Magolodon superhaien var enda større, raskere og snillere enn vi trodde

Den krysset verdenshavene for millioner av år siden. Det gigantiske rovdyret var enda mer imponerende enn forventet.

Denne illustrasjonen viser en 16 meter lang megalodonhai som jakter på en 8 meter lang Balaenoptera-hval under pliocenperioden, for 5,4 til 2,4 millioner år siden.

Den var raskere enn noen levende hai og stor nok til å spise en spekkhogger i fem farvann. Den utdødde haien kjent som Megalodon var enda mer imponerende enn vi trodde. Det viser en ny vitenskapelig studie utført av forskere fra University of Swansea i England.

Haien Otodus Megalodon svømte rundt i havene i 20 millioner år før arten ble utryddet for omtrent 2,6 millioner år siden. Det er funnet mange tenner som tilhører arten, de var mer enn 18 centimeter lange. Men det er ikke funnet noe skjelett som viser hvordan haien egentlig så ut.

Det Swansea-forskere har gjort er å lage en 3D-modell basert på en svært godt bevart ryggvirvel. De brukte denne modellen for å beregne haiens sannsynlige bevegelser og spisemønster. Resultatene ble presentert onsdag i det vitenskapelige tidsskriftet Science Advances.

Det forskerne fant var at den utdødde haien var større, raskere og mer sulten enn de trodde.

Rekonstruksjon av en Megalodon-kjeve.

Jeg tror modellen er pålitelig

– Forskerne anslår at en voksen megalodon kan passere gjennom vannet raskere enn noen moderne haier og kan spise byttedyr på størrelse med de største rovdyrene som finnes i dag.

Han kunne spise et dyr på størrelse med en spekkhogger i fem sluker, skrev både CNN og The New York Times.

Forskerne mener at 3D-modellen er pålitelig. Men mange er fortsatt gjetting, ettersom ingen hodeskalle, kjeve eller finnerester er funnet, sa Kenshu Shimada, professor i paleobiologi ved DePaul University i Chicago, til The New York Times.

Han spiste 20 ganger mer enn en hvithai

Ifølge forskerne spilte den en viktig rolle som et superrovdyr som krysset havene. Han var så ærlig at da han døde hadde han nok mye å si om matforsyningen i alle verdenshavene.

Forskerne laget en modell av megalodonen som ville vært 16 meter lang og veid 48 tonn. Men de tror haien kan bli 20 meter lang.

Haien var så stor at den må ha konsumert 98 175 kalorier hver dag, 20 ganger mer enn en voksen hvithai og 193 BigMacs.

De kan ha hatt godt av å spise større dyr, som hval. Hvis den spiste mye på en gang, kunne den svømme store avstander før den måtte spise igjen, slik hvithaien gjør i dag.

Hvithaien levde til en viss grad samtidig med megalodonen. De spiste mye av den samme maten og kan ha hjulpet megalodonen til å forsvinne, ifølge forskning presentert tidligere i år.

Hvithaien er mye mindre enn megalodonen. En voksen hvithai er fire til åtte meter lang og kan veie opptil to tonn, mens en megalodon kan veie opptil 50 tonn.

Å være en hvithai kan ha hatt noe å gjøre med at arten var bedre i stand til å takle overgangen til kaldere havtemperaturer for noen millioner år siden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.