Forsømte skoger i Spania og Portugal under brann

Rundt 200 000 hektar skog har gått tapt i Spania i år på grunn av branner, mer enn i noe annet europeisk land, ifølge EUs satellittovervåkingstjeneste EFFIS.

Portugal har mistet drøyt 48 000 hektar på grunn av branner, det tredje høyeste tallet i Europa, kun overgått av Romania.

Spredningen av branner avhenger av været, typen vegetasjon og jordsmonnets topografi, sa Monica Parrilla, leder for Greenpeaces spanske skogskampanje.

“Akkurat nå har vi den ideelle konteksten for veldig intense branner,” la han til, og refererte til de ekstreme temperaturene, sterke vindene og tørkeforholdene Spania og Portugal har tålt.

Manuell widget for ML (class=”ml-manual-widget-container”)

Og den eneste faktoren som mennesker har litt kontroll over er vegetasjonen, la Parrilla til.

“Når det er tørt, mater det bålet. Vi må fokusere på den brennbare planten, sa han.

Parrilla ba om å rydde børster i skoger for hånd eller gjennom kontrollert brenning og for flere brannskiller – en barriere av åpen mark ment å kontrollere en brann.

(FILER) På dette arkivbildet 12. mai 2022 passer den spanske hyrden Daniel Sanchez, 36, sin flokk med sauer og geiter for å redusere brannrisikoen ved å rydde vegetasjon i Collserola naturpark, nær Barcelona. (Foto: Pau BARRENA / AFP)

Brannsikre trær

For å være «mer motstandsdyktig mot brann» må skog også bestå av mange trær, sa han.

Det meste av skogarealet i Spania og Portugal består av monokulturer av eukalyptus og furu, som foretrekkes av papirindustrien, men som er svært brannfarlige.

Omtrent 36 prosent av Portugals og Spanias landmasse er dekket av skog, ifølge data fra Verdensbanken.

Bannerannonse

Og en fjerdedel av Portugals skoger er eukalyptus, et raskt voksende tre som er hjemmehørende i Australia.

I Portugal mellom 2011 og 2020 var 83 prosent av landet som ble skadet av brann furu og eukalyptus, ifølge data fra Institute for Conservation of Nature and Forests.

Portugisiske økologer etterlyser planting av flere innfødte treslag som er bedre i stand til å motstå brann, som kastanjer, korker og eik.

Økonomiske insentiver bør gis til små produsenter “slik at de venter flere år på at disse mer motstandsdyktige trærne skal bli lønnsomme”, sa Marta Leandro, visepresident i Quercus, Portugals største miljøkonsern.

Dette ville forhindre dem fra å “systematisk målrette eukalyptus,” la han til.

Dette bildet viser et brent område etter en brann i Cebreros, nær Avila, 20. juli 2022. (Foto JAVIER SORIANO / AFP)

Landlig utvandring

Reduksjonen av befolkningen på landsbygda bidrar også til at skoger forlates, noe som øker risikoen for brann.

Mange åkre er forlatt og ugresset blir liggende vilt fordi grunneierne er for gamle.

Det er også færre husdyr, for eksempel geiter, som bidrar til å rydde landet for børste.

De største brannene i Spania har vært i de minst befolkede regionene, som Extremadura i vest og nordvest for Castilla og León.

Bannerannonse

Teresa Ribera, Spanias minister for økologisk overgang, understreket betydningen av innbyggere på landsbygda torsdag, og sa at de er «de virkelige vokterne av landet som er i frontlinjen i brannforebygging hele året».

Politikere i nabolandet Portugal har uttrykt lignende synspunkter, der skogbranner tok livet av mer enn 100 mennesker i 2017.

Den portugisiske innenriksministeren Jose Luis Carneiro sa tirsdag at «forbedring av bygdeutvikling» er nøkkelen til «bekjempelse av branner».

Mens geiter og sauer allerede brukes i enkelte deler av Spania og Portugal for å fjerne ugresset, etterlyser økologer utvikling av omfattende husdyrhold.

«Å investere i forebygging» er ikke en utgift, men en «investering i fremtiden», fordi kostnadene ved å slukke brannen er «mye» høyere, sa WWF Spanias Loures Hernandez.

LES MER:

  • WHO sier at hetebølgen forårsaket 1700 dødsfall i Spania og Portugal
  • OPPDATERING: Spania reviderer igjen sitt ni dager lange dødstall til 1.047
  • Hetebølge i Spania: hvorfor dør så mange mennesker?
  • Dødsfall av heteslag i Spania får utendørsarbeidere til å be om mer beskyttelse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *