Prisene hopper for noen polarprodukter

Torsdag øker prisene på enkelte Vinmonopolet-varer. Noen priser stiger betydelig, men den gjennomsnittlige prisøkningen er lavere enn i andre deler av samfunnet.

Fra 1. september vil flere viner øke i pris.

Grossister som leverer varer til Vinmonopolet har mulighet til å endre prisene tre ganger i året, og neste justering blir 1. september.

I snitt har prisene steget med 0,76 % siden forrige justering 1. mai, sa Vinmonopolet.

– Grossistene er de som setter prisene. Noen priser går opp, noen går ned. Av de 29.018 produktene vil 7.924 få ny salgspris, så de fleste produktene vil holde samme pris, sier Hege-Lill Hagen Asps Vinmonopolet Seniorrådgiver til NTB.

Tidligere estimerte Vinmonopolet at den gjennomsnittlige prisøkningen ville være under 1 prosent, og det er det.

De siste 12 månedene har det samlede prisnivået i Norge økt med 6,8 ​​%, når man ser på konsumprisindeksen. Bare fra juni til juli steg prisnivået med 1,3 %, ifølge SSB. På denne måten opprettholder poloprodukter en lavere stigning.

Variasjonen

Noen varer ser et stort prishopp, men de fleste varer har liten eller ingen endring.

Blant noen populære merker som øker i pris, finner du for eksempel Baileys og Aperol 350 centiliter flasker. Her har prisen økt med 11 prosent siden sist. Økningen er fra 134,90 kroner til 149,90 kroner for begge produktene.

Øverst på listen over de største prishoppene er noen dyre røde og hvite viner, men noen lavere prisviner ser også prisøkninger på opptil 50 prosent.

Mange polare varer øker i pris. Små syrer (bildet til venstre) øker imidlertid ikke prisen.

– Hva var forventet

Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes Forening (VBF), sier at de forventet noe prisøkning.

– Det er som i andre bransjer. Alt har blitt dyrere. Alle innsatser, som glass, papp, korker, og ikke minst logistikk og transport. Vi er også rammet av det evigvarende strømproblemet. I tillegg må du planlegge med lengre horisont, da det er stor etterspørsel og mangel på mange varer.

Han bemerket imidlertid at valutakursen for øyeblikket er ganske gunstig, noe som kan veie opp for noen av prisøkningene.

– Noen produsenter vil nok være veldig forsiktige når de setter priser, for konkurransen er hard, også nå som grensehandelen har økt, sier generalsekretær Ingunn Jordheim til NTB.

Leave a Reply

Your email address will not be published.