Løgn, løgn og mer løgn – VG

GASSFORSYNING MANIPULERT: Vladimir Putins Gazprom var en stabil leverandør. Men for et år siden begynte det å endre seg.

Nå brenner Russland gass som de kan selge til Europa og tjene en formue på. Forklaringer er det eneste som fungerer for oss.

Publisere:

ikonetDette er en kommentar. Kommentaren uttrykker skribentens standpunkt

Fra Finland kan de se til Russland. Russerne brenner sin verdifulle gass der. I stedet for å selge til Europa.

Ifølge BBC kommer flammene fra et gassanlegg nordvest for St. Petersburg. NRK omtalte også saken.

Dette er gassen Putin brukte til å selge til Vesten, ifølge Rystad Energi. Russland tjente millioner hver dag. Og samtidig unngikk den energimangel i nabolandene.

Putin skylder på alle andre.

I et møte med sine statsråder og energisjefer i oktober i fjor sa han at høye energipriser i Europa skyldes dumme og forhastede beslutninger tatt i EU, korte kontrakter og klimapolitikk.

Som om det ikke hadde noe med saken å gjøre. For et år siden skapte det uro i markedet og førte til en økning i prisene.

Og nå ser finnene gassen skrus på.

Hvis noen får russen til å snakke, er nok dette en «teknisk feil» også. Noen eksperter holder det alternativet åpent. Men slike forklaringer har gjentatte ganger vist seg å være løgn på russisk side.

BRENNENDE GASS: Dette bildet fra Finland viser Russland som brenner gass ved Portovaja-anlegget utenfor St. Petersburg. Det er ikke unormalt. Men denne faklingen er bredere enn normalt.

Russerne bruker gass som våpen. Dette er hva de gjør før invasjonen.

I siste kvartal av 2021 leverte Russland nesten 25 prosent mindre gass enn i samme kvartal ett år tidligere, samtidig som det tappet europeiske lagre. Prisene gikk mye opp.

Landet som har skrytt av å være en stabil leverandør i alle år har sluttet å overholde avtalene sine.

Mange bekymrer seg for at høye energipriser har mye å gjøre med Putins politikk. Og det er mange grunner. Men elefanten i rommet er godt synlig.

I den store gassrørledningen Nord Stream har russerne nylig brukt kun 20 prosent av kapasiteten.

Neste uke blir eksporten helt stanset i tre dager. På grunn av vedlikehold, sier russen. Frykten er at dette vil bli langvarig.

NORD STREAM BYGG 1: Putin blant annet sammen med Gerhard Schröder i Portovaja i september 2011. Også herfra går Nord Stream-rørledningen til Tyskland med gass.

For du kan ikke lenger stole på noe russerne sier. Unnskyldninger og løgner tjener oss hele tiden. Og slik har det vært lenge.

Gang på gang brukes vedlikehold som en unnskyldning. Putin sier tekniske utfordringer er forklaringen. Men samtidig er det overkapasitet i andre gassrør som russerne kan bruke.

Og mens Russland sier at sanksjoner gjør det umulig å fikse ting, har Vesten faktisk opphevet sanksjonene for vedlikehold.

Tyskerne har plassert kansleren sin foran en totaloppusset turbin, tatt et bilde og bedt russerne angi hvor de vil ha den levert.

Dessuten skjer det ingenting.

SENDER VELDIG LITE GASS: Kun 20 prosent av Nord Stream1s kapasitet brukes. Og neste uke vil det være helt stengt, antagelig for vedlikehold.

Europeiske land betaler en formue for å få gass fra andre kilder som USA, Afrika og Qatar. De må fylle på.

Det går ganske bra. Men det er dyrt. I tillegg må de spare.

Tyskerne dusjer i kaldt vann i offentlige bad. Finnene har varslet at det kan bli blackout hjemme. Bedrifter stopper produksjonen av metanol, kunstgjødsel og mye annet.

Det er ikke noe smart grep som kan fikse dette på kort sikt. Krafthjelp og subsidier gjør ingenting for å løse det grunnleggende problemet, som er mangelen på energi.

Og samtidig brenner russerne energien som verden trenger. Det er ille, ikke minst for de fattigere landene utenfor Europa som ikke har råd til gass.

Russlands problem er derimot at de har for mye gass. De har ingen steder å få det fra, hvis de ikke selger til Europa.

Russiske gasslagre fylles opp. Og det er ikke lett å legge ned produksjonen. Det kan bety at du presser for hardt.

Det er heller ikke mulig å selge rørgass til andre land utenfor Europa, på grunn av mangel på rørledninger.

SATELLITTBILDE: Dette bildet viser gassanlegget Portovaja der russerne lager LNG-gass, som betyr at de komprimerer gassen ved svært lave temperaturer. Gassslaget kan sees som en liten oransje flekk på høyre side av bildet.

Analytikere har derfor spekulert i om Russland overraskende kan åpne gasskranen helt.

Dette kan for eksempel skje hvis Putin ser at EU vil overleve vinteren. Da kan det snu fullstendig og skade kontinentet økonomisk ved å fortsette å eksportere.

Hvis markedet er overbefolket, vil strømprisen falle, også her hjemme. Men samtidig blir dyre investeringer i amerikansk LNG, nye gassrørledninger og terminaler ulønnsomme. Og den dyre gassen i europeisk lagring er ubrukelig.

VIL SENDE TURBINER TIL RUSSERE: Tysklands kansler Olaf Scholz sa at Nord Stream 1-turbinene har fått vedlikehold ved Siemens-fabrikken i Tyskland.

Men så langt er frykten i ferd med å redusere eller til og med stanse gassforsendelser. Og det kan være planen, ettersom milliarder av russisk gass går opp i røyk hver dag.

Som vi har sett siden i fjor, har Putin vært uforutsigbar.

Og så beholder han energivåpenet sitt.

Det rammer også Norge, selv om vi ikke har lagt ned atomkraft og er avhengige av russisk gass eller olje.

Det er frustrerende.

Men denne vinteren avhenger mye av naboen. Og det er ikke til å stole på.

Leave a Reply

Your email address will not be published.