Homofilt par fra Fagernes i Nord-Aurdal fikk hatpost i postkassen – NRK Innlandet – Lokalnyheter, TV og radio

SÅ JÆVEL SYK!

Slik starter hatbrevet til ekteparet til Nord-Aurdal i Valdres søndag. Karoline var på tur med sønnen da hun fikk posten.

– Jeg så umiddelbart etter å ha åpnet brevet at det var et håndskrevet brev. Jo mer jeg leste, jo sintere ble jeg selv. Adrenalinet begynner å renne gjennom kroppen og jeg begynner å riste, sa han til NRK.

Den anonyme avsenderen skriver blant annet i brevet at homofile par ikke bør få flere barn:

«Hvis jeg hadde vist at barnet mitt skulle gå med «sønnen» til to hundemizzler, ville jeg ha byttet skole. Hvem av dere er moren og hvem er faren?

Karoline er overrasket over at noen i 2022 kunne bli inspirert til å skrive noe slikt. Verken han eller Tina har opplevd slike hatefulle ytringer tidligere og er sjokkerte:

– Vi lo litt, vi ble sinte, vi gråt. Det har vært en hel rekke følelser, sier Tina.

– Man blir litt redd. Man vet aldri hva folk kan finne på, sier Karolin.

Ekteparet er tydelige på at de ikke ønsker en heksejakt mot personen som har skrevet brevet, og ønsker å la politiet gjøre jobben sin.

Karoline Granum og samboeren hennes i Nord-Aurdal mottok hatbrevet.

HÅNDSKRIFT: Dette er det håndskrevne brevet til den anonyme avsenderen.

Foto: Privat

Han delte brevet på sosiale nettverk

Hatbrevet hadde et stempel og ble postet med parets adresse. Brevskriveren viser at vedkommende vet mye om familien. Blant annet var Karolines navn skrevet på konvolutten, men også hennes tidligere etternavn.

Familien har to barn og har anmeldt det til politiet. De har også informert skolen hvor et barn skal. De sier de opplever brevet som truende.

– Politiet ser alvorlig på det. De behandlet oss med stor respekt. De må ta en vurdering ut fra hvordan de styrer saken og deres prosedyrer, sier Karolin til NRK.

Karolin skrev på Facebook at de synes synd på brevskriveren.

Denne mandagen har gått i møte med politiet, og energien og tankene har vært hos barna våre. Vi vet ikke hvem denne personen/ene er, og kanskje er det ikke engang så viktig. Men en ting er sikkert, vi synes synd på deg.

– Det er bare trist å høre

Ordfører i Nord-Aurdal kommune, Knut Arne Fjelltun, reagerer sterkt når NRK ringer ham om saken.

– Det er bare trist å høre. Jeg synes det er veldig trist at det er innbyggere i kommunen vår med en slik holdning, sier han.

Knut Arne Fjelltun, ordfører i Nord-Aurdal (Esp)

– TRIST: Ifølge ordfører Knut Arne Fjelltun er det trist og uheldig at det er innbyggere i Nord-Aurdal som har en slik holdning.

Foto: n16567 / n16567

Fjelltun understreker at han ikke kjenner den konkrete saken og uttaler seg derfor generelt. Han sier de aller fleste av byens innbyggere er åpne og tolerante. Han oppfordrer alle til å anmelde hatkriminalitet til politiet.

– Jeg tror det er viktig at folk er veldig åpne og snakker om det. Hvis de føler seg truet, bør de gå til politiet og anmelde det, sier han.

– Hkna ansiktet ditt

Lørdag 3. september er Valdres stolthet i Fagernes sentrum med tog, Ragnhild Lund, som er med på å organisere dette, sier det er trist å høre om hatposten familien har fått.

Dette er helt nødvendig å gjøre. Jeg forstår ikke hvorfor noen tar seg tid til å sende et slikt brev. Det er veldig trist. Men jeg er dessverre ikke så overrasket, sier han.

Lund mener det er viktigere nå enn noen gang å møte opp i pride-toget.

Det handler om å vise at stolthet er for alle. Det handler ikke bare om å være forelsket i samme kjønn, det handler om å være den man er, sier Lund.

Du må fortsette å kjempe

Paret Granum har kontaktet skolen der et av barna deres går for å fortelle hva de opplever. De synes de har fått veldig god støtte fra skolen.

For vår del må vi akseptere og tåle slike uttrykk. Men når det er mot barn, er det verst. Det som står i brevet er at de har barn på skolen, så vi er redde for at barna kan bli mobbet på skolen, sier Tina.

De oppfordrer også alle til å ta del i Valdres kommende helg med stolthet.

Både hendelsene her og det som skjedde i Oslo i sommer gjør at vi må være mer sammen. Jeg håper virkelig folk kommer ut, og kommer enda mer til merket pride på Fagernes neste lørdag, sier Tina.

Gifte mennesker er klare på at dette er en kamp de må fortsette å kjempe.

Vi rakk å få noen ord med Kim Friele før hun døde, hvor vi bare takket henne for muligheten til å være sammen og familien vår, sier Karolin og fortsetter:

Kim Friele sa den dagen kampen ikke er over, vi kan aldri slutte å kjempe. Og det har vi fått bevis på gang på gang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.