– Det kan være voldsomt og farlig – VG

EN LIGNENDE PLAN? Bolsonaro-tilhengere viser frem et Trump-kampanjeflagg på et valgmøte i Juiz de Fora denne uken.

Mange vil kanskje påpeke at Brasils kontroversielle president vil kopiere Donald Trumps strategi dersom han taper Brasils kommende presidentvalg. – Jeg har møtt folk som vil gripe til våpen, sier forfatteren som nylig spiste en lengre frokost hjemme hos presidenten.

Publisere:

– Jeg kan aldri forestille meg at Bolsonaro vil akseptere resultatet av valget der han mister makten. Han har alt å vinne i møte med et valgnederlag, både for seg selv og sine langsiktige støttespillere. Jeg er virkelig redd for at noe kan minne om angrepet på den amerikanske kongressen, sier samfunnsgeografen Torkjell Leira til VG.

Han er forfatteren av boken «The Art of Killing Democracy: The Story of Bolsonaro’s Brazil», som nettopp har kommet i bokhandlene.

Brasils valgkamp er i full gang foran oktobers skjebnesvangre presidentvalg. For øyeblikket følger den høyreekstreme presidenten Jair Bolsonaro etter venstrekandidaten og tidligere president Lula da Silva.

DUELLEN: Jair Bolsonaro (tv) ligger bak på meningsmålingene i valgkampen mot Lula da Silva.

– Frontalangrep mot demokratiet

Leiras frykt for antidemokratisk støy er basert på erfaringer få andre forfattere eller journalister har hatt før ham:

Leira har ikke bare skrevet flere bøker om Brasil, men i november i fjor inviterte Bolsonaro selv til en lengre frokost i presidentpalasset i Brasilia.

– Hans tid har vært et frontalangrep mot demokratiet. Han angriper publikum og demoniserer sine motstandere, stempler dem som fiender av nasjonen, sier Leira, og fortsetter:

– Han angriper media, legger lokk på åpenhet, kutter bistand til universiteter, lyver og angriper valgsystemet. Samtidig er han en mester i sosiale medier og inspirerer følgerne sine. Dette har vi også sett i Trumps USA.

MØTE: Forfatter Torkjell Leira med Jair Bolsonaro i presidentpalasset i november.

Med tanke på alt dette, tror Leira at Bolsonaro, hvis han taper valget, vil avvise resultatet.

– Jeg er redd for at resultatet av valget kan føre til mange voldshendelser. Det er så mange engasjerte og radikale mennesker med våpen rundt om i Brasil. Det kan være voldelig og farlig. Noen sier de er klare til å gå til krig, sier Leira.

En Bolsonaro-tilhenger intervjuet av forfatteren sa om sin rival Lula: “Hvis den skjeggete sønnen til en hore kommer til makten igjen, vil jeg kutte dem (tilhengerne hans) rett av.”

Human Rights Watch sa mandag at valget i oktober sannsynligvis vil være en prøvestein for demokrati og rettsstaten i Brasil og Latin-Amerika. Organisasjonen, ifølge NTB, anklager Bolsona for å forsøke å «undergrave tilliten til valgsystemet og gjøre det upålitelig – uten å legge frem bevis».

ØNSKER BOLSONAR: Tilhengere av Bolsonaro på et valgkampmøte denne uken.

Forakt for de fattige og svake

I løpet av de 45 minuttene som Leira og Bolsonaro snakket over frokosten i Brasilia, åpnet presidenten opp om sitt verdensbilde og syn på mennesker. Leira oppsummerer det slik:

