagermo angående Vålerenga-laget han tok med til Åråsen, laget han sender inn en elektrisk Intility søndag kveld.

– Det er noe helt annet. Jeg tror det er en veldig sterk tro i laget på at vi er sterke utover høsten, ikke bare til neste kamp. Laget, moralen i laget, kvaliteten vi har nå – det er så sterkt at vi kan slå hvem som helst.

– Inkludert Glimt og Molde?

– Ja. Vi er sterke nå, vi er vanskelige å ha med å gjøre og alle skal hit, svarte Fagermo vel vitende om at han kun har tapt tre ganger på 39 hjemmekamper som VIF-sjef.

Om alle endringene i oppstillingen, med kun Tollås Nation, Osame Sahraoui og Leonard Zuta som muligens er igjen fra Åråsen-kampen, sier han:

– Da noen forsvant tok vi et lite oppgjør i vårt. Nå er Amor (Layouni) tilbake veldig bra, Jacob Dicko blir bedre og bedre, vi er godt forhåndsbelastet på kantene og bedre forhåndsbelastet på midten med Torgeir (Børven). Vi har mye mer bredde foran oss. Og vi har folk som løper og jobber. Du trenger det, innser Fagermo.

– Ble det for lite løping og jobb i vår?

– For noen var det det. Når vi ser på tabellen da vi var borte, burde vi egentlig vært i medaljeposisjon basert på antall scorede mål (xG-statistikk). Vålerengas største utfordring er å score mål. Det er en kvalitet å score, og nå har vi flere i laget, mener Fagermo – uten å si hvem som ikke løp eller jobbet hardt nok. Men han avviser at det kun dreier seg om Kjartansson og Dønnum.

– Innslag om at spillerne som ikke ønsket å være i vår, satt i garderoben?

– Litt, kanskje. Men Aron ville være her. Den ble rett og slett kjørt. Jeg spilte for lenge med Aron. Han burde vært uthvilt, eller jeg burde ha ventet før jeg ble med på laget.

– Måtte du virkelig hente den?

– Formmessig er han den beste spilleren i Eliteserien. Det støtter jeg. Jeg plukket opp Aron igjen, selv. Han var mentalt utslitt, han hadde spilt fotball i to år og hadde fått hjernerystelse i Belgia. Han trengte å hvile. Vi gjorde en feil der. Og så slapp vi inn for enkle mål. Nå har vi styrket oss bakerst og begynner å få resultater. Og jeg vet at vi aldri hadde kommet dit vi er nå hvis jeg hadde tvilt på det.

GLADDAGER: Dag-Eilev Fagermo gir Aron Dønnum en god klem etter kampen mot Brann i fjor.

Fagermo er inkludert i de to konkrete tiltakene som er tatt.

– Vi undervurderte det sosiale aspektet. Vålerenga er Oslo, og folk har mange andre muligheter etter trening og lunsj. Vi tok kontakt med ham og hadde mange sosiale arrangementer. Det har vært viktig. Vi har vært på båtturer, grillfester, middager og padler og kjøpt dem inn i sosiale arrangementer som de kan bruke her når de er her. Fagermo viste til at det er gjort betydelige tiltak siden sommeren.

Den andre er mer taktisk:

– Jeg involverte kapteinlaget litt om hva vi trengte å gjøre bedre. Det var med miljøet, og spillerne var litt mer opptatt av motstanderen enn meg. Da ga vi motstanderen litt mer tid. Ikke i spillet, men litt mer i videoen og forberedelsene, sier han.

Søndag ettermiddag opplever treneren til Vålerenga sitt første derby på Intility Arena, uten begrensning av tilskuere. Av de 16.556 solgte billettene bestemte Vålerenga seg tidligere i år for å tilby full billettliste på tribunen til Lillestrøm-fansen. Romerne satte «pers» i utefeltet med 3200 fans.

Hvis Fagemo kun ser det fra trenerens perspektiv, tror han at halvparten kan være nok. Men han vil gi to svar på ett spørsmål og avslutter med denne appellen til norsk fotball:

– Generelt er det dårlig organisert for støttespillere utenfor. Kommer du for eksempel til Lerkendal, sitter du fast i et hjørne, og de setter billettprisen så høyt at det ikke kommer supportere utenfra. Hva slags strategi er det? Det er jeg ikke helt enig i. Det har vært arrangert før årets hjemmekamp for bortesupportere, har Dag-Eilev Fagermo meddelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.