– Jo mer jo bedre

Antallet nordmenn i Serie A har økt de siste årene. Neste sesong tyder alt på at antallet vil øke. Men hva er grunnen?

NORDMENN: Emil Bohinen er en av nordmennene som har etablert seg i italiensk fotball.

Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenposten også tilgang til artikler og tjenester laget av VG.

– Det er veldig bra. Personlig har jeg ikke annet enn gode erfaringer med Italia. Italienere ser ut til å like nordmenn. Så ja, jo mer jo bedre.

Dette sier Salernitana-spiller Emil Bohinen (23) til VG. Den tidligere Stabæk-spilleren var på utlån i den italienske klubben – som så vidt kom i mål i Serie A – forrige sesong.

Bohinen ble permanent klar for Salerno-klubben i begynnelsen av sommeren. 23-åringen var langt fra den eneste nordmannen som fikk minutter i Italias topptur.

Datatabellene nedenfor viser norske spillere med Serie A spilletid forrige sesong.

Mange grunner

Ni norske spillere fikk minutter for sine respektive lag forrige sesong. Det kan bli enda flere denne sesongen.

Erik Botheim (22) er klar for Salernitana. Sassuolo måtte bruke rundt 100 millioner kroner for å få Kristian Thorstvedt (23) fra Genk, og Leo Skiri Østigård (22) har signert med storklubben Napoli.

I tillegg har det gått rykter om at Ola Solbakken (23) fra Bodø/Glimt-laget flytter til både Roma og Napoli.

Bohinen mener at en viss kvalitet gjør norske spillere interessante for italienske klubber.

– Nordmenn er godt utdannede og har en ro som de kanskje ikke har i Italia. Så på en måte passer du godt inn. Norge er et uprøvd marked for mange store ligaer, men jeg tror mange nå har fått øynene opp for norsk fotball. Så det er bare positivt, sier Bohinen.

Morten Thorsby spiller derimot ikke i Serie A denne sesongen. Etter tre sesonger i Sampdoria er han nå klar for Bundesliga-siden Union Berlin.

Tidligere Serie A-kommentator Even Braastad har fulgt den norske trenden i Italia nøye. Han mener det er flere grunner til at italienske klubber ser til det norske markedet for forsterkninger.

– Det er komplekst. Norge har oppnådd nok en status i internasjonal fotball, med særlig to verdensstjerner (Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland). I tillegg tror jeg de norske spillerne gjerne matcher det økonomiske nivået til de italienske klubbene, sier Braastad til VG og fortsetter:

– De er ikke typiske humorspillere, og det er en ærlig innsats hele tiden. Dessuten er norske spillere veldig tilpasningsdyktige. Nordmenn har fått et rykte som et trygt valg.

HANDLING: Emil Bohine spilte mot Udinese forrige sesong.

Fange svenskene

– Klubber har sett på Sverige i mange år, og svenskene har hatt en god situasjon i ligaen. Det har nesten alltid vært mange svensker der, sier Braastad.

Svenskene har i mange år vært mye mer representert i Italia enn i Norge. I sesongen 18/19 fikk åtte svenske spillere spilletid i Serie A, mens Norge ikke hadde representant i Italia.

Forrige sesong hadde svenskene seks spillere med spilletid. De var tre færre enn Norge, og gapet kan bli enda større neste sesong.

Siavoush Fallahi, Serie A-eksperten for Eurosport i Sverige, har fulgt det italienske topplaget tett i mange år. Han mener at den norske spilleren som kommer til Italia er et godt tegn.

– Det at Norge for tiden får flere spillere i Serie A ser jeg på som et sunnhetstegn. Det er liv utenfor engelsk fotball, selv for norske spillere. Jeg vet ikke om nordmennene vil ha flere enn svenskene i Serie A i år eller i fremtiden, men trenden tilsier det, skrev han til VG.

Fallahi trekker frem Østigård og Thorsby som de to mest fremragende norske spillerne prestasjonsmessig. I likhet med Braastad tror han inntektene kommer fra økonomien og aktørtypene i Norge.

– Den norske ligaen, som den svenske, har fortsatt ikke mange lag i Europa. Dette betyr at prislappene fortsatt er på et rimelig nivå for italienske klubber, bemerket han.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *