Pilotene skal ha sovnet, de våknet av at autopiloten skrek – VG

Pilotene skal ha sovnet mens Ethiopian Airlines-flyet var på autopilot. Piloten skal ha våknet først da han krysset målstreken fordi alarmen gikk.

Publisere:

Det er det ulike medier skriver, basert på en artikkel i The Aviation Herald, et nyhetsnettsted for luftfart.

Et Ethiopian Airlines-fly, en Boeing 737-800, fløy fra Khartoum i Sudan til Addis Abeba tidligere denne måneden da piloten skal ha sovnet.

Aviation Herald skriver at ADS-B-data (Automatic Dependent Surveillance – Broadcast), der fly kringkaster sin posisjon, bekrefter informasjonen som er mottatt av nettstedet.

Flygeledere var angivelig ikke i stand til å kontakte mannskapet til tross for flere forsøk på å kontakte dem. Men da flyet passerte den angitte destinasjonen, Runway 25 L i Addis Abeba, skal posisjonen ha utløst en alarm som vekket pilotene.

Flyet kom deretter inn for landing og landet trygt 25 minutter senere.

ADS-B-data viser, ifølge The Aviation Herald, at flyet fløy over rullebanen før det gikk ned i høyden og utførte en ny manøver.

Både CNN og New York Times har omtalt saken.

– Vi har mottatt en rapport om at Ethiopian flight ET343 på rute fra Khartoum til Addis Abeba midlertidig mistet kommunikasjonen med flytrafikken i Addis Abeba 15. august 2022, heter det i en pressemelding fra Ethiopian Airlines fredag.

– Flyet landet trygt etter at kommunikasjonen var gjenopprettet, fortsetter pressemeldingen dette står ikke noe om at piloten sovnet.

– Mannskapet er tatt ut av tjeneste i påvente av nærmere etterforskning. Det vil bli iverksatt passende korrigerende tiltak basert på resultatet av undersøkelsen. Sikkerhet har alltid vært og vil være vår førsteprioritet, skriver selskapet.

Flyanalytiker Alex Macheras skrev på Twitter at han var svært bekymret for at flyet måtte være i 37.000 meters høyde for å lande i rute.

– Slitne piloter er ikke nytt, og det er fortsatt en av de største risikoene for flysikkerheten – internasjonalt, skrev han.

For noen måneder siden sa piloter ved Southwest Airlines og Delta Air Lines at antallet trøtte piloter var på vei opp, skrev CNN, og pilotene oppfordret selskapene til å vurdere tretthet og feilene det kan forårsake som en sikkerhetsrisiko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.