Arkeologer oppdager restene av et merkelig og eldgammelt skip i Oslo

Arkeologer fra Norsk Sjøfartsmuseum har oppdaget restene av et vakkert treskip i Bjørvika, Oslo. Ifølge arkeologer er dette et sjeldent funn.

«Det er veldig spesielt. Vi vet ikke om det er norsk ennå; Det kan komme fra Polen eller Tyskland», sier arkeolog Sarah Fawsitt ved Norsk Sjøfartsmuseum i en pressemelding.

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) er også involvert i utgravingen av fartøyet.

I snart 20 år har det blitt foretatt utgravninger i Bjørvika, og det er funnet over 50 skipsvrak, la Fawsitt til.

Tradisjonell båtbyggingsmetode

Båten er bygget med klinker, basert på båtbyggingsteknikken hvor kantene på skrogplankene overlapper hverandre. Denne metoden ble også brukt av vikingene og er en nordisk trebåtbyggeteknikk.

Båten som nå er funnet har ligget i leira i Søren i hundrevis av år, melder NTB.

«Den er laget av eik og er veldig gammel. Det kan komme fra middelalderen. Men det kan også ha blitt bygget senere. Vi trenger å vite det, sa Fawsit.

Bjørvikabåtfunnene gir et bilde av hvordan båter ble bygget i middelalderen og tidlig moderne tid. De viser også hvordan livet var i Oslo havneområde tidligere.

«Vi har ikke gravd midten av skipet ennå. Vi skal ta noen prøver for å finne ut hva som ble lastet på skipet. Kanskje vi finner noe annet der nede også. Så det er veldig spennende. Som en julegave har vi ikke åpnet ennå,” avsluttet Fawsit.

Kilde: © NTB Scanpix / #NorwayToday / #NorwayTodayTravel

Har du et tips til Norge i dag? Vi ønsker å høre. Ta kontakt info@norwaytoday.no


Leave a Reply

Your email address will not be published.