  • Bolsonaro vil ha et Brasil, slik Brasil var under militærdiktaturet, fordi det er den verden han vokste opp i. Han ble født i 1955, ni år før militærkuppet. Han gikk på krigsskole da diktaturet var på sitt mest voldelige. I Brasil gjennomsyrer denne visjonen alt den gjør.
  • Verdensbildet består av en «kald krigsmentalitet»: Venner mot fiender. Enten er du mot meg eller så er du mot meg. I hans verdensbilde har gode mennesker ryggen mot veggen og kjemper for kristendom og gode verdier, mot den såkalte kulturmarxismen, som han mener er preget av pederasti, homofili og kommunister.
  • Leira mener også at menneskelivet i seg selv har liten verdi for Bolsonaro. Presidenten sa at den største feilen militærregimet gjorde var å drepe for få av fiendene. Den oppfordrer til vold mot politiske motstandere og applauderer drapet på militærpoliti i favelaen. Leira kjente også en dyp forakt for de fattige og svake.
DE BLEV STÅKKET TILBAKE: Jair Bolsonaro med sin kone ved den formelle åpningen av valgkampen denne uken. Han holdt et møte i Juiz de Fora, hvor de ble knivstukket under kampanjearbeid i 2018.

Lula utfordrer

Frykt for politisk motivert vold og trusler mot demokratiet i Brasil får nå konkrete konsekvenser i valgkampen.

Opposisjonskandidat Lula de Silva (76), som styrte Brasil fra 2003 til 2010, har begynt å bruke skuddsikker vest når han viser seg offentlig, og politiet har rådet ham til å avlyse en tale som er planlagt til tirsdag.

I en meningsmåling publisert mandag fikk Lula støtte fra 44 prosent, mens Bolsonaro fikk støtte fra 32 prosent av de spurte.

Torkjell Leira mener Lula nå har flere sterke kort. Mange brasilianere har fått nok av Bolsonaro etter hans katastrofale håndtering av kronen og hans internasjonale kritikk. Mer enn 600 000 mennesker døde av viruset. Samtidig har Brasil under Bolsonaro slitt økonomisk, mens arbeidsledigheten har steget.

også lese

Ny Corona-rapport: Brasils president anklaget for drap og folkemord

En brasiliansk senatrapport konkluderer med at landets president, Jair Bolsonaro, bevisst lot koronaviruset dø…

Fra april 2018 soner Lula Da Silva en fengselsstraff på tolv år for korrupsjon og hvitvasking av penger, noe Lula selv konsekvent mener var politisk motivert. Dommen har siden blitt suspendert og annullert, slik at Lula kan stille til valg igjen.

– Lula har vært president i åtte år og var veldig populær da han sluttet. 80 prosent var fornøyd med arbeidet sitt, og disse tallene er imponerende, sier Leira.

I VINDEN: Tidligere president Lula da Silva i sin valgkamptale denne uken.

– Samtidig er det mange som hater Lula og alt han og venstresiden står for. Dette er Bolsonaros base, og Bolsonaro vil prøve å utnytte disse følelsene for alt de er verdt i valgkampen.

Gjennom sitt arbeid har Leira kommet nærmere dette grunnlaget, og har bedre forstått hvor sterke følelser kommer fra. Han mener det er viktig å ta disse velgergruppene på alvor.

Det er ikke over for Bolsonaro

Til tross for dårlige meningsmålinger har ikke Bolsonaro gitt opp håpet om å vinne valget.

Denne uken valgte Bolsonaro å starte valgkampen sin ved veikrysset i byen Juiz de Fora, hvor han ble knivstukket av en psykisk syk mann under valgkampen for fire år siden.

Til Associated Press beskrev den brasilianske statsviteren Maurício Santoro trekket som følger:

– På denne måten leter han etter åstedet for en hendelse som er vesentlig i fortellingen han ønsker å presentere. Han ser på seg selv som en opprører mot systemet. For ham og hans tilhengere var angrepet ikke handlingen til en ensom ulv, men en del av en konspirasjon fra den politiske eliten mot Bolsonaro.

Forfatteren Leira mener at Bolsonaro fortsatt kan ha en sjanse.

– Alt kan skje i det brasilianske valget. De er alltid dramatiske, sier han.

Leave a Reply

Your email address will not be published